Panel multimedialny dedykowany do Mazdy 6 GH

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez misiektoja » 28 maja 2011, 23:59

Maly update w temacie stacji VivoMedia VM-9951. Otoz bylem zmuszony zdjac ten adapter. Te piski, ktore dzialaja w takt pracy alternatora byly bardziej nie do zniesienia niz wczesniej opisane szumy. Teraz te szumy juz mnie tak nie irytuja. Po prostu muza musi ostro nawalac w glosnikach i jest git. Czyli albo glosno albo w ogole :) No i co wazne, te szumy wystepuja tylko w momencie odtwarzania dzwieku. A piski wystepuje zawsze, nawet jak stacja jest tylko wlaczona i nie odtwarzamy zadnego dzwieku. Poza tym ten pisk dziala chyba na jakies podswiadome partie mozgu, bo naprawde potrafi dzialac to na nerwy. Co ciekawe z kolega przelozylismy ten adapter i panel do drugiej Mazdy 6 GH i jest to samo. A wiec jest duza szansa, ze zwalony jest adapter, a moze panel. Inna sprawa, ze ten adapter naprawde ostro obcina moc. W wersji bez adaptera mozna podkrecic nawet do 50 glosnosc i daje to naprawde duzo czadu juz od 20, bez pierdzenia. W wersji z adapterem przy 35 juz zaczyna ostro prykac i jest co najmniej 2x ciszej, po prostu nie ma mozliwosci sluchania muzyki w pelnej okazalosci (tzn. glosno :) ). Poza tym mam wrazenie, ze dzwiek jest splaszczony troche. Czy ktos z forumowiczow zakladal juz ten adapter ? Jak wrazenia ? Bluwas – co u Ciebie ?

Inna sprawa, ktora mnie irytuje to fakt, ze AutoMapa pomija niektore komunikaty, np. zamiast przeczytac "za 100 metrow w lewo" czyta "za metrow w lewo". Myslalem na poczatku, ze jest to zwiazane z faktem, ze uzywalem caly czas tej wersji demo z mapa Europy. Ale kilka dni temu wyczyscilem cala karte i zainstalowalem dostarczona w zestawie Automape Polske XL. Jakiez bylo moje zdziwienie jak sie okazalo, ze nadal wystepuje ta sama przypadlosc. Tak bym pewnie winil AutoMape, ale jestem uzytkownikiem tego oprogramowania od 7 lat i przez ten czas uzywalem jej na roznym sprzecie (telefony smartphone, nawigacje dedykowane) i nigdy takiego problemu nie mialem. Oczywiscie request supportowy do AutoMapy poszedl, ale mimo wszystko podejrzanie to wyglada. A jak to wyglada u Was ?

W kazdym razie zaczynam co raz powazniej myslec o wymianie tego sprzetu na cos innego.

PS. Ponizej macie zdjecie tego adaptera:

Obrazek
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez Kamil » 29 maja 2011, 00:10

ja Wam szczerze powiem, że mam starszą wersję stacji multimedialnej i dziwię się gdy piszecie o tych szumach. U mnie wydaje mi się że nic takiego nie ma (może minimalnie ale przy wyciszonym głosie) Z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony (moim zdaniem lepiej niż na oryginalnym radiu). Z tą automapą...hmm.... a spróbuj przetestować automape na licencji typu crack.
Kamil

Postprzez misiektoja » 29 maja 2011, 00:46

Kamil napisał(a):ja Wam szczerze powiem, że mam starszą wersję stacji multimedialnej i dziwię się gdy piszecie o tych szumach. U mnie wydaje mi się że nic takiego nie ma (może minimalnie ale przy wyciszonym głosie) Z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony (moim zdaniem lepiej niż na oryginalnym radiu). Z tą automapą...hmm.... a spróbuj przetestować automape na licencji typu crack.

Hej,

A masz audio Bose ? Bez Bose dziala to bez szumow.
Forumowicz

Postprzez Kamil » 29 maja 2011, 09:25

misiektoja napisał(a):A masz audio Bose ?
tak, mam bose i radio obsługuje wszystkie głośniki. U mnie jedynym problemem jest to, że czasami podczas gdy przeglądam płytę dvd, to radio potrafi się zaciąć. Trzeba wtedy odłączyć klemę, by sie zresetowało ;/ ale to rzadkość miałem tak już ze 3 razy w ciągu roku
Kamil

Postprzez misiektoja » 29 maja 2011, 23:06

Kamil napisał(a):
misiektoja napisał(a):A masz audio Bose ?
tak, mam bose i radio obsługuje wszystkie głośniki. U mnie jedynym problemem jest to, że czasami podczas gdy przeglądam płytę dvd, to radio potrafi się zaciąć. Trzeba wtedy odłączyć klemę, by sie zresetowało ;/ ale to rzadkość miałem tak już ze 3 razy w ciągu roku

A do jakiej wersji wyposazenia miales to Bose ? Exclusive+ czy Sport. Bo jesli Exclusive+ to jestes juz druga osoba, ktora ma Bose z ta nawigacja i nie szumi. I juz nie wiem co o tym myslec. Pytanie czym to sie rozni miedzy wersja Sport a Exclusive+. Masz to Bose z 8 glosnikami i subwooferem w bagazniku ?
Forumowicz

Postprzez Kamil » 30 maja 2011, 08:39

Bose z 8 głośnikami wersja exclusive + (bez zaślepki <lol> ) sedan. subwoofer w sedanach montowany jest na podszybiu tylnym, ale tak jak mowie, mam stację starszą, w wersji Win CE 5.0 (brand: caska 3641) a nie te nowe o których piszecie ;)
Kamil

Postprzez Bluwas » 30 maja 2011, 12:22

Witam , Misiek dostałem ten adapter , ale jeszcze go nie montowałem , zamierzam się za to zabrać za jakiś czas , naprawdę brak czasu , potrzeba na przysiedzenie przynajmniej całego dnia.
Po krótce wyjaśnię raz jeszcze o co chodzi z tymi szumami : W panelu Media-Vivo w stopniu końcowym montowany jest czterokanałowy hybrydowy wzmacniacz mocy , jest on w miarę dobrym wzmacniaczem , niby Hfi , ale do typowego HIfi pewnie trochę mu brakuje. Kostka ta sama w sobie ma specyficzny rodzaj pracy , w celu zabezpieczenia przed nadmiernym grzaniem i niepotrzebnym poborem mocy przez sam układ wprowadzono coś takiego jak usypianie końcówki mocy w czasie kiedy żaden sygnał nie jest podawany na jego wejście (tak zwany stby) , po ukazaniu się sygnału na wejściu automatycznie wzmacniacz jest (otwierany) napięcie dodatnim i wtedy zaczyna działać . Wzmacniacz ten posiada tak zwane szumy własne , są one minimalne , jednak podane na wejście drugiego wzmacniacza (teego mazdowskiego Bose) sa one w tym momencie wzmacniane i dlatego sa tak głośno słyszane. Obawiam się , że osłabienie sygnału poprzez szeregowe włączenie miedzy wzmacniaczem z panela a wzmacniaczem bose jakiegoś adaptera nie jest właściwym rozwiązaniem . Może w miarę dobry efekt można by uzyskać wtedy kiedy wszystkie kable w tym adapterze były by zaekranowane , może wtedy zjawiska indukowania się wszelkiego rodzaju zakłóceń (radiowych, elektromagnetycznych , czyli śmieci radiowych) można by uniknąć . W ten sposób w jaki jest zrobiony adapter nie unikniemy tego .
Bład leży w tym , że wzmacniacz w panelu jest za silny do sterowania wzmacniacza mazdowskiego , natomiast sygnały z (decka) z panela są za słabe. Myślę , że warto się pokusić o dwie sprawy :
1. zostawić sterowanie tak jak jest , ale zaingerować w wzmacniacz bose , sprawdzić jak wygląda wejście poszczególnych kanałów wzmacniacza bose , może istnieje możliwość zmniejszenia czułości samego wejścia , myślę , że jest taka możliwość. Wiąże się to z wyjęciem fotela pasażera w celu dojścia do wzmacniacza i dokopnania prób. Dobre wyjście ale nie daje gwarancji , nie znam układu wzmacniacza Bose.
2. drugi wariant to wyprowadzić sygnał bezpośrednio z wyjść "czincz" panela (sygnał jest idealnie czysty , brak najmniejszych szumów) i wysterować jakiś inny wzmacniacz samochodowy pięcio kanałowy , pytanie czy taki wzmacniacz zmieści się nam pod siedzenie pasażera . Można w innym miejscu , wiąże się to ze zmianą instalacji (okablowania ) dużo przy tym roboty.
Pytanie czy warto się aż tak angażować , dla jednych tak dla innych nie . Tylko szkoda , że wydając naprawdę dużo kasy , nie do końca jesteśmy zadowoleni z tego co kupiliśmy.
Jak widać w profilu jestem wojskowym , parę dni temu napisałem raport do cywila , jutro mam wizytę u lekarza , zamierzam pochorować w czerwcu , bedzie sporo czasu na próby , i temat zamierzam dokończyć.
Co do automapy , u mnie najnowsza wersja pracuje bez najmniejszych problemów , nic nie ucina . Każda wersja jaką miałem pracuje prawidłowo.
Początkujący

Od: 16 cze 2010, 12:37
Auto: MAZDA 6 MZ-CD grudzień 2008

Postprzez misiektoja » 1 cze 2011, 00:32

Hej Bluwas, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Daj znac jak efekty po montazu tego adaptera i generalnie po wdrozeniu innych pomyslow. Ja na razie wyjalem ten adapter i jezdze z szumami. Z niecierpliwoscia czekam na efekty Twojej pracy. Jesli chodzi o AutoMape to ta przypadlosc wystepuje u mnie tylko jak wlacze inne glosy niz standardowy Holek. Nie wiem czemu, ale przy Holku jest OK. Wolalbym damski glos, no ale coz ... przynajmniej nie mam przerywania :D
Forumowicz

Postprzez piotrek0077 » 9 cze 2011, 20:34

Witajcie!
Właśnie jestem po montażu stacji multimedialnej VIVO-MEDIA + kamera cofania.
Montaż przebiegał bez żadnych komplikacji, byłem w stałym kontakcie z p.Marcinem z VIVO i ukłon w jego stronę bo zawsze znalazł czas na rozmowę i powiedział co i jak <spoko> .
Stacja działa bardzo dobrze, nie ma żadnych szumów i zakłóceń. Automapa śmiga aż miło, czyta wszystko USB, iphone, zestaw głośnomówiący działa jak trzeba, czyta karty 16GB bez problemów dostęp natychmiastowy!. Wyprowadziłem do podłokietnika port USB i A/V Out chinch więc bez problemu można podłączyć zewnętrzne ekrany bez potrzeby montażu na stałe! Do schowka wyprowadziłem drugi port USB i złącze iphona.
Niestety jak montowałem zapomniałem o zdjęciach ale za to zrobię zdjęcia po montażu.
Naprawdę jeżeli ktoś myśli o montażu takiego sprzętu to polecam właśnie ten!
Kamera cofania jest zamontowana od mazdy3 i pasuje!
Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 20 sie 2006, 22:39
Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.

Postprzez misiektoja » 12 cze 2011, 00:26

Hej, opowiem Wam fajna historie, ktora przydarzyla mi sie dzisiaj w zwiazku z ta stacja multimedialna. Otoz wyjezdzam sobie dzisiaj autem z miejsca parkingowego, ale patrze, ze kamera cofania sie nie zalaczyla. Po prostu caly czas bylo wyswietlone glowne menu panelu. Pomyslalem sobie najpierw, ze kamere cofania mi zakosili. Ale wyszedlem i okazalo sie, ze jest na miejscu. To moja druga mysl, ze cos sie zawiesilo. Wyjalem rysik i zresetowalem ustrojstwo. Niestety po wrzuceniu wstecznego nadal nic sie nie pojawia. No to wylaczylem zaplon. No to juz mnie wpienilo. Po wylaczeniu zaplonu panel nadal jest wlaczony. W tym momencie pomyslalem, ze stacja sie zwalila. Samochod wylaczony, a panel nada dzialal!. Musialem nacisnac power off. Wlaczylem jeszcze raz i zaczalem sie bawic opcjami. Okazalo, ze stacja naprawde zwariowala. Nie ma mozliwosci zmiany poziomu glosnosci, muzyka sie wlacza, ale nic nie slychac w glosnikach, nawigacja sie nie uruchamia, jak wchodze w opcje audio to wyswietla sie jakis wykrzaczaly ekran. Radio tez nie dziala, po jego wlaczeniu zawiesza sie caly panel. Co pomyslelibyscie sobie po takim czyms ? No ze stacja jest uwalona. Tak tez pomyslalem, zadzwonilem do p. Marcina wielce niepocieszony, ze to juz za duzo jak dla mnie, umowilismy sie na pon. na probne wgranie nowego softu lub zwrot pieniedzy. Potem w przyplywie irytacji zaczalem krecic pokretlem od glosnosci i moja uwage zwrocilo drugie pokretlo – te od OSD/Tune. Doznalem olsnienia ! Otoz kilka dni temu zamontowalem sobie w koncu CB Radio i wpadlem na pomysl, zeby gruszke zamontowac wlasnie nad tym pokretlem OSD/Tune. Miejsce dobre na to, ale nie przewidzialem tego, ze w momencie gdy gruszka jest odpowiednio przekrecona moze permanentnie naciskac to pokretlo ! Przekrecilem gruszke od CB i wszystkie moje problemy zniknely. No juz nie bede mowil jak sie poczulem po tym odkryciu. Generalnie czlowiek uczy sie cale zycie :) Jutro w innym watku postaram sie zamiescic fotki jak sobie zamontowalem CB to przy okazji pokaze przyczyne moich dzisiejszych problemow :)

PS. Przedwczoraj przy okazji porzadkowania tego panelu w koncu zaprogramowalem sobie porzadnie stacje radiowe. Niestety okazuje sie, ze zgodnie z tym co ktos juz pisal cos jest zwalone. Nie mozna niestety zaprogramowac wszystkich stacji. Jakos w przedzialem 101-104 FM radio wariuje i skacze np. ze 102 FM na 94 FM. Sprobujcie zaprogramowac sobie np. Planeta FM (101,5) ? Przez skan nie da rady. Udalo mi sie po kilku probach ustawic to recznie i zapisac. Ale niestety pozniej po wcisnieciu przycisku skacze na inne czestotliwosci. Czasami tez nie lapie RMF jak jest ustawione na 91 FM. Jak ustawie na 90,6 to wtedy automatycznie skacze na 91 FM i jest OK. Podobny problem mial demo car w Odysseyu – Panowie tez narzekali, ze w autach cos jest nie tak. A wiec osobiscie tez to potwierdzam :)
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 14 cze 2011, 16:46

UPDATE: Tak jak obiecalem zalaczam zdjecia winowajcy sobotnich problemow. Teraz gruszka odstaje na tyle mocno, ze nie ma szansy, zeby dociskala przycisk.

Obrazek
Forumowicz

Postprzez piotrek0077 » 14 cze 2011, 17:22

Witajcie!
Czy kto kolwiek uruchamiał internet na tych stacjach multimedialnych?
Ja ostatnio próbowałem przez telefon na USB i nic!
Dodam że telefon ma funkcję udostępniania łącza internetowego. Jak podłącze do lapcioka to internet śmiga!
Może chodzi o jakieś stery? <co?>
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 14 cze 2011, 19:28

piotrek0077 napisał(a):Witajcie!
Czy kto kolwiek uruchamiał internet na tych stacjach multimedialnych?

Ja mam plan powalczyc z tym, dam znac jak juz znajde jakies rozwiazanie.
Forumowicz

Postprzez jimi27 » 14 cze 2011, 22:39

Witam
do przeglądania internetu potrzebny jest modem oferowany u p.Marcina
sam walczyłem dosyć długo z ustawieniami dopiero po spotkaniu z p. Marcinem i przedstawicielem z
Dalekiego wschodu udało sie uruchomić.
Początkujący

Od: 9 lut 2010, 21:42

Postprzez misiektoja » 14 cze 2011, 23:32

jimi27 napisał(a):Witam
do przeglądania internetu potrzebny jest modem oferowany u p.Marcina
sam walczyłem dosyć długo z ustawieniami dopiero po spotkaniu z p. Marcinem i przedstawicielem z
Dalekiego wschodu udało sie uruchomić.

No tak, tylko ten modem jakas zaporowa cene mial (700-800 zeta z tego co pamietam). Fajnie byloby odpalic jakis standardowy modem dawany w ofertach rodzimych operatorow.
Forumowicz

Postprzez piotrek0077 » 15 cze 2011, 21:04

Podobno każdy modem na USB będzie dobry tylko trzeba wgrać w stację sterowniki do danego modemu pod win ce 6.0. Ja osobiście szukałem sterownika do jakiegokolwiek np. HUAWEI i kompletnie nic brak takich sterów, może ktoś posiada takowe to odpali się neta niskimi kosztami.
Forumowicz

Postprzez piotrek0077 » 15 cze 2011, 21:34

Tak jak obiecałem stacja po montażu oraz zmiany gniazd w podłokietniku.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj nakleiłem folię antyreflex 3M i powiem wam że warto, widać wszystko nawet w słoneczku!
Ostatnio edytowano 16 cze 2011, 20:12 przez Anonymous, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Czy to naprawde takie trudne jest, aby uzywac kody do zdjec? Poprawilem...
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez Gość 16 cze 2011, 20:13.
Powód: porzadki

Postprzez Kamil » 15 cze 2011, 21:45

piotrek szacuneczek. Bardzo fajnie wygląda ten podłokietnik. sam wszystko robiłeś? fachura, tez tak chce <spoko>
Kamil

Postprzez misiektoja » 15 cze 2011, 23:47

No rzeczywiscie fajnie wyprowadzone wyjscia do podlokietnika. Moze opisac jak to zrobiles, skad miales taka obwolutke na port USB etc.
Forumowicz