Fotel pasażera Mazda 6 GH – wysoko ustawiony

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez benion » 10 sie 2013, 21:26

Witam
W mojej mazdzie mam pół skórzane fotele i ten od kierowcy ma regulację wysokości natomiast pasażera nic i siedzi się za wysoko. Czy ktoś bawił się z tym tzn wymiana fotela np z angola??

Pozdrawiam

Dopisano 12 sie 2013, 19:12:

Brak odpowiedzi. Trudno. Kupiłem fotel z angola i będę kombinował jak przełożyć regulacje do mojego fotela. O sukcesach lub porażce poinformuję. Pozdro
BeniO
Początkujący

Od: 16 lip 2013, 17:52
Auto: Mazda 6 GH Sport kombi 2009r MZR-CD 2,2 185KM

Postprzez sotrebor » 12 sie 2013, 21:05

Fajny pomysł czekamy na rezultaty.chociaż ja kiedy siadam na ten fotel to obojętne jest mi już jak wysoko siedzę :–)

Wysłane z mojego LT26i
Forumowicz

Od: 8 cze 2011, 19:19
Auto: GY- była
GH-jest(diesel kombi)

Postprzez Marianek » 13 sie 2013, 12:54

Zapewne będzie działać, cały układ sterowania jest w fotelu. Zrób jakaś fotorelacje bo będziesz pionierem a naśladowców zapewne znajdziesz.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez benion » 7 wrz 2013, 14:41

Witam
Trochę to trwało ale zrobiłem i w końcu jestem zadowolony.

Jedyną obawą było że fotel w najniższym ustawieniu nie przejdzie nad wzmacniaczem ale przechodzi bezproblemowo.

Efekt jest taki
Obrazek

A to pod fotelem
Obrazek

A teraz kilka zdjęć z rozbiórki i wskazówek.

1. Nie da się przełożyć samego mechanizmu. Trzeba rozkopać cały fotel. Niestety.
2. Nie pasują plastiki osłaniające z naszego fotela więc lepiej kupić kompletny fotel.

Ja dosłownie rozkopałem fotel na części ponieważ przekładałem prowadnice ze swojego fotela, te kupne były całe z piachu ale nie trzeba tego robić a przy okazji usunąłem luzy.

Obrazek

Obrazek

Demontaż tapicerki razem z gąbką siedziska jest banalny każdy to ogarnie ale w oparciu trzeba uważać na poduchę. Kilka fotek jak jest zamontowana. Ja przełożyłem swoją poduchę choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale nie ryzykowałem.

Przykręcona do środkowej części oparcia.
Obrazek

Obrazek

A przez gąbkę do oparcia jeszcze takim paskiem więc nie ciągnąć na siłę.

Obrazek

Nie pasuje również trzymanie klamry z pasa. Pierwsze inna wtyczka a drugie nasz jest za krótki a wystarczy przełożyć obudowę klamry z naszego na ten kupny.

Obrazek

To tyle troczę mało fotek ale wszystko do ogarnięcia.
BeniO
Początkujący

Od: 16 lip 2013, 17:52
Auto: Mazda 6 GH Sport kombi 2009r MZR-CD 2,2 185KM