Hamulec ręczny – różne problemy
Nie wyregulujesz tego. Jeśli jest krzywo tzn. że linki są rozciągnięte nierównomiernie.
Nie ma regulacji lewo-prawo. jest jedna śrubka regulacyjna na środku. Jeśli leży krzywo ten element łączący linki oznacza to iż linki są nierównomiernie rozciągnięte.
Nie ma regulacji lewo-prawo. jest jedna śrubka regulacyjna na środku. Jeśli leży krzywo ten element łączący linki oznacza to iż linki są nierównomiernie rozciągnięte.
Obawiam się że będzie konieczna wymiana linek i tak jak pisałem wcześniej kontrola przy kołach czemu tak się dzieje. Nie wiem czy w M6 obie linki są takiej samej długości czy może jedna jest krótsza stąd może wynikać to przekrzywienie.
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
U mnie też jest krzywo, wczoraj z tym walczyłem ii do wymiany są linki.
Pod jedną linkę założyłem podkładkę przy kole (tam gdzie jest zamocowana linka), ale to za mało i tak. Różnicę czuć. Do wymiany linki, nic z tym nie zrobisz.
Pod jedną linkę założyłem podkładkę przy kole (tam gdzie jest zamocowana linka), ale to za mało i tak. Różnicę czuć. Do wymiany linki, nic z tym nie zrobisz.
Hubix napisał(a):Pod jedną linkę założyłem podkładkę przy kole (tam gdzie jest zamocowana linka), ale to za mało i tak
kiedyś w jednym aucie widziałem taki patent, ze ktoś sobie supełka na lince zrobił żeby ja skrócić
Linki do wymiany i tyle.
Linki w M6 są liche i tyle.
Jak chcesz kompleks to: nowe klocki, przetoczone tarcze, nowy zestaw naprawczy zacisku, nowa linka, odpowietrzony hamulec i masz spokój – hamulec nie trze koła, mocny ręczny. Przy naciągniętej lince reszta nie pomoże.
Linki w M6 są liche i tyle.
Jak chcesz kompleks to: nowe klocki, przetoczone tarcze, nowy zestaw naprawczy zacisku, nowa linka, odpowietrzony hamulec i masz spokój – hamulec nie trze koła, mocny ręczny. Przy naciągniętej lince reszta nie pomoże.
hamulce z tego co wiem byly robione na serwisie w maju 2011, wiec chyba nie jest tak zle. oby skonczylo się tylko na wymianie linek 
dam radę sam jeżeli nie dysponuje żadnym garazem ani kanałem ?
dam radę sam jeżeli nie dysponuje żadnym garazem ani kanałem ?
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Hubix napisał(a):Zamarzły CI linki.
Słabe te mrozy raczej żeby coś takiego się stało...
Jutro chciałem jechać na przeląd okresowy i kurka nie wiem czy nie bedzie z tym problemów
Dopisano 11 gru 2012, 19:56:
Zdjąłem koło i po nagrzaniu się auta cofnąłem ten dynks od ręcznego ręcznie (łatwo nie było), ale problem zostaje, ponieważ linka nadal się blokuje w każdej pozycji :/ Lewa chodzi normalnie, oba zaciski sprawne, klocki tarcze ok.
Prawego albo nie da się zaciągnąć, albo jak już się go zaciągnie to nie odbija i ponownie trzeba z nim walczyć:/
Co robić?
Ostatnio edytowano 12 gru 2012, 20:35 przez WarunekPL, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 lis 2010, 19:51
- Auto: M5 CR 2009r,
2.0B+LPG 146 KM
Hubix napisał(a):Mechanizm ręcznego chodzi OK ?
Przecież napisałem już wyżej, że działa i to bardzo gładko zarówno z prawej jak i z lewej strony. Dźwignia w samochodzie też bez zarzutów. Auto dość młode na takie blokowanie się linki. Dużo starsze auta nie mają takich przypadłości
2.0B+LPG 146 KM
WarunekPL napisał(a):Szukałem, ale nie mogę znaleźć- jak jest z wymianą? Sam ogarnę na kanale?
ooo panie... nawet na tej stronie masz jak byk:
matthies napisał(a):dam radę sam jeżeli nie dysponuje żadnym garazem ani kanałem ?
Hubix napisał(a):Raczej dasz, ale musisz podnieść wóz żeby pod niego wejść.
Nic nie zdziałasz. Ja założyłem podkładkę przy mechanizmie, ale to pic na wodę.
Wymienisz sam, ale musisz auto wywindować.
Linki, zamienniki:
http://allegro.pl/linka-hamulcowa-hamul ... 80284.html
Wymienisz sam, ale musisz auto wywindować.
Linki, zamienniki:

Jutro jadę na przegląd- jak przejdzie, to wymianę zostawię na wiosnę i tak praktycznie nie używam ręcznego także nie śpieszy mi się...
Dopisano 12 gru 2012, 21:14:
racja już nie doczytałem, wch*j ma na głowie i tak jakoś...
Dopisano 12 gru 2012, 21:14:
dobrzyn22 napisał(a):ooo panie... nawet na tej stronie masz jak byk:
racja już nie doczytałem, wch*j ma na głowie i tak jakoś...
2.0B+LPG 146 KM