Powracąjacy bląd P0012
1, 2
Witam wszystkich,
Już jakiś czas temu pisałem o problemach z moja Madzią, a nadal jestem w kropce.
Napiszę po koleji jak to było:
Przy kupnie mojej mazdy już się świeciła kontrolka "engine error" sprzedawca mi wcisnął że jest sonda lambda, potem udałem się chyba do 5 mechaników i każdy głowkował co to może być i wersii bylo kilkanascie , po utracie paru stówek udałem się do ASO Słupsk. Tam panowie mi zdefiniowali błąd P-0012, i mi powiedzli że muszą mi zrobić korelacje wałka rozrządu.
Po pół roku się zdecydowałem do zrobienia koszt 800zł no i nadal mi się świeciła kontrolka po czym mi powiedzili że muszę wymienić kolektor ssący ( nadmienie iż taka wymiana u nich to koszt okolo 3700 zl) kupiłem taki kolektor na allegro i go wymieniłem, no i do tej pory mi się cały czas ta kontrolka pali.
Jeszcze jedno jak mi wykasuą błąd czy mi zresetują , to mi nie wyświetla ile km mi zostalo do przejechania ( reaming) i póżniej wszystko wraca do "porządku '
Jesteśćie ostatnią deską ratunku ponieważ już mam dosyć wyrzucania kasy w błoto.
Bardzo proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam
Już jakiś czas temu pisałem o problemach z moja Madzią, a nadal jestem w kropce.
Napiszę po koleji jak to było:
Przy kupnie mojej mazdy już się świeciła kontrolka "engine error" sprzedawca mi wcisnął że jest sonda lambda, potem udałem się chyba do 5 mechaników i każdy głowkował co to może być i wersii bylo kilkanascie , po utracie paru stówek udałem się do ASO Słupsk. Tam panowie mi zdefiniowali błąd P-0012, i mi powiedzli że muszą mi zrobić korelacje wałka rozrządu.
Po pół roku się zdecydowałem do zrobienia koszt 800zł no i nadal mi się świeciła kontrolka po czym mi powiedzili że muszę wymienić kolektor ssący ( nadmienie iż taka wymiana u nich to koszt okolo 3700 zl) kupiłem taki kolektor na allegro i go wymieniłem, no i do tej pory mi się cały czas ta kontrolka pali.
Jeszcze jedno jak mi wykasuą błąd czy mi zresetują , to mi nie wyświetla ile km mi zostalo do przejechania ( reaming) i póżniej wszystko wraca do "porządku '
Jesteśćie ostatnią deską ratunku ponieważ już mam dosyć wyrzucania kasy w błoto.
Bardzo proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 31 maja 2012, 17:12 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Poprawienie tematu.
Powód: Poprawienie tematu.
- Od: 8 mar 2010, 16:58
- Auto: Mazda 6 2.3 Kombi 166 KM
Arek_78 napisał(a):P0012 "A" Camshaft Position – Timing Over-Retarded (Bank 1)
Myśle, że chodzi o czujnik położenia wałka. Wymienić i będzie po sprawie
ale zanim wymienisz zmierz jego rezystancje...
pomiedzy punktami A i B powinno byc pomiedzy 400 – 550 Ohm
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zapomniałem napisać , że jeden z mechaników mi powiedział abym kupił czujnik położenia wałka rozrządu, no i go kupiłem po czym stwierdził nawet go nie wymieniając , że to jednak nie jest to. Wymienie go i zobacze czy będzie ok.
- Od: 8 mar 2010, 16:58
- Auto: Mazda 6 2.3 Kombi 166 KM
Daniel83 napisał(a):No i zamontowałem ten czujnik , przejechałem narazie 20 km lampka się nie świeci ale mi również nie pokazuje ile km mi zostalo do przejechania. Czyli spodziewam się, że lampka się zapali niebawem
hehehe dobre...
nie boj sie pokaze
Ps. tak z ciekawosci, czy zmierzyles rezystancje czujnika?
Arkana , Renault , Mii
Daniel83 napisał(a):.. ale mi również nie pokazuje ile km mi zostalo do przejechania. ...
po odlaczeniu baterii trzeba odczekac 99 km aby tak pocja sie ukazala..pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Panowie trzymajmy sie tematu watka...
Ps. Co do opcji zwrotu auta, to jest tego sporo na forum... tylko trzeba troszke poszukac
Warto zobaczyc tez w dzialach ogolnych np. Kupuje mazde...

Ps. Co do opcji zwrotu auta, to jest tego sporo na forum... tylko trzeba troszke poszukac

Warto zobaczyc tez w dzialach ogolnych np. Kupuje mazde...
Arkana , Renault , Mii
Witam,
Przed wczoraj zapaliła mi się kontrolka silnika, dzisiaj rano pojechałem do mechanika sprawdzić jaki błąd wyskoczył. Komputer pokazał błąd P0012-pozycja wałka rozrządu. Czy po ustawieniu wałka lub jego wymianie problem zniknie i czy wystarczy zająć się samym wałkiem czy należy wymienić coś jeszcze? Możecie mi też powiedzieć z jakimi kosztami się to wiążę?
Dodam, że samochód jeździ normalnie, odpala bez problemu, na obroty wchodzi normalnie, nie szarpie, nie gaśnie, dobrze pokazuje spalanie jak i ilość km do przejechania, tempomat również działa ok.
Pozdrawiam
Brio
EDIT
Dziś kontrolka przestała się palić, przejechałem jakieś 80km i jest spokój ale i tak mnie to martwi. Nie zapaliła się chyba bez przyczyny? Sam wałek chyba nie mógł sam zmienić pozycji, czy się mylę? Może to czujnik miał jakąś chwilową jazdę, co proponujecie zrobić?
Przed wczoraj zapaliła mi się kontrolka silnika, dzisiaj rano pojechałem do mechanika sprawdzić jaki błąd wyskoczył. Komputer pokazał błąd P0012-pozycja wałka rozrządu. Czy po ustawieniu wałka lub jego wymianie problem zniknie i czy wystarczy zająć się samym wałkiem czy należy wymienić coś jeszcze? Możecie mi też powiedzieć z jakimi kosztami się to wiążę?
Dodam, że samochód jeździ normalnie, odpala bez problemu, na obroty wchodzi normalnie, nie szarpie, nie gaśnie, dobrze pokazuje spalanie jak i ilość km do przejechania, tempomat również działa ok.
Pozdrawiam
Brio
EDIT
Dziś kontrolka przestała się palić, przejechałem jakieś 80km i jest spokój ale i tak mnie to martwi. Nie zapaliła się chyba bez przyczyny? Sam wałek chyba nie mógł sam zmienić pozycji, czy się mylę? Może to czujnik miał jakąś chwilową jazdę, co proponujecie zrobić?
- Od: 19 wrz 2011, 14:45
- Auto: Mazda 6 2.0
Możliwe , że masz jakiś problem z czujnikiem wałka rozrządu albo wariator się kończy.
Chciałem coś ciekawego napisać ale i tak nikt by nie uwierzył :–)
- Od: 7 lip 2011, 20:50
- Auto: Mazda 3 BM
1, 2