drgania silnika na wolnych obrotach
A czy nizsza kompresja na jednym z cylindrów nie będzie powodować wibracji? Świece też zmieniałeś?
Kompresje sprawdzalem jak ją sprowadziłem i na trzecim cylindrze bylo 0.5 atmosfery różnicy, w sumie teraz tez przydało by się to zrobić i sprawdzić co sie zmieniło
podejrzewam ze jednak nie będzie dużych odchylen
świece oraz przewody byly zmieniane, nie zmienialem jedynie cewki 
DeviS napisał(a):Kompresje sprawdzalem jak ją sprowadziłem i na trzecim cylindrze bylo 0.5 atmosfery różnicy, w sumie teraz tez przydało by się to zrobić i sprawdzić co sie zmieniłopodejrzewam ze jednak nie będzie dużych odchylen
świece oraz przewody byly zmieniane, nie zmienialem jedynie cewki
Hej. Zgodnie z serwisówką może być odchyłki do 2 atmosfer, a minimalna kompresja to z tego co paiętm 12atm. Ja mam niedużo mniej niż książkowo, a różnice w dziesiątych atm. Więc jak masz kompresję w okolicach 16-17 to w mojej ocenie jest "piękna" jak na 10 lat użytkowania
Ooo już znalazłem jak ma być: dla LF 17,5 standard, minimum 12,2, a różnica max. 1,99. Dla L8 17,8 standard, minimum 12,5, różnica 1,99.
Czyli jak masz dobrą kompresję, to różnicę 0,5 można sobie w buty wsadzić
- Od: 14 sie 2012, 13:20
- Auto: Mazda6 (GG / GY) 2.0l benzyna Sport Kombi Exclusive
141 KM LF-DE 2003
Cena calej operacji sprawdzenia kompresji jest stosunkowo niedroga wiec mozna to zrobic by zobaczyc czy jest tendencja spadkowa. Przy pierwszym sprawdzeniu miala na 1, 2 i 4 cylindrze 17atmosfer a na 3 16.5 atmosfery wiec wedlug serwisówki wyszło bardzo dobrze
no ale o kompresji wiecej w innym watku. Trzeba rozwiazac przyczyne drgan nadwozia 
Jeszcze jedno pytanie, czy drgania nadwozia na biegu jałowym moga miec cos wspolnego z paskiem wielorowkowym i calym osprzetem ktory on napędza ? Np jest za słabo napięty, ewentualnie jakas rolka wpada w rezonans ?
Jeszcze jedno pytanie, czy drgania nadwozia na biegu jałowym moga miec cos wspolnego z paskiem wielorowkowym i calym osprzetem ktory on napędza ? Np jest za słabo napięty, ewentualnie jakas rolka wpada w rezonans ?
Powtorze troszke swoje pytanie: czy rolka napinacza moze powodowac drgania nadwozia na biegu jalowym ? Ewentualnie jakis inny osprzet ktory napedza pasek wielorowkowy ? Czy jesli cos wpada w rezonans bedzie widac to po pasku ? Jak otworze maske to widze tylko dobrze napiety pasek. Juz mam dosc tych drgan.... 
co do rolki to watpię ,ona może wyć ,a raczej jej łożyska ,może poduszki silnika ,pod obciążeniem zachowują sie inaczej,a na luzie telepie ,ale to tylko moje przemyślenia 
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Chodzi o to ze poduchy mam wszystkie nowe i drgania niestety nie ustapily dlatego szukam innej przyczyny. Mam poduchy firmy Febest i czytalem w innym watku ze po wymianie na te poduchy drgania ustapily innym uzytkownikom. U mnie niestety przyczyna lezy gdzie indziej. Hmmm a jak bym zrzucil pasek wielorowkowy i odpalil i wtedy zobaczyl czy buda sie nie telepie ?
Jeśli nie będzie drgań wtedy będę wiedział gdzie tkwi problem i będzie trzeba sprawdzić osprzęt który napędza pasek. Jeszcze jedno pytanie: oczywiscie do tego testu muszę rozgrzać samochód, następnie jak zrzuce pasek i ponownie odpale jak długo będzie mógł w taki sposob pracować ? Chodzi mi o to że pompa wody nie bedzie pracować i rozumiem ze wskazówka temp silnika powinna podskoczyc jeszcze bardziej ?
Tak nagrzej. Bo wtedy pojawiaja się drgania. Sądze, że przy tej temeraturze jak jest na dworze trochę pochodzi. Zawsze możesz maskę dodatkowo otworzyć. Pilnuj wskzówki temperatury i bedzie ok. Sądzę, że pare minut na test Ci wystarczy.
- Od: 14 sie 2012, 13:20
- Auto: Mazda6 (GG / GY) 2.0l benzyna Sport Kombi Exclusive
141 KM LF-DE 2003
leonidass napisał(a):Poduszki masz made in china
Hmmm krotko i na temat, moze masz racje ale moje osobiste odczucie jest jednak inne. Jedyny sposob aby sprawdzic Twoja teorie jest podmiana od kogos komu buda sie nie telepie i ma oryginlne poduszki, lub jakis dobry zamiennik. Chociaz jak czytlem opinie ludzi o tych poduchach kazdy mowil ze jest wszystko w porzadku i drgania ustaly.
To co, jest ktos chetny na podmiane