Kontrolka silnika się świeci
Strona 1 z 1
Najszybszą i najskuteczniejszą metodą do tego, aby się dowiedzieć czy się martwić jest podłączenie samochodu pod komputer i odczytanie kodu błędu. Jak nie masz dostępu choćby do elm-a to podjedź do mechanika który Ci to sprawdzi.
Odkąd świeci się check engine, silnik chodzi jakoś inaczej? Spadek mocy? Dziwne odgłosy?
Odkąd świeci się check engine, silnik chodzi jakoś inaczej? Spadek mocy? Dziwne odgłosy?
Tylko i wyłącznie podpięcie pod komputer zdiagnozuje Twój problem, check engine może oznaczać kilkadziesiąt (jak nie więcej
) rodzai błędów. Kiedyś jak zapalił mi się check a nie miałem OBD zeby podpiąć i sprawdzić czemu sie zaplił odpiąłem kleme, zresetowałem kompa i do dzisiaj spokój 
Możesz śmiało spróbować zresetować komputer tak jak pisze DeviS i zobaczysz czy dalej będzie się świecić. A nóż widelec zgaśnie i zaoszczędzisz parę złotych na macherze który podłączyłby kompa. Tym bardziej, jak piszesz że z autem nic więcej złego się nie dzieje.
Dziwna sprawa. Pojechałem do sklepu po bro i spieszyło mi się na mecz. Z tego powodu odpalając auto za krótko potrzymałem rozrusznik i niby sie odpalio a nieby nie i zgasło. Następnie odpalam, a kontrolka silnika znika, mimo że jadac do sklepu jeszcze się świeciła.
p.s. tankował ktoś z was gaz na shellu? , bo odczułem jakby lepszą zbiórkę auta, chyba że mi się wydaje?
p.s. tankował ktoś z was gaz na shellu? , bo odczułem jakby lepszą zbiórkę auta, chyba że mi się wydaje?
- Od: 6 sie 2009, 11:46
- Auto: Mazda 6 1.8+LPG 2004r
I tak błąd jest zapisany w kompie. Kup elm, przyda Ci się na pewno, koszt jest nie duży a podpięcie u speca od 50 zł. Warto sprawdzić co to za błąd, może się tak okazać że jest to winna lpg, ale nie koniecznie. Ja nie mógłbym spać po nocy jakbym nie widział co jest nie takdrab napisał(a):odpalam, a kontrolka silnika znika,
Tankowałem na różnych stacjach, zostałem przy BP i tak od kilkunastu miesięcy, kilka dni temu zatankowałem na Shellu, wcześniej też czasem tankowałem lpg a benzynę tylko 100 v-power, i na tym lpg auto lepiej się zbiera.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Poczytaj sobie o nich w tym wątku viewtopic.php?t=50971

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Drab ja kupiłem kabel na allegro:
http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-e ... 90415.html
Jestem zadowolony z niego fakt miałem problem ze sterownikami na laptopa ale teraz wszystko działa i program scan master jest bardzo dobry. Jednak mi służy tylko do odczytania błędów a na pewno nie umiem wykorzystać go w 100 procentach jeszcze pomału się nauczę.
Cena naprawdę super (koszt około jednej wizyty u mechanika na odczyt błędów)
Można wiedzieć skąd jesteś bo jak coś możesz podjechać do mnie i sczytasz błędy.

Jestem zadowolony z niego fakt miałem problem ze sterownikami na laptopa ale teraz wszystko działa i program scan master jest bardzo dobry. Jednak mi służy tylko do odczytania błędów a na pewno nie umiem wykorzystać go w 100 procentach jeszcze pomału się nauczę.
Cena naprawdę super (koszt około jednej wizyty u mechanika na odczyt błędów)
Można wiedzieć skąd jesteś bo jak coś możesz podjechać do mnie i sczytasz błędy.
- Od: 21 sty 2016, 10:56
- Auto: Mazda 6 2002 rok 2.3 benzyna-gaz wersja GG sedan, skóra, bose, navi,
Strona 1 z 1