przez adam1212 » 14 paź 2013, 11:47
Witam.
Rozebrałem EGR (auto trochę muli – nie ma żadnych błędów) – generalnie nie był strasznie usyfiony – dokładnie go wyczyściłem (grzybek zamykający przepływ chodzi jak powinien) i odkręciłem plastykową kopułkę – elektromagnes. Dolną część przykręciłem, a kopułkę podłączoną do wtyczki pozostawiłem obok akumulatora, tak że nie powinna się nagrzewać.
Następnie pojeździłem z 30 min. Może zbierał się trochę lepiej (cały czas zamknięty dopływ spalin), ale trudno powiedzieć. Jak stanąłem okazało się że kopułka z elektromagnesem była taka gorąca, że trudno ją było dotknąć – mimo tego, że nie miała prawa od niczego się nagrzać (przez cewkę płynie prąd, ale czy aż tak powinna się nagrzewać).
Następnie sprawdziłem, czy na wolnych obrotach i przy dodawaniu gazu bolec z kopułki zmieniał swoje położenie (powinien przecież poruszać sprężynę w dolnej części EGR) – nie reagował w żaden sposób, nie można go było również poruszyć w dół lub w górę.
Czy powyższe świadczy, iż elektromagnes jest zawieszony – zepsuty i nie działa właściwie sterowanie EGR oraz, czy ta kopułka przekazuje jakieś dane do kompa – dochodzi do niej aż 5 przewodów – do sterowania elektromagnesem wystarczyły by 2.
Czy bolec w kopułce powinien się poruszać "na sucho" przy nacisku ?.
Adam1212