ps. Mazda=niezawodny samochód

www.mazdaspeed.pl
Po pierwsze ciekawy przebieg jak na ten rocznik (2003), powiem nawet, że nierealny...Pawnik napisał(a):Przebieg 40 tyś km. Proszę o pomoc....
Pawnik napisał(a):Co do filtra – miałem na myśli jego odwodnienie a nie czyszczenie. Robi sie to taką pompką w komorze silnika
Kiepskie te nowe układy paliwowe.......Pawnik napisał(a):W każdym razie póki co głównym podejrzanym jest nieszczęsny zawór SCV...
Patrząc na tytuły postów w moim dziale (diesel) to można powiedzieć, że to najbardziej felerny element tych madzi...Jaksa napisał(a):Kiepskie te nowe układy paliwowe.......
xANDy napisał(a):Coś tutaj mi nie pasuje... możliwe, że niemcy sprzedają TYLKO te padnięte sztuki tak jak to było z DiTD
xANDy napisał(a):tomekrvf to napisałbyś OD którego numeru VIN a nie puszczał zajawkę...
Jaką rolę ma zawór SCV w zasilaniu CR? Wszystkie systemy CR mają takie rozwiązanie?
Pawnik napisał(a):SCV pełni rolę zaworu wolnych obrotów ( silnika krokowego w benzyniakach ).
Pawnik napisał(a):Pytanie czy nowe zawory SCV też lubią padać, czy wada ta została już wyeliminowana?
newbie napisał(a):Pawnik napisał(a):SCV pełni rolę zaworu wolnych obrotów ( silnika krokowego w benzyniakach ).
Niestety to nieprawda.
SCV odpowiednio wysterowywany przez PCM odpowiada za budowanie ciśnienia paliwa w rail-u.Pawnik napisał(a):Pytanie czy nowe zawory SCV też lubią padać, czy wada ta została już wyeliminowana?
Odpowiedzialnym za wadę SCV jest DENSO. Na jakimś etapie produkcji skapowali się, że jest kupa i zmienili jego konstrukcję, po modyfikacji jest OK.
newbie napisał(a):SCV odpowiednio wysterowywany przez PCM odpowiada za budowanie ciśnienia paliwa w rail-u.
xANDy napisał(a):newbie a jak to ma się do zaworów SCV w DiTD – dlaczego tam padają, czy to też ten sam problem??
Dokładnie tak Tomku , nie zawsze to co licznik wskazuje jest prawdątomekrvf napisał(a):Wszystko kiedyś musi się zepsuć:)
Zaryzykowałbym poprawienie tego twierdzenia na polskie warunki a mianowicie:Jaksa napisał(a):nie zawsze to co licznik wskazuje jest prawdą
Jaksa napisał(a):to co licznik wskazuje zawsze nie jest prawdą
No właśnie! teraz dopiero mi się zgadza. Bo wiem jak zbudowana jest pompa wtryskowa, rozumiem działanie SPV dlatego istnienie takiego zaworu w systemie CR byłoby jakoś takie mijające się raczej z celem...tomekrvf napisał(a):W DITD nie ma zaworu SCV tylko SPV.
a o denso mówili, że jest niezawodne... Czy padanie SPV w DiTD to też jakiś błąd, czy po prostu zużycie?tomekrvf napisał(a):Wszystko kiedyś musi się zepsuć:)
Żeby tylko w fordach...Pawnik napisał(a):Lepiej chyba, że zawodzi tylko ten zawór a nie cała pompa albo wtryski padające nagminnie np. w fordach...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6