proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu problemu z mazda 6 136km 2.0 diesel 2002r.
Otóż od jakiegoś czasu, autko na wolnych obrotach zaczynało drgać jakby miało zgasnąć. Jednak po ruszeniu i w czasie jazdy nie było żadnych problemów – brak spadków mocy, kopcenia itp. Po niedługim czasie – ok 2 tygodnie – podczas jazdy wyświetliła się równocześnie kontrolka check engine i kontrola trakcji i auto wytraciło moc i stanęło. Brak mocy

Mechanik stwierdził po podpięciu kompa że pierwszy wtrysk nie działa. Wtryski zawiozłem do serwisu i okazało się że wszystkie sa padnięte i wymagają regeneracji W sumie przejechałem autem 160.000km a na liczniku 250.000 więc założyłem że pewnie facet ma rację. Koszt imprezy – regeneracji 1400zł!
Mechanik założył ponownie wszystkie wtryski w tej samej kolejności i co się okazuje – komputer po 5 sek wyrzuca błąd pierwszego wtrysku. Skasowanie błędu- ponowne odpalenie i znowu wyrzuca błąd. Podmiana wtrysku – przełożenie na inny nic nie pomaga – dalej komputer wyrzuca błąd pierwszego wtrysku.
Nie mam pojęcia co dalej zrobić – jaka jest przyczyna i rozwiązanie.
Z góry dziękuje za pomoc