Awaria wtryskiwacza w MZR-CD [FOTO]
Witam! m6 kombi diesel 136 2004. jakieś pół roku temu miałem awarię wtryskiwaczy i wymieniłem i skalibrowałem wszystkie(również nowe podkładki itp itd), chwile był spokój, ale zdarzało się że na zimnym lubiły "klekotać" lub podczas ruszania, albo po chwilowym zgaszeniu i ponownym odpaleniu klekoty... I ostatnio pojechałem z tymi starymi wtryskami do serwisu bosch serwis żeby je jakoś sprawdzili... I dowiedziałem się jednej nowej rzeczy, serwisant polecił mi na każdy zbiornik paliwa dolać około 200-300ml dobrego oleju do silników dwusuwowych 2t (nie mixolu ani orlenowskiego miał być dobry) więc kupiłem castrol 2t racing i dolałem te 300ml na pełny bak, po kilkuset kilometrach nie było słychać już wtrysków!! Serwisant mówił, że w dobie ekologi olej napędowy jest coraz czystszy i bardziej odsiarczony a co za tym idzie posiada słabsze właściwości smarujące... I odziwo droższy diesel np v-power diesel czy bp ultimate spala się lepiej i czyściej, ale właśnie ma gorsze właściwości smarujące od zwykłego. Mówił również, że w niemczech kierowcy taxi tak robią od nowości i bardzo rzadko mają awarie układu wtryskowego, a robią kilkaset tysięcy km. Ja nie posiadam dpf więc postanowiłem spróbować i teraz naprawdę jest o niebo lepiej i ciszej.. Wiem, możecie mnie krytykować, ale to moje auto i mogę tam lać co zechce;–) kto chce niech spróbuje....
- Od: 31 mar 2009, 22:14
- Auto: Mazda5 Sport 2.3i 166KM A/T 2006
kixi4 napisał(a):na każdy zbiornik paliwa dolać około 200-300ml dobrego oleju do silników dwusuwowych
Taka ilość oleju ma zostawić nagar?
Bez przesady Panowie, bez przesady.
Grzyby napisał(a):kixi4 napisał(a):na każdy zbiornik paliwa dolać około 200-300ml dobrego oleju do silników dwusuwowych
Taka ilość oleju ma zostawić nagar?
Bez przesady Panowie, bez przesady.
Raczej chodziło tu o regularne stosowanie, czy po prostu nie zaszkodzi
- Od: 8 mar 2010, 00:56
- Auto: Nissan Primera SR20DE
Witam Panowie mam pytanie czy zle wlozone podkladki moga byc przyczyma ich wybicia??
Tzn podkladki byly wkladane rantem do dolu. A z tego co mechanik mowi podkladki powinny byc wkladane rantem do gory????
druga ciekawa rzecz to czy przykrecenie wtryskow z sila 61NM jest wystarczajaca??
Mechanik twierdzi ze to zdawalo by egzamin w rocznym aucie a w kilku letnim mimo tych 61NM trzeba dociagnac na tzw czuja co o tym myslicie???
Pozdrawiam Karol
Ps. Czy przy wymianie wtryskow trzeba wymieniac i przewody???
Tzn podkladki byly wkladane rantem do dolu. A z tego co mechanik mowi podkladki powinny byc wkladane rantem do gory????
druga ciekawa rzecz to czy przykrecenie wtryskow z sila 61NM jest wystarczajaca??
Mechanik twierdzi ze to zdawalo by egzamin w rocznym aucie a w kilku letnim mimo tych 61NM trzeba dociagnac na tzw czuja co o tym myslicie???
Pozdrawiam Karol
Ps. Czy przy wymianie wtryskow trzeba wymieniac i przewody???
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
I mnie dopadła ta awaria( podkładki). Po zakupie nowych, demontażu pokrywy i próbie odkręcenia wtrysków – ..... zonk
śruba mocująca się ukręciła

I co
? macie pomysła???
Jutro popróbuje wykretakiem do urwanych szpilek choć blado to widzę, pozostanie chyba dospawanie nakrętki i dalsze próby.
No chyba że macie jakiś inny "patent"
– została jeszcze nietknieta druga śruba
!
No i tez pytanko- gdzie te sruby "pozyskać"
?

I co
Jutro popróbuje wykretakiem do urwanych szpilek choć blado to widzę, pozostanie chyba dospawanie nakrętki i dalsze próby.
No chyba że macie jakiś inny "patent"

No i tez pytanko- gdzie te sruby "pozyskać"
qzym napisał(a):zonk śruba mocująca się ukręciła
tak czasem bywa, gdy byla dokrecona zbyt duza sila...
qzym napisał(a):gdzie te sruby "pozyskać" ?
...ASO... a do tego proponuje plastiki te od doprowadzenia rurek do wtryskow...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
witam.
mam pytanie. czy przy wymianie uszczelek pod wtryskami są potrzebne jakieś oringi pod śrubę mocującą przewody paliwowe?
Aha i jeszcze jedno koszty:
podkładka w ASO 24 szt.
uszczelka pod pokrywę 65 zł.
oringi 75 szt.
I tu pytanie czy ktoś zna zamienniki na te części no może nie za podkładki?
PROSZĘ jeszcze raz o odpowiedź w środe czeka mnie wymiana nie wiem cze pod tymi śrubami nie ma zwykłej podkładki a nie oringi?
mam pytanie. czy przy wymianie uszczelek pod wtryskami są potrzebne jakieś oringi pod śrubę mocującą przewody paliwowe?
Aha i jeszcze jedno koszty:
podkładka w ASO 24 szt.
uszczelka pod pokrywę 65 zł.
oringi 75 szt.
I tu pytanie czy ktoś zna zamienniki na te części no może nie za podkładki?
PROSZĘ jeszcze raz o odpowiedź w środe czeka mnie wymiana nie wiem cze pod tymi śrubami nie ma zwykłej podkładki a nie oringi?
- Od: 27 cze 2010, 23:01
- Auto: mazda 6 2.0 citd 121KM z 2006r. typ GY
Pozyczyłem ściągacz udarowy, owinąłem drutem wtrysk, zkręciłem mocno i po kilku walnięciach poszło. zasyfiały był strasznie. inne metody zawiodły. tylko nie owijaj za ten srebrny talerzyk a za korpus wtryskiwacza.
Witam.
Podepnę się pod temat .Wykonałem test przelewowy i czwarty wtrysk do wymiany ,ale nie jestem pewny co do pozostałych. Może ktoś może mi podpowiedzieć czy jeszcze mogą być czy jeszcze któryś do wymiany?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52d95ad4119dfb53.html
Podepnę się pod temat .Wykonałem test przelewowy i czwarty wtrysk do wymiany ,ale nie jestem pewny co do pozostałych. Może ktoś może mi podpowiedzieć czy jeszcze mogą być czy jeszcze któryś do wymiany?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52d95ad4119dfb53.html
- Od: 31 paź 2010, 10:04
- Auto: Mazda 6 Kombi `05 2.0 136KM
ostatni od prawej, jest do bani i to konkretnie!
pozdr.E
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Padlo na mnie i bede musial dac wtrysk do regeneracji + reszte przy okazji na sprawdzenie i czyszczenie, czy polecanie jakis zaufany zaklad ktory to robi ?
Znalazlem:
http://www.wtryskiwacze.pl/
http://www.drei-pol.pl/
Znalazlem:
http://www.wtryskiwacze.pl/
http://www.drei-pol.pl/
- Od: 27 sie 2010, 10:18
- Auto: Mazda 6 MZR-CD 2003
Mazda 323F BA 1995
regeneracja to wielka loteria, nawet producent nie przewiduje jakichkolwiek napraw!
no ale Polak potrafi.
pozdr.E

no ale Polak potrafi.
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową