mcbeth napisał(a):Cenny byłby pomiar dokładnie tą samą metodą jak przed zmianą softu
krzych napisał(a):komorkiem na razie nie mierze, bo pracuje nad komputerem w kazdej wolnej chwili oczko
Czyli jak skoncze, zmierze rowniez GPS'em, a poza tym
krzych napisał(a):mozna kalibrowac sam pomiar juz po fakcie porownujac z pomiarem GPS
co zamierzam zrobic
Co wiecej, wspomnialem juz o pomiarach co sekunde na GPS – jak myslisz, jak jest wyliczane zbocze w pierwszej i ostatniej sekundzie pomiaru? Start wypada losowo pomiedzy "przedstartowa" i "startowa" sekunda (no chyba ze czychasz z gazem na przeskok, ale ze program nie pokazuje jego momentu – jest to niemozliwe), a ja aproksymowalem w excelu pomiary z CSV zrzuconego z programu i wyraznie widac, ze pierwsza i ostatnia sekunda wnosza spory blad pomiarowy na tyle duzy, ze cala reszta dokladnosci pomiaru bierze w leb. Aproksymacja moja w excelu byla liniowa i zgadzala sie z tym co liczyl program, wiec tez liniowo. Ostatnia sekunda to nie taki wielki problem, ale pierwsza moze wnosic blad pomiaru rzedu 5 ms albo i wiecej! To BARDZO duzo.
mcbeth napisał(a):Pomiar prędkości droga/czas to nie jest dobra metoda, ze względu na błąd całkowania, który 'dokłada się' do oczywistego błędu pomiaru drogi i synchronizacji z pomiarem czasu.
Przy pomiarach pareset razy na sekunde, nie sadze zeby blad byl az tak duzy jak napisalem powyzej (5ms lub wiecej). Niestety nie jestem pewien jak obliczyc/czytac odleglosc z OBD2, jeszcze nie udalo mi sie wydobyc info o tym, wiec ciezko mi cokolwiek powiedziec wiecej, jak beda nowe niusy to dam znac.
Znow zeby nie bylo OT, dzis wypalanie zaczelo konczyc cykl po wczorajszym niedokonczonym – spalanie z 7.3 wzroslo zaledwie na 7.8 i z tego co zaobserwowalem skonczylo sie (mam nadzieje, potwierdze jeszcze z domu) po 15 km w zakorkowanym miescie na jedynce/dwojce czyli o polowe krocej niz w trasie na czworce i obrotach 3000. Oznacza to ze program jest o NIEBO lepszy.