Ciszej w dieslu Mazdy – Kalibracja wtryskiwaczy silnika
U mnie na Rf-5c wczoraj Procedura przerwana – ale chyba dlatego ze parametry do kalibracji nie zostaly spelnione, dzisiaj Procedura zakonczona pomyslnie. Kalibracja trwala ok 2-3 minut, silnik zmienial obroty kilka razy.
Elm na kablu
Elm na kablu
-
properek
Wczoraj w dzień elm-em po bt zrobiło kalibrację, a wieczorem wyrzuciło błąd- widocznie temperatura powietrza była już za niska.
Wysłane z mojego C5303
Wysłane z mojego C5303
U mnie też 2 pierwsze próby zostały przerwane po chwili, zapewne jak domniemywam nie było odpowiednich warunków do kalibracji (chyba miałem za mało rozgrzane auto/paliwo). Po paru godzinach pojeździłem dłużej autem i kalibracja poszła od strzała z komunikatem na końcu iż procedura zakończona pomyślnie. Także dla zainteresowanych potwierdzam iż dla 2.0 RF5C/136KM/2003 (w forscan wersja 2002) kalibracja działa bez problemu (jeśli są odpowiednie warunki).
- Od: 17 lip 2007, 19:17
- Auto: Mazda 6 2.2 MZR-CD 163 km
2010r.
Mazda 6 2.0 MZR-CD 136 km 2003r.
Ile u Was trwała procedura kalibracji? U mnie po 12 minutach było 4 %,a następnie procedura została przerwana.
Jako że jestem nowy to się przywitam HEJ 
Dziś chciałem skalibrować wtryski w mojej Mazdzie 6 2005 r przed liftem 136 km, i mam problem bo procedura się rozpoczyna zaczynają obroty raz w górę raz w dół i po chwili z wysokich obrotów ok 1200 auto spada i gaśnie czy ktoś się już z czymś takim spotkał??
Dziś chciałem skalibrować wtryski w mojej Mazdzie 6 2005 r przed liftem 136 km, i mam problem bo procedura się rozpoczyna zaczynają obroty raz w górę raz w dół i po chwili z wysokich obrotów ok 1200 auto spada i gaśnie czy ktoś się już z czymś takim spotkał??
przemek_bsi napisał(a):Ile u Was trwała procedura kalibracji? U mnie po 12 minutach było 4 %,a następnie procedura została przerwana.
ok 3min
tomekexp może to być spowodowane błędami programu wciąż to beta. Spróbuj zrobić kalibrację przy różnych temperaturach silnika. Może jest problem z SCV, bo w trakcie kalibracji ciśnienie paliwa jest zmienianie na cztery wartości. Zrób przed kalibracją wtryskiwaczy kalibrację "pompy paliwa" o ile jest taka opcja dla RF5
Niestety mam tylko kalibrację wtrysków i reflektorów jutro zrobię test przelewowy (robiłem 3 miesiące temu i było ok) i jeszcze jedno nie wchodzi na 1,5 tyś obrotów tylko na 1,2 hmm może faktycznie wersja beta jutro napisze jak test przelewowy wyszedł
Pozdrawiam
Pozdrawiam
tomekexp napisał(a):Dziś chciałem skalibrować wtryski w mojej Mazdzie 6 2005 r przed liftem 136 km, i mam problem bo procedura się rozpoczyna zaczynają obroty raz w górę raz w dół i po chwili z wysokich obrotów ok 1200 auto spada i gaśnie czy ktoś się już z czymś takim spotkał??
u mnie też silnik zgasł i nie dokończyłem kalibracji. Wie ktoś co jest nie tak?
Chyba faktycznie to przez program bo test przelewowy wyszedł dobrze, scv bez problemów działa i jest wymieniony przez poprzedniego właściciela no nic czekam na nowsza wersję .
Siwy_Płock – U Ciebie też nie wchodzi na 1500 obrotów tylko na ok 1200??
Ktoś w łódzkim ma IDS
bo w Matsumoka Motor czy jak tam się zwą powiedzieli 250 zł
Pozdrawiam
Siwy_Płock – U Ciebie też nie wchodzi na 1500 obrotów tylko na ok 1200??
Ktoś w łódzkim ma IDS
Pozdrawiam
tomekexp napisał(a):Siwy_Płock – U Ciebie też nie wchodzi na 1500 obrotów tylko na ok 1200??
Tak też wchodzi na 1200. Silnik mam z 2004 roku więc może to przez to...
Może problemem w przypadku nie udanej kalibracji są warunki zewnętrzne. Nie wiem jak się to ma w przypadku RF5C ale dla RF7J dla poprawnej kalibracji konieczne jest:
Temperatura 65-95 ° C dla płynu chłodzącego
Temperatura powietrza dolotowego 15-65 ° C.
Temperatura paliwa 30-60 ° C.
Temperatura 65-95 ° C dla płynu chłodzącego
Temperatura powietrza dolotowego 15-65 ° C.
Temperatura paliwa 30-60 ° C.
W RF5C jest tak samo jeżeli warunki nie są spełnione kalibracja nie wystartuje i wyskakuje komunikat co jest nie spełnione oraz jakie są aktualne odczyty tj. temperatura powietrze, płynu chłodzącego i paliwa.
Ostatnio edytowano 26 paź 2014, 13:26 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta