Kontrolka nadmiaru wody w filtrze paliwa, wymiana i odpowietrzenie.
Teraz już sam nie wiem, ja nie pamiętam żebym kiedykolwiek ją widział, a teraz już nie sprawdzęMaciek 251 napisał(a):Mnie też się zawsze zapala razem z innymi kontorolkami typu ABS, immo... itd i razem z nimi gaśnie więc i wg mnie wszystko jest OK, jeżeli świeci i nie gaśnie to wtedy jest coś nie tak
arkadiusz napisał(a):Ok ,dzieki za pomoc,jeszcze jedno pytanko-wymiana filtra -rozumiem że wymienia się to całe ustrojstwo co tam jest przykręcone na te dwie srubki?
po wymianie filtra musisz b. dokladnie odpowietrzyc system,
aby nie uszkodzic pompy wtryskowej i wtryskow!
to nie zarty!
zrobisz to guzikiem , a jest on na filtrze -na gorze
i przed odpaleniem wcisnij go ze 100 razy
a i po odpaleniu tez jeszcze troche naciskaj...
i nie wolno krecic na sucho!!!!
powodz.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
domin1979 napisał(a):W ogóle nie powinna się zapalać jak wszystko jes w porządku więc nienormalny objaw.maly1 napisał(a):Witam skoro odrazu gasnie to moim zdaniem normalny objaw, i nie trzeba nic wymieniac.
u mnie się zapala i gaśnie od zawsze a wszystko mam w porządku...
- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Przenoszę do Dyszla.
ok, ale gaśnie po uruchomieniu silnika, czy jak sie poczeka przed uruchomieniem zaplonu? u mnie sie pali póki nie uruchomie silnika. Czy tak jest OK? W intrukcji nie jest to dokladnie opisane...
Pozdrawiam,
MarQs
MarQs
- Od: 21 lut 2007, 01:06
- Auto: M6 2.0 citd sportbreak ;–) '04
Ten czujnik wody w filtrze to zwykly plywak wiec kontrolka bedzie mrugac/palic sie podobnie jak np. brakuje plynu hamulcowego. Po zapaleniu samochodu ma zgasnac po chwili.
Jak podczas jazdy mruga /pali sie ciagle to znaczy, ze jest woda lub jest jej duzo .. proste.
Jak podczas jazdy mruga /pali sie ciagle to znaczy, ze jest woda lub jest jej duzo .. proste.
- Od: 4 wrz 2006, 09:13
- Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)
chmooreck napisał(a):domin1979 napisał(a):W ogóle nie powinna się zapalać jak wszystko jes w porządku więc nienormalny objaw.maly1 napisał(a):Witam skoro odrazu gasnie to moim zdaniem normalny objaw, i nie trzeba nic wymieniac.
Chciałem zauważyć, że po włączeniu zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki...
Na logikę tak powinno być. Znaczy wszystkie kontrolki powinne się zapalic jest to test kontrolek (np czy nie przepalona zarowka). Jakbym o tym wiedzial wczesniej to by mnie zdziwilo przy kupnie samochodu dlaczego sie nie zapalaja kontrolki od poduszek a tak okazalo sie ze gosciu aby ukryc problem wyjal zarowki.
Witam !
Otóż..Podczas drogi powrotnej znad morza zatrzymałem się na stacji(Orlen) i dolałem kilkanaście litrów paliwa , wszystko było ok.
Dziś rano po dolaniu 10litrów paliwa z kanistra(hmm..pochodzenie ? paliwo Statoil leżakowało od zimy,jakieś gęste ) ,zaczął się problem. Przejechałem ok 20km (90-110km/h) i zapaliła mi się ta oto cudowna kontrolka..

Uploaded with ImageShack.us
Czy to właśnie ta obecność wody w filtrze spowodowała zapalenie kontrolki?
Z góry Dziękuję za odpowiedź.
PS. Sorry za odgrzewanie tematu i może zbędne pytanie.
Otóż..Podczas drogi powrotnej znad morza zatrzymałem się na stacji(Orlen) i dolałem kilkanaście litrów paliwa , wszystko było ok.
Dziś rano po dolaniu 10litrów paliwa z kanistra(hmm..pochodzenie ? paliwo Statoil leżakowało od zimy,jakieś gęste ) ,zaczął się problem. Przejechałem ok 20km (90-110km/h) i zapaliła mi się ta oto cudowna kontrolka..

Uploaded with ImageShack.us
Czy to właśnie ta obecność wody w filtrze spowodowała zapalenie kontrolki?
Z góry Dziękuję za odpowiedź.
PS. Sorry za odgrzewanie tematu i może zbędne pytanie.
- Od: 10 lis 2010, 12:45
- Auto: Mazda 6 CiTD kombi , 2.0 121KM
lepiej to geste paliwo kpl. spusc!
E.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
domin1979 napisał(a):Tak by było najlepiej albo chociaż maksymalnie rozrzedzić.Enduro napisał(a):lepiej to geste paliwo kpl. spusc!
E.
to niekrzystne polecania, bo co bedzie jak rozrzedzi a i tak wtryski szalg trafi!?
konieczenie wypomuje zupe ze zbiornika
jak by co to mam wtryski i pompe do odsprzedania!
pozdr.E
to niekrzystne polecania, bo co bedzie jak rozrzedzi a i tak wtryski szalg trafi!?
konieczenie wypomuje zupe ze zbiornika
jak by co to mam wtryski i pompe do odsprzedania!![]()
ha ha ; ) No Dzięki za informacje i propozycje^ ^
Liczę jednak że nie będę ich potrzebował tzn. OBY NIE !
- Od: 10 lis 2010, 12:45
- Auto: Mazda 6 CiTD kombi , 2.0 121KM