Na początku chciałbym się przywitać gdyż dopiero co zawitałem na to forum i jest to mój pierwszy post.
Tak więc witam bardzo serdecznie wszystkich i każdego z osobna i przechodzę do tematu
Pacjent Mazda 6 2.0 CITD 2005r. 121KM
Dostałem ją na warsztat od znajomego po 2-miesięcznym pobycie u "mechanika" czy może raczej rozbieracza... Objawy standard.. Stukająca panewka, zatkany smok, wypalone podkładki wtrysków itd.
Ów mechanik rozebrał pół samochodu tj. misa, rozrząd, głowica ( po co? ), tłok z 1 cylindra i parę innych rzeczy baa kupił nawet komplet nowych panewek nie oglądając nawet wału.. i w prezencie z Mazdą dostałem bagażnik części i całe pudło śrubek. Z racji tego że po raz pierwszy robię ten silnik mam pytanie czy ktoś dysponuje może schematem lub zdjęciami wężyków podciśnień, zaworków itd żebym wiedział mniej więcej co do czego i jak żeby nie musieć szukać wszystkiego na piechotę oraz jakby ktoś miał jakieś info jakie śruby do czego.. głównie chodzi mi o śruby plastra ( podstawy misy ), kolektorów i egr. Bardzo przyspieszyłoby mi to pracę więc z góry dziekuję. P.S Pierwszy i ostatni raz robię auto w którym"nasi już byli" Pozdrawiam!