Szarpanie silnika
Strona 1 z 1
Witam , mam chyba dość nietypowy problem, gdyż przekopałem forum i nie mogę dojść co z moją M6 143 KM.Nie zawsze ale zdarza się mi dość często na 4 i 6 biegu w przedziale 2000-2200 obrotów silnik dość mocno szarpie. Na innych biegach jest ok, przyspiesza i nie ma problemów, czy ktoś mógłby mi pomóc zanim oddam auto w ręce :fachowców mechaników"? Z góry dziękuję 
- Od: 8 gru 2010, 19:32
- Auto: Mazda 6 2.0 143KM CiTD
Dwumas ? Poduszki silnika ? Czy jeszcze coś innego ? Jeśli jedno z dwóch pierwszych to temat trafi do kosza bo wątki o tym już są 
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
to wg. mnie, to dolegliwosc wtyskow.
czy jak dodasz mocno gazu na tych biegach, to tez podobnie szarpie..?
(raczej nie..) pozdr.E
czy jak dodasz mocno gazu na tych biegach, to tez podobnie szarpie..?
(raczej nie..) pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Panowie,
nie wiem czy to normalne czy nie ale zauważyłem w mojej Maździe kombi (mam ja od 1miesiąca) , przebieg 106000 km, że podczas ruszania zarówno do przodu jak i na wstecznym biegu bez dodawania gazu samochód trochę się trzęsie. Jeżeli dodam odrobinę gazu to nie występują te drgania. Poza tym wszystko jest ok.
Co to może być ?
A może to normalne ?
Z góry dzięki za pomoc.
nie wiem czy to normalne czy nie ale zauważyłem w mojej Maździe kombi (mam ja od 1miesiąca) , przebieg 106000 km, że podczas ruszania zarówno do przodu jak i na wstecznym biegu bez dodawania gazu samochód trochę się trzęsie. Jeżeli dodam odrobinę gazu to nie występują te drgania. Poza tym wszystko jest ok.
Co to może być ?
A może to normalne ?
Z góry dzięki za pomoc.
-
thomeq
Dodam jeszcze, że ja sobie auto stoi na biegu jałowym to wszystko jest w porządku, żadnych drgań nic z tych rzeczy, silnik równo bez problemu sobie pracuje
-
thomeq
tak masz poważny problem
spróbuj bardziej gwałtownie puścić sprzęgło bez dodawania gazu i napisz objawy
sądzę że to poważna awaria i trzeba ją jak najszybciej usunąć
spróbuj bardziej gwałtownie puścić sprzęgło bez dodawania gazu i napisz objawy
sądzę że to poważna awaria i trzeba ją jak najszybciej usunąć

- Od: 5 lut 2009, 11:58
- Skąd: BiałobrzegiRad/Sandomierz/ kiedyś był jeszcze Lublin
- Auto: Mazda6 GY 2,0D 136kM 2004
Honda VFR 800 FI
Witam, thomeq do sprawdzenia/zdiagnozowania masz:
-dwumas
-sprzegło
-poduszka/poduszki pod silnikiem
-lejący wtryskiwacz/wtryskiwacze
PS. w czasie tego ruszania przy popuszczaniu pedału sprzęgła wyczuwasz na nim drgania/stukania?
pozdr. Mql
-dwumas
-sprzegło
PS. w czasie tego ruszania przy popuszczaniu pedału sprzęgła wyczuwasz na nim drgania/stukania?
pozdr. Mql
myqel napisał(a):Witam, thomeq do sprawdzenia/zdiagnozowania masz:
-dwumas
-sprzegło
pozdr. Mql
nie ma wyczuwalnych drgań i stukań, wystarczy ze delikatnie dodam gazu i jest wtedy ok
-
thomeq
thomeq napisał(a):nie ma wyczuwalnych drgań i stukań, wystarczy ze delikatnie dodam gazu i jest wtedy ok
rozwiązanie jest bardzo proste, po prostu nie żałuj gazu. Nie będzie drgań a i dwumasa nie będzie katowana
a moze pedal gazu szwankuje?
pozdr.E
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
mądry napisał(a):thomeq napisał(a):nie ma wyczuwalnych drgań i stukań, wystarczy ze delikatnie dodam gazu i jest wtedy ok
rozwiązanie jest bardzo proste, po prostu nie żałuj gazu. Nie będzie drgań a i dwumasa nie będzie katowana
no tak, jest to rozwiązanie
ale chciałbym wiedzieć czy u Was w waszych autach też tak jest ?
jak się stoi np w korku to po co mam gazować wolałbym na samym sprzęgle podjeżdżać ?
A może gaz trzeba podciągnąć czy coś – nie znam się na tym, ale użytkownik ENDURO sugeruje że może coś z gazem, co o tym myślicie ?
-
thomeq
kolego cisnij gaz bo 2mas czy sprzeglo bedzie drozszym rozwiazaniem 
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
thomeq napisał(a):może gaz trzeba podciągnąć czy coś – nie znam się na tym, ale użytkownik ENDURO sugeruje że może coś z gazem, co o tym myślicie ?
tam jest zestaw przeciwbieżnych potencjometrów i jesli one podają uśrednioną wartość impedancji nieporawnie lub chwiejnie, to może silnik reagować, jakby ktoś się gazem bawił..

znam taki przypadek w M6 przedlift, gdzie serwis po b. wielu próbach powymieniał kpl. wszystko, włącznie z silnikem

Enduro napisał(a):thomeq napisał(a):może gaz trzeba podciągnąć czy coś – nie znam się na tym, ale użytkownik ENDURO sugeruje że może coś z gazem, co o tym myślicie ?
tam jest zestaw przeciwbieżnych potencjometrów i jesli one podają uśrednioną wartość impedancji nieporawnie lub chwiejnie, to może silnik reagować, jakby ktoś się gazem bawił..![]()
znam taki przypadek w M6 przedlift, gdzie serwis po b. wielu próbach powymieniał kpl. wszystko, włącznie z silnikemw aucie na gwarancji a i tak nie osiągneli sukcesu, bo niechcieli mi wierzyć, że to może być pedał gazu..pozdr.E
no ok skoro pedał gazu to wobec tego co dalej ? trzeba go jakoś wyregulować czy po prostu nie ruszać na samym sprzęgle i przy każdym nawet niewielkim przesuwaniu pojazdu (korek uliczny) używać za każdym razem gazu i tyle ? w poprzednim aucie jakie miałem audi a4 b6 z 2001 r 1.9TDI nie miałem z tym problemu, no ale to inny silnik teraz w Maździe i może na nowo trzeba się przyzwyczaić.
-
thomeq
Strona 1 z 1