czujnik temperatury??
Strona 1 z 1
Witam. Mam problem tego typu iż nie włącza się wentylator. Temperatura na wskaźniku jest ok, ale przewody gumowe są bardzo gorące i popuchnięte. Przy odkręconym korku wlewu w chodnicy lekko wywala wodę. Robiłem remont silnika więc wykluczam uszczelkę pod głowicą. Głowica była poddana sprawdzeniu na szczelność. Wentylator jest sterowany przez komputer który dostaję informację od czujnika temperatury??
- Od: 25 mar 2011, 20:46
- Auto: mazda 6 RF5C
haqur napisał(a):...Przy odkręconym korku wlewu w chodnicy lekko wywala wodę. Robiłem remont silnika więc wykluczam uszczelkę pod głowicą. ...
ja bym tu szukal problemu.
pozdr.E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
haqur napisał(a):nie włącza się wentylator
Ja chyba u siebie nigdy nie widziałem żeby się włączył. Układ chłodzenia w szóstce jest bardzo wydajny więc nie wiem czy nie szukasz problemu tam gdzie go nie ma.
haqur napisał(a):Przy odkręconym korku wlewu w chodnicy lekko wywala wodę
Normalny objaw w każdym aucie.
haqur napisał(a): Temperatura na wskaźniku jest ok
Więc w czym problem?
Mam 6 od nie dawna. Wiem że mają słaby układ chłodzenia jak na taki motor. W fordzie focusie 1.8 TDCI w takich upałach normalnie włącza się wentylator.
Mam po prostu złe wspomnienie z niedziałającym wentylatorem w takich warunkach.
Wolę mieć 100% pewność, że jest wszystko oki.
Jeszcze jedno jeżdżę na razie na wodzie to też ma chyba znaczenie.
Grzyby dzięki za podpowiedź.
Jutro jadę na serwis na kalibrację wtrysków to się okaże czy wszystko działa.
PZDR.
PZDR.
- Od: 25 mar 2011, 20:46
- Auto: mazda 6 RF5C
haqur napisał(a):Mam 6 od nie dawna. Wiem że mają słaby układ chłodzenia jak na taki motor. W fordzie focusie 1.8 TDCI w takich upałach normalnie włącza się wentylator.
PZDR.
Błąd jak widać nie wiesz i się mylisz z tym słabym układem
M6 ma bardzo porządny układ chłodzenia i bardzo wydajny, a wentylator wcale przy upałach nie musi non stop latać ( u mnie też musi bardzo rzadko się włączać bo jakoś nie zauważyłem chyba ani razu aby chodził
Nie porównywałbym M6 do Focusa bo to przynajmniej dla mnie niebo a ziemia
- Od: 18 mar 2010, 12:12
- Auto: M6 GY 2.0 MZR-CD 2003 r.
haqur napisał(a):...
..
wymien na plyn.
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Popraw jeszcze temat na zgodny z regulaminem forum to wątek nie poleci do kosza 
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Również podpisuję, się pod tym, że układ chłodzenia w M6 jest bardzo wydajny.
Wentylator włączył mi się raz. Na postoju chwilę po zakupie auta potrzebowałem coś sprawdzić i przygazowałem troszkę. Na polu był upał jak nigdy, a wcześniej wykonałem dość spory podjazd na niskich biegach. Wentylator się włączył, dosłownie na chwilę.
Jeśli M6 MZR-CD się grzeje, to masz coś skopane w silniku.
Silnik jest nie do przegrzania, stałem w korku nawet przy dużym upale wentylator się nie włączał, a wiem, że działa.
Warunek: płynu na full, no i olej w silniku.
Wentylator włączył mi się raz. Na postoju chwilę po zakupie auta potrzebowałem coś sprawdzić i przygazowałem troszkę. Na polu był upał jak nigdy, a wcześniej wykonałem dość spory podjazd na niskich biegach. Wentylator się włączył, dosłownie na chwilę.
Jeśli M6 MZR-CD się grzeje, to masz coś skopane w silniku.
Silnik jest nie do przegrzania, stałem w korku nawet przy dużym upale wentylator się nie włączał, a wiem, że działa.
Warunek: płynu na full, no i olej w silniku.
Hubix napisał(a):Również podpisuję, się pod tym, że układ chłodzenia w M6 jest bardzo wydajny.
Wentylator włączył mi się raz.
wynika to raczej z konstrukcji i bilansu cieplnego silnika, ktory to nie grzeje sie tak, jak kiedys silniki sie grzaly, szczegolnie diesle, no a spora ilosc wody w systemie, wydaja pompa i dwa spore wentylatory , ograniczają efektywnie wzrosty temperatury pracy jednostki...
pozdr.E
Strona 1 z 1