Odgłosy spod maski
Oprócz ASO są inne serwisy, specjalizujące sie w Mazdach, ale bez autoryzacji i przeważnie tańsze...
Jakbyś uzupełnił profil, to może ktoś powiedziałby Ci gdzie masz najbliżej...
Jakbyś uzupełnił profil, to może ktoś powiedziałby Ci gdzie masz najbliżej...
dokładnie – Auto Jaksa, Bronisze k/ Ożarowa Maz. – znajdziesz na forum pod hasłem Auto Jaksa, Jarek ma swój temat 
Zadzwoń i spróbuj się umówić, nie powinno być tak strasznie
Zadzwoń i spróbuj się umówić, nie powinno być tak strasznie
Witam.
Nawiąże do odgłosów które w niniejszym poście wywołały małą burzę.
Maromarcin pisze, że to jest dogrzewanie więc chce się upewnić czy na pewno dobrze zrozumiałem.
Przy temperaturach poniżej 10 stopni odpalam zimny silnik i wszystko jest OK. Po powiedzmy minucie słyszę dodatkowe buczenie spod maski które po kilku kilometrach znika i się już nie pojawia. Jeżeli w czasie gdy buczenie występuję zgaszę silnik słyszę to buczenie jeszcze przez kilka sekund. Rozumiem że jest do dogrzewanie silnika i nie mam się czym martwić tak? Silnik oczywiście diesel 136PS 2003rok BEZ WEBASTO
Nawiąże do odgłosów które w niniejszym poście wywołały małą burzę.
Maromarcin pisze, że to jest dogrzewanie więc chce się upewnić czy na pewno dobrze zrozumiałem.
Przy temperaturach poniżej 10 stopni odpalam zimny silnik i wszystko jest OK. Po powiedzmy minucie słyszę dodatkowe buczenie spod maski które po kilku kilometrach znika i się już nie pojawia. Jeżeli w czasie gdy buczenie występuję zgaszę silnik słyszę to buczenie jeszcze przez kilka sekund. Rozumiem że jest do dogrzewanie silnika i nie mam się czym martwić tak? Silnik oczywiście diesel 136PS 2003rok BEZ WEBASTO
Intruz napisał(a):Rozumiem że jest do dogrzewanie silnika i nie mam się czym martwić tak?
Tak to jest dogrzewanie silnika.
Intruz napisał(a): BEZ WEBASTO
Z tego co piszesz mozna wywnioskowac ze raczej masz webasto. To ze nie masz zegarka(jaja) po lewej stronie kierownicy, nie znaczy ze nie masz webasta.
W wolnej chwili maska w gore i rzuc okiem za silnik po lewej stronie. Gwarantuje ci ze znajdziesz tam taka skrzyneczke z napisem Webasto.
Ile razy można pisać żeby czytać poradnik?
Nawet w tym dziale (o dziale Diesel – > MZR-CD już nawet nie wspominam ....).
Jeszcze raz, drukowanymi literami – KAŻDA Mazda 6 diesel (poza wersjami angielskimi) POSIADA WEBASTO. W KAŻDEJ M6 diesel, standardem jest WEBASTO jako dogrzewacz silnika (bez sterownika w kabinie).
Webasto to nie jest sterownik czasowy sterujący jego pracą. Część aut miało to jako dodatkowe doposażenie standardowego webasto w funkcji dogrzewania silnika.
P.S. Jak ktoś jeszcze raz napisze że ma diesla i mu coś huczy pod maską w niskich temperaturach i doda że NIE MA webasto, to go chyba oskalpuję.
Nawet w tym dziale (o dziale Diesel – > MZR-CD już nawet nie wspominam ....).
Jeszcze raz, drukowanymi literami – KAŻDA Mazda 6 diesel (poza wersjami angielskimi) POSIADA WEBASTO. W KAŻDEJ M6 diesel, standardem jest WEBASTO jako dogrzewacz silnika (bez sterownika w kabinie).
Webasto to nie jest sterownik czasowy sterujący jego pracą. Część aut miało to jako dodatkowe doposażenie standardowego webasto w funkcji dogrzewania silnika.
P.S. Jak ktoś jeszcze raz napisze że ma diesla i mu coś huczy pod maską w niskich temperaturach i doda że NIE MA webasto, to go chyba oskalpuję.
Intruz napisał(a):Grzyby...przepraszam za brak wiedzy.
Intruz napisał(a): Od: 31 sie 2005 11:48
i uzupełnienie tej wiedzy zajęło Ci ponad 5 lat?... Po kolejnych pięciu dowiesz cie co to karakuri, a po 15 będziesz wiedział że w M6 diesel były montowane wyłącznie silniki z CR... Żenuła
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Grzyby napisał(a):... to go chyba oskalpuję.
chyba, nie chyba, ale to groźba karalna, zamień oskalpuje na "oskalpuje"
Witam,
Wczoraj zauważyłem taki oto dźwięk podczas pracy silnika w swojej M6.
http://w388.wrzuta.pl/audio/9u8btPbAAzv/a110407001
Nagranie zza kierownicy ale i tak słychać, najlepiej jak spadają obroty, takie jakby rzężenie, rrryy
. Nie wiem czy to normalne i mam jeździć spokojnie. Samochód po zmianie rozrządu (ale bez pompy wody- małe nieporozumienie u mechanika), sprawdzeniu smoka i 210tys przejechane, nie dymi z rury ani z wlewu oleju, moc jest w miarę. Wydaję mi się że wcześniej tego nie było
. Na zimnym nie słychać. Podczas jazdy słychać.
Ktoś ma pomysł co z tym fantem?
Pozdrawiam
Wczoraj zauważyłem taki oto dźwięk podczas pracy silnika w swojej M6.
http://w388.wrzuta.pl/audio/9u8btPbAAzv/a110407001
Nagranie zza kierownicy ale i tak słychać, najlepiej jak spadają obroty, takie jakby rzężenie, rrryy
Ktoś ma pomysł co z tym fantem?
Pozdrawiam
- Od: 21 mar 2011, 13:29
- Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136KM
posluchaj i opisz skad ten dzwiek dochodzi...?
E
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
albo w okolicy miski oleju od strony paska..
E.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
To sprzęgło koła alternatora. Może nieco rzęzić przy odpuszczeniu obrotów ( wynika z różnicy obrotowej spadających obrotów silnika silnika i rozędzonego koła ). Ten typ tak ma, aczkolwiek przy takim przebiegu można już sprawdzić czy się nie sypie wraz z magistralą napędu sekcji alternator – spręzarka klimy.
POGROMCA ZENONÓW!
U mnie jest podobny dźwięk.Słychać go podczas przyspieszania najbardziej w okolicach 1,5-2 tys obr . Przy tych obrotach silnik głośno buczy.Ogólnie silnik głośno chodzi.Jak najlepiej sprawdzić czy to właśnie sprzęgło alternatora?
- Od: 11 lut 2011, 23:15
- Auto: M6 GH 2010 2.2D 163km
waltanick napisał(a):....Jak najlepiej sprawdzić czy to właśnie sprzęgło alternatora?
podczas pracy silnika polej wodą lub spryskaj jakimś olejkiem pasek wielorowkowy no i słuchaj czy dzwięk ustaje/zanika..?
pozdr.E
Dzięki za odpowiedzi trochę nie miałem czasu na dalsze badania
ale posłucham jeszcze, poleje wodą i zobaczymy. Szkoda tylko, że nie można samodzielnie dawać gazu z komory silnika bo to mi trochę utrudnia zabawę. Narazie tylko wiem tyle że nadal słychać
i nic się nie zmienia jeżeli chodzi o natężenie i sam rodzaj dźwięku czyli choroba nie postępuje.
- Od: 21 mar 2011, 13:29
- Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136KM