Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania
To zależy od twojego vinu. Jeśli jest VIN < 237.863 to masz piec i rozbudowujesz. Jak jest powyżej to niestety musisz jeszcze kupić dodatkowo piecyk Webasto. Niestety sam tego rozbudować nie możesz. W GH trzeba przeprogramować dodatkowo piece w serwisie Webasto.
Mam pytanie, czy do rozbudowy webasta wystarczy sterownik GSM:
http://allegro.pl/sterownik-gsm-control-compact-do-webasto-sms-www-i3573189499.html
Czy dodatkowo trzeba założyć sterownik jajowaty??
Mazda 6 z 2004r.

Czy dodatkowo trzeba założyć sterownik jajowaty??
Mazda 6 z 2004r.
-
Darecki_89
Wiem, czytałem. Chodzi mi o to czy mogę zamienić sterownik np. T91 z pilotem na coś takiego podanego w linku wyżej. Pompę wody, wiązki itp pominąłem w pytaniu, ale o nich pamiętam 
-
Darecki_89
Niestety nie możesz zamienić, możesz kupić np. sterownik tzw. jajko i wtedy do jajka podpiąć taki sterownik jak podałeś w linku 
Ostatnio edytowano 30 wrz 2013, 09:39 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
mariomix napisał(a):Witam, szanownych forumowiczów od jakiegoś czasu WEBASTO wprowadziło nowy pilot w czarnym kolorze do centralki Telestart T91/T100 i właśnie ten zestaw idealnie gada z mazdami (nawiasem mówiąc rozwiązanie lepsze bo te piloty srebrno-czarne po roku noszenia z kluczykami bardzo się ścierały)
Witam,
jakiś rok temu mariomix zakładał mi ten sprzęt. i muszę powiedzieć, że chodzi jak ta lala
super sprawa jak samochód stoi pod blokiem – wstajesz rano i na ok. 15 min przed wyjściem włączasz WEBASTO – i wsiadasz do samochodu z rozmrożonymi szybami!!! a co najważniejsze odpalasz już na CIEPŁYM silniku! na prawdę polecam
-
rufus444
dobrzyn22 napisał(a):Koszt rozbudowy, na oryginalnych częściach,(lecz nie kupionych w autoryzowanym serwisie):
-sterownik Telestart T91 –ok.800zł
-pompka wody -ok.250zł
-wiązka przewodów –ok.120zł
-radość z wykonania rozbudowy samemu-bezcenne
robiłem to 3 lata temu, ale nie sądzę, żeby ceny się mocno zmieniły
PS. zapraszam również do mojej fotorelacji:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=126093
Klima/nawiew włącza się w taką konfigurację w jakiej została wyłączona. Czyli jeżeli przed wyłączeniem była w auto, załączy się w auto. Jeżeli zostawiłeś nadmuch na przednią szybę i nogi, w takiej konfiguracji się włączy. Moc nadmuchu działa w taki sam sposób jak kierunki nawiewu – jak zostawiłeś, tak się załączy.
Czyli załacza zasilanie klimatronika tak jak po wąłczeniu zapłonu ,teraz juz rozumie .A jak z akumulatorem czy praca webasto na wyłaczonym silniku go nie rozładuje??
Ostatnio edytowano 12 mar 2014, 16:27 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Kiedyś na pewno rozładuje, zależne od wieku, pojemności akumulatora no i czasu pracy webasto i klimy. U mnie aku nawet nie odczuwa 15-20 minut grzania.
Mandey napisał(a):Kiedyś na pewno rozładuje, zależne od wieku, pojemności akumulatora no i czasu pracy webasto i klimy. U mnie aku nawet nie odczuwa 15-20 minut grzania.
A ile musi pracowac w zimie przy około -15 stopniach zeby ruszyło snieg czy lód na szybach
U mnie zeszłej zimy wystarczyło 20 minut żeby lód można było zsunąć nawet z tylnych szyb.
Ok ,powiedzmy ze chce dołozyc telestart T91 ,wyczytałem ze centralak pilota nie moze byc "obrandowana " tj.miec loga zadne go producenta samochodów np. VW a takich jest najwiecej ,czy to prawda??? A jak w przypadku pilota czy jego wybór jest juz dowolny 
U siebie mam dokładnie taki zestaw (nawet pilot ten sam
):
Centralka T91r – identyczna jak na rysunku. Jest o wiele tańsza niż T90, a to dlatego, że T90 daje sygnał ciągły, a T91r impuls. Ale sposobem na tą dolegliwość jest wlutowanie się do jajka, tzw. imitacja naciśnięcia przycisku płomyka. Centralka podaje impuls na płomyk i działa to dokładnie tak jak gdybyśmy poszli do samochodu i ręcznie go nacisnęli.
Cały zestaw za sprawą anteny łapie do max 1 km (bez niej do 100 metrów max). W mieście skraca się to do 200-300 metrów, w zależności od gęstości zabudowań i jego rodzaju.
Centralka T91r – identyczna jak na rysunku. Jest o wiele tańsza niż T90, a to dlatego, że T90 daje sygnał ciągły, a T91r impuls. Ale sposobem na tą dolegliwość jest wlutowanie się do jajka, tzw. imitacja naciśnięcia przycisku płomyka. Centralka podaje impuls na płomyk i działa to dokładnie tak jak gdybyśmy poszli do samochodu i ręcznie go nacisnęli.
Cały zestaw za sprawą anteny łapie do max 1 km (bez niej do 100 metrów max). W mieście skraca się to do 200-300 metrów, w zależności od gęstości zabudowań i jego rodzaju.
Pilota nie trzeba przerabiać.
Natomiast, jeżeli chodzi Ci o sterownik (tzw. jajko) to lutowałem sam.
Natomiast, jeżeli chodzi Ci o sterownik (tzw. jajko) to lutowałem sam.