przez piotr_bono » 26 wrz 2011, 12:51
Witam
Od ok dwóch miesięcy świeci się w mojej 6 kontrolka Check engine. Po podłączeniu do kompa wyświetla się błąd o kodzie P 2187 – zbyt uboga mieszanka. Ok trzy miesiące temu miałem wymieniane panewki-opisywałem swój przypadek na forum. Kontrolka zapaliła sie po raz pierwszy po serwisie klimatyzacji-napełnianie, odgrzybianie, filtr kabinowy. z racji tego że falowały obroty koleś wyczyścił przepływomierz. W momencie jak odpaliłem auto zaświecił się Check, odpaliłem jeszcze raz, kontrolka już się nie świeciła. Następnego dnia celina znowu się zaświeciła. podjechałem do innego mechanika który zajmuje się głównie mazdami i ma kompa takiego jak w ASO. Sprawdził i wyświetliła się cała lista błędów. Sprawdził poszczególne parametry i nie było sie do czego przyczepić. Zresetował kompa i stwierdził że te błędy mogły się wyświetlić ponieważ podczas wymiany panewek akumulator był dłuższy czas odłączony. W międzyczasie przeczyścił przepływomierz i przepustnicę (obroty teraz sa ok). Pojeździłem trochę i znowu się zaświeciła kontrolka. Tym razem świecił się tylko bład P 2187, znowu sprawdził wszystkie parametry i były ok. Powiedział mi że może podczas tamtej roboty czegoś nie dokręcili lub jakiś kabelek jest poluzowany i dlatego kontrolka się świeci. Sytuacja się powtarzała, doszło do tego że mechanik sprowadził inny komputer aby porównać odczyt i wyszło to samo. W końcu umówiłem się do Jaksy. Pech chciał że jak do niego pojechałem kontrolka się nie świeciła. Sprawdzili mi auto na kompie, odbyli jazde próbną, sprawdzili rozrząd i wszystko co może odpowiadać za ten błąd i niczego nie znaleźli. Stwierdzili że silnik pracuje super, madzie jedzie jak szalona i nie ma się do czego przyczepić. Jedyne co to powiedzieli że może to być wina paliwa. Z tym że tankowałem na kilku różnych stacjach(dobrych) i nic się nie zmieniło. Wróciłem do domu, odpalam auto ........ i znowu sie zaświeciła. Sytuacja wygląda w ten sposób że przez kilka dni kontrolka się świeci by później zgasnąć i po kilku dniach znów się zaświecić. Jakieś pomysły/rady? Z góry dziękuję.