przez ewemarkam » 12 lut 2013, 21:26
Pod pracą na parkingu gościowi ukradli samochód Citroen'a C5 jakiś młody rocznik w 2 minuty. Podjechali, otworzyli, pogrzebali pod maską (pewnie kompa podmienili) i odjechali. Nie ma idealnego zabezpieczenia. Bardziej pewne jest zastosowanie podczerwieni niż radiolini w alarmie. Podczerwień jest rzadziej stosowana, i nikt na to nie wpadnie. Dalej można zastosować czujniki mikrofalowe które działają na obecność człowieka przy samochodzie, ale nie sprawdzi się to za bardzo jeśli parkujemy pod blokiem, alarm będzie często wył.
Odnośnie kradzieży radia, to czasem może warto nie mocować go specjalnie mocno i trwale bo złodziej zdemoluje deskę i resztę wnętrza.
Najprostsze odcięcie zapłonu kosztuje na pewnym serwisie ogłoszeniowym mniej niż 30pln. Zawiera diodę i nie mruga jak zwykła mrugająca dioda za parę pln. Wiem że cieszy coś co zrobi się samemu ale chyba każdy ma znajomego który założy to za przysłowiową flaszkę. I tym samym za ok 50-70 pln mamy odcięcie zapłonu no i mrugającą diodę.
Ja mam dwie u Siebie od alarmu i od blokady, niby choinka ale zakładał poprzedni właściciel.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.