Czy angielskie Lampy można przerobić tak by były dopuszczone u nas ?
1, 2
Witam
Kupiłem do mojej mazdy 6 lampy europejskie – ale sprzedawca był sprytny bo anglia to też europa i zostałem kompletem lamp angielskich, pokombinowałem z nimi troche i ustawiłem je tak że świecą na prosto nie oślepiają już samochodów jadących z naprzeciwka, ale nie doświetlają pobocza czy takie lampy przejdą przegląd ? wydałem na nie 500zł – to bardzo duzo jak za angliki, dołożyłem do nich halogeny ponieważ nie miały, przeszlifowałem je bo były poobcierane i szkoda by było gdyby cała praca poszła na marne ? prosze o odpowiedz
Kupiłem do mojej mazdy 6 lampy europejskie – ale sprzedawca był sprytny bo anglia to też europa i zostałem kompletem lamp angielskich, pokombinowałem z nimi troche i ustawiłem je tak że świecą na prosto nie oślepiają już samochodów jadących z naprzeciwka, ale nie doświetlają pobocza czy takie lampy przejdą przegląd ? wydałem na nie 500zł – to bardzo duzo jak za angliki, dołożyłem do nich halogeny ponieważ nie miały, przeszlifowałem je bo były poobcierane i szkoda by było gdyby cała praca poszła na marne ? prosze o odpowiedz
- Od: 5 sty 2015, 16:15
- Auto: Mazda 6 FL GG1 2005 2,0 benzyna 108kW(147 KM)
Nie mam xenonów, są soczewki
wydaje mi się że można, kwestia tylko przestawienia przesłony. Było to poruszane w jakimś temacie tylko teraz coś ni cholery nie mogę go znaleźć. Niech może jeszcze ktoś się wypowie, a ty spróbuj przejrzeć ten temat viewtopic.php?f=409&t=34895
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Pewnie zależy od budowy soczewki, ale w większości przypadków da się. Podam przykład – moja poprzednia MX-6 GE. Przeróbka była banalnie prosta, ponieważ przesłona była odkręcana (taka mała blaszka wycięta o tak _/–). Wystarczyło spiłowac przesłonę "odwrotnie" –\_ i gotowe. Normalnie przeglądy przechodziłem z takim reflektorem.
Tak to wygląda:

Tak to wygląda:

- Od: 24 lis 2013, 02:00
- Auto: MX-6 KL-DE
Przesłone przestawiłem i świecą teraz na prosto, a co do tych blaszek to ja nie jestem w stanie wyciągnąć lampy z klosza – chyba żeby ją rozkleić ale nie wiem czy mi sie to uda zrobić tak jak trzeba :/
Musisz rozkleić lampę wykręcić całą soczewkę i zastąpić ją soczewką która jest do ruchu prawostronnego.
Ostatnio robiłem to gdy moja mada miała małą stłuczkę.
Kupiłem lampę angielską bo taka była tańsza wykręciłem soczewkę i przełożyłem tą ze starej lampy
Jest regulacja przysłony w lampach , tylko że ona jest do przełączenia między światłami USA ,a tymi u nas
Kupiłem lampę angielską bo taka była tańsza wykręciłem soczewkę i przełożyłem tą ze starej lampy
Jest regulacja przysłony w lampach , tylko że ona jest do przełączenia między światłami USA ,a tymi u nas
Wystarczy obrócić przeslone wg osi pionowej tylko nie wiem czy to jest fizycznie mozliwe w tej lampie. Jaknie to musisz uciac przeslone z drugiej strony pod takim kątem jak byla dla wersji angielskiej. Wtedy podbicie bedzie po prawej stronie a nie po lewej jak w Anglii.
glinka333 napisał(a):Musisz rozkleić lampę wykręcić całą soczewkę i zastąpić ją soczewką która jest do ruchu prawostronnego.
Panowie specjaliści od lamp, zwracam się do Was z prośbą. Moja Madzia jest z usa i nie zmienione są w niej lampy. W dalszym ciągu świecą symetrycznie, można to przerobić czy trzeba całe lampy wymienić? Do tego przeciwmgielne tylne świeci na różowo ale lampa ma homologacje europejską ale biały klosz. Przednie takowej homologacji nie posiadają.
- Od: 10 sie 2014, 16:10
- Auto: MAZDA 3 BL SEDAN 2.O B 151KM 2009/2010
Dzięki Dobrzyn,czyli moje przypuszczenia sie sprawdziły wystarczy wykręcić soczewkę Uk i zastąpić Eu 
Artur ja w swojej nic nie przestawialem chyba ze poprzednik ,a lampy mam USA i tez przeciw mgielne na różowo
Dopisano wtorek, 29 września 2015, 21:51:
<oczko>
Artur ja w swojej nic nie przestawialem chyba ze poprzednik ,a lampy mam USA i tez przeciw mgielne na różowo

Dopisano wtorek, 29 września 2015, 21:51:
<oczko>
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Może głupie pytanie, ale przy wymianie lamp z eu na angliki, soczewkę wystarczy wymienić w prawej i lewej lampie ?
Jak zdemontuje moje będę cos wstanie więcej napisać ,narazie fotki soczewki uk przesłony ,soczewka lewa .
Żeby rozłączyć soczewkę od odblysnika trzeba ściąć nity
Żeby rozłączyć soczewkę od odblysnika trzeba ściąć nity
A wiec już po zabiegu ,cała operacja polegała na podmianie soczewek z odblysmikami w lampach uk na wersie w moim przypadku us ,ciekawi mnie jak wyglada soczewka eu w środku ,poniżej foto soczewki us i lamp już na samochodzie
piece of cake 
Ostatnio kupiłem (akurat do M2, ale to taka sama soczewka jak M6) lampy angielskie i miały tę samą przypadłość – przesłona dawała wybór jedynie między US (płasko) i UK (doświetlenie w lewo).
Jako, że lampy kupiłem okazyjnie i nie było mi żal, pilnik poszedł w ruch
Po kwadransie walki udało śie bardzo ładnie zrobić światła EU, które świecą jak oryginały.

Jako, że lampy kupiłem okazyjnie i nie było mi żal, pilnik poszedł w ruch

Jedynie regulacja wysokosci snopu swiatla delikatnie sie zmieni, ale juz nie pamietam czy beda swiecic dalej, czy krocej, przy tych samych ustawieniach co poprzednio..
W mx6 tak przerabialem i swiecilo ok, tyle ze przegladu diagnostycznego sie nie doczekalem, wiec nie wiem jak by zareagowali.
W mx6 tak przerabialem i swiecilo ok, tyle ze przegladu diagnostycznego sie nie doczekalem, wiec nie wiem jak by zareagowali.
1, 2