Doposażenie M6 w moduł domykania szyb.
a właśnie, że nie Broda. Szyby się zamykają po zamknięciu auta z pilota, a nie po przytrzymaniu zamknięcia na oryginalnym pilocie. Prawda Wujek?
A poza tym to na prawdę fajna sprawa, tylko odbiera możliwość zostawienia auta z uchylonymi delikatnie szybami, jak ja to często robię w lato.
A poza tym to na prawdę fajna sprawa, tylko odbiera możliwość zostawienia auta z uchylonymi delikatnie szybami, jak ja to często robię w lato.
A wiec tak moduł nie wpływa na działanie zamka centralnego czy pilota ani na przycisk Auto w drzwiach . wszystko działa tak jak działało w oryginale . moduł dostaje sygnał z zamka centralnego gdy zamykamy z pilota auto i wtedy sprawdza które szyby są uchylone i je domyka , czyli jeżeli zostawimy uchylone szyby w samochodzie zamkniemy auto z pilota to szyby się zamkną . jeżeli tak jak kolega wyżej ktoś chce zostawić latem uchylone okna żeby przewietrzyć auto to przecież nie będziesz zamykać auta z pilota bo po co? skoro okna są uchylone ale jeżeli uchylisz tylko delikatnie tak aby ręka nie weszła przez szybę to można na kablu +12v zasilającym moduł zrobić pstryczek elektryczek
i zamontować go gdzieś w niewidocznym miejscu w obiciu drzwi kierowcy i w ten sposób po odłączeniu modułu tym pstryczkiem możemy uchylić szybę i zamknąć z pilota auto .
jakieś pytania ?
jakieś pytania ?

Ano znajdzie się pytanie. Czy przycisk blokady sterowania szybami pasażerów wpływa na ten moduł. Jeżeli wcisnę blokadę to moduł nie zasunie wszystkich szyb tylko kierowcy? To pewnie zależy w którym miejscu schematu ten przycisk jest wpięty. Jeśli ta blokada wyłączy moduł domykania szyb pasażerów to można to wykorzystać w celu pozostawienia uchylonych szyb. Zawsze to byłyby 3 szyby do przewietrzenia.
szczerze nie sprawdzałem
dobre pytanie
. ale z tego jak to jest podłączone czyli bezpośrednio do kabli idących do silnika każdej szyby to podejrzewam że raczej wciśnięcie tego guzika nie zatrzyma zamykania szyb przez moduł . ale na dniach sprawdzę i dam znać .

leszekn napisał(a):Czy przycisk blokady sterowania szybami pasażerów wpływa na ten moduł. Jeżeli wcisnę blokadę to moduł nie zasunie wszystkich szyb tylko kierowcy?
To by w doskonały sposób rozwiązało sprawę

-
MACIEK
- Od: 26 paź 2013, 11:27
- Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej
Witam trochę mnie nie była na forum ale sprawdziłem z tym guzikiem blokady szyb i faktycznie po otworzeniu szyb i wciśnięciu guzika blokady , moduł nie jest w stanie zamknąć szyb ponieważ tym guzikiem blokady odcinamy masę dla silników szyb . czyli jest to doskonały sposób na wietrzenie auta latem .
Witam. Dziś zamontowałem ten sam moduł domykania i mam taki problem, jeżeli szyby są uchylone to domykają się wszystkie, problem pojawia się kiedy wszystkie 4 są na dole. Do końca domykane są tylko dwie (prawa przednia i tylna lewa) natomiast pozostałe dwie domykają się tak mniej więcej do połowy i koniec. Nie mam pojęcia czemu, czy ktoś ma może jakiś pomysł?? Z góry dzięki.
- Od: 14 cze 2013, 21:43
- Auto: Mazda 6 GG 2.3 166KM
Ja ci kolego pomogę bo na początku miałem ten sam problem , otwórz ten moduł w środku na płytce jest taki potencjometr którym kręcisz śrubokręcikiem w prawo lewo ( +/–) jest to czas domykania szyb trzeba go sobie ustawić pod siebie . opuść szyby na sam duł przekręć delikatnie w prawo na + i sprawdź czy domyka do końca jeśli nie to przekręć potencjometr jeszcze o milimetr i tak do skutku aż zamknie do końca szyby .
Moduł już kupiony, oczywiście posłużę się fotorelacją, będę też podłączał szyberdach.
Patrzyłem, ale nie potrafię określić który bezpiecznik odpowiada za szyberdach, oraz które przewody.
Dasz rady coś pomóc ?
Patrzyłem, ale nie potrafię określić który bezpiecznik odpowiada za szyberdach, oraz które przewody.
Dasz rady coś pomóc ?
Ciężko będzie bo ja szyberdachu nie mam . ale coś kiedyś mi się o uszy obiło o przekaźniku szyberdachu na konsoli bezpieczników pod kierownicą , a jak wiadomo przekaźniki pykają jak są wyzwalane , możesz posłuchać który przekaźnik pyka jak dach zamykasz .
Założyłem – działa bardzo dobrze.
Dzięki Wujciu za fotorelację bo tak to bym się nie brał
Pozostał mi tylko szyber, już wiem gdzie jest przekaźnik.
Powiedz mi tylko: co ma na celu takie częściowe domknięcie szyb, żeby potem domknęły się do końca
pzdr
Dzięki Wujciu za fotorelację bo tak to bym się nie brał
Pozostał mi tylko szyber, już wiem gdzie jest przekaźnik.
Powiedz mi tylko: co ma na celu takie częściowe domknięcie szyb, żeby potem domknęły się do końca
pzdr
System sprawdza najpierw impulsem każdą szybę z osobna czy jest otwarta czy zamknięta i ta szyba która jest otwarta nie stawia oporu więc system podaję na silnik tej szyby napięcie trwające kilka sek. aż domknie szybę . jest to po to aby nie przeciążyć układów sterownika , takie jakieś zabezpieczenie .
AloHa
Przymierzam się i ja do tego "modzika", i taka mnie naszła myśl , skoro jest dodatkowa wiązka w module (świetlik/szyberdach) to może uda się ją jakoś wykorzystać skoro już jest. Nie wiem może jakiś sygnał po zamknięciu wszystkich szyb (światła /dźwięk ) sterowany z szyberu, bo rozumiem że on będzie dawał sygnał jako ostatni po zamknięciu szyb

Może ktoś ma pomysły.
A no zaznaczam że szyberdachu niestety nie posiadam i ten obwód będzie nie wykorzystany
PS. Mogło by to działać tak że zamykamy centralny leci sygnał po wszystkich oknach domyka co trzeba i po dojściu do szyberdachu robi Pi_bip
Przymierzam się i ja do tego "modzika", i taka mnie naszła myśl , skoro jest dodatkowa wiązka w module (świetlik/szyberdach) to może uda się ją jakoś wykorzystać skoro już jest. Nie wiem może jakiś sygnał po zamknięciu wszystkich szyb (światła /dźwięk ) sterowany z szyberu, bo rozumiem że on będzie dawał sygnał jako ostatni po zamknięciu szyb
Może ktoś ma pomysły.
A no zaznaczam że szyberdachu niestety nie posiadam i ten obwód będzie nie wykorzystany
PS. Mogło by to działać tak że zamykamy centralny leci sygnał po wszystkich oknach domyka co trzeba i po dojściu do szyberdachu robi Pi_bip

-
MACIEK
- Od: 26 paź 2013, 11:27
- Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej