Witam
W majej 6 2.0 136KM podczas włączenia nadmuchu z zewnątrz przy ustawieniu na 20*C (temperatura wyższa od temp otoczenia) do śroka auta dostaje się zapach spalin. Zdarzenie miało miejsce przy jeżdzie w korku. Po włączeniu klimatyzacji zapach spalin po chwili zanikł.
Proszę o sugestie
Nadmuch powietrza
Strona 1 z 1
Nieszczelności raczej nie mam bo chyba byłoby słychać, sprawdzana też była ostatnio w ASO i nic nie mówili. Może rzeczywiście spaliny z zewnątrz. Chociaż przejżałem całe forum i wspominano już o zapachu spalin w aucie przy temacie o webasto (stwierdzenie, że webasto spala paliwo to muszą być spaliny), tylko nie bardzo mogę to dopasować do nawiewu, chyba że powietrze było magrzewane przez to urządzenie.
Filtr węglowy masz (nowy)
Pomaga ...
Pomaga ...
Mazda 6 2004r.
[url]www.igunia.pl[/url]
[url]www.igunia.pl[/url]
- Od: 1 kwi 2008, 22:35
- Auto: Mazda 6 GY '04 Kombi
www.igunia.pl
no jesli przy temperaturze kilkunastu stopni na zewnątrz auta, w korku a nie po ruszeniu w porannym przymrozku, dziala Ci webasto i jeszcze dymi do wewnątrz to naprawde masz problem
a tak serio to z nawiewow wydobywaja sie rozne zapachy, zaczynajac od spalin i innych "naturalnych" wyziewów a konczac na wilgoci czy nawet gorszych rzeczy czasami. Dbaj o klimatyzacje, wymieniaj filtr kabinowy i to wszystko. a stojac w korku, kolo kopcacego zlomu, wlacz zamkniety obieg powietrza (zanim Ci nakopci oczywiscie:)
Damn the torpedoes, full speed ahead!
- Od: 1 mar 2007, 12:58
- Auto: M6 GY '04 2.0 MZR-CD 136HP
Mam problem. Kupiłem Mazde 6 rocznik 2007, w której nadmuch powietrza na przedni fotel pasażera – nogi, nawiewa zimnym powietrzem, przy ustawieniu na gorące. Pomocy, co robić???
-
manpbmanpb
sprawdź dobrze pod schowkiem pasażera masz kanał i wiatrak który ciągnie zimne powietrze z zewnątrz . gdzieś masz koło silniczka (wiatraka) nieszczelność i zanim powietrze się ogrzeje przez nagrzewnice wlatuje do kabiny nie ogrzane . sprawdź czy zaślepka filtra kabinowego jest dobrze założona . przy nagrzanym silniku ustaw na ciepły nawiew zdejmij schowek pasażera i sprawdź ręką skąd leci zimne powietrze .
Dziękuję za podpowiedź. W sobotę sprawdzę. Odezwę się, czy to było to. Wielkie dzięki.
-
manpbmanpb
Wzeszłym roku też walczyłem z tą dmuchawą za wentylatorem te wszystkie części są połączone tak że miedzy nimi jest taka gąbka i ta gąbka przez swój wiek zaczyna puszczać powietrze zanim przeleci przez nagrzewnice, ja to zakleiłem szeroką taśmą klejącą, ale w tym roku zatkał mi się wylot wody z klimy i jak o wszystko rozebrałem to przykleiłem uszczelkę do okien miedzy łączeniami i na razie jest okey .
Nie rób nic na siłę , weź większy młotek
Robert Orben :"Codziennie rano staraj się czytać listę najbogatszych. Jeśli cię na niej nie ma, idź do pracy."
Wysłane z mojej noki 3310 za pomocą SMS`A
Robert Orben :"Codziennie rano staraj się czytać listę najbogatszych. Jeśli cię na niej nie ma, idź do pracy."
Wysłane z mojej noki 3310 za pomocą SMS`A
Strona 1 z 1