MZR-CD – diagnoza układu podciśnienia

Postprzez Enduro » 16 cze 2011, 23:50

albo pompa vaku jest niewydajna
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Elmerwawa » 17 cze 2011, 09:59

nie ma opcji ruszyć tą dźwigienkę palcami trzeba czymś podważyć i dopiero wtedy się rusza
Forumowicz

Od: 25 mar 2011, 13:35
Auto: M6 2.0CITD 136km

Postprzez Enduro » 17 cze 2011, 12:07

Elmerwawa napisał(a):nie ma opcji ruszyć tą dźwigienkę palcami trzeba czymś podważyć i dopiero wtedy się rusza

czyli problem tkwi i turbinie i jej geometrii
najkorzystniejsza przyczyna to zasyfienie lopatek/kierownic nagarem lub pordzewialy trzpiec/oska przestawu
wariant gorszy to kawalki wirnika wbite w mechanizm ruchowy,
co oznacza krotki zywot turbiny=wymiane
popsikaj WD40 itp. na oske. ale jesli to nie pomoze tu musiszy turbine zdemontowac, rozebrac i oczycic
jesli nie jest uszkodzona
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Elmerwawa » 17 cze 2011, 13:05

Problem rozwiązany,okazała się uszkodzony przewód idący do filtra powietrza dodam że to był nowy przewód jakim cudem nie wiem,przewód okazał się uszkodzony pod oplotem w jakim się znajdował po wymianie na kolejny nowy Mazda znowu zasuwa jak wcześniej czyli czuć turbo, dziękuje panowie za pomoc
Forumowicz

Od: 25 mar 2011, 13:35
Auto: M6 2.0CITD 136km

Postprzez Enduro » 17 cze 2011, 18:12

no to okay.
pozdr.E.
Forumowicz

Postprzez Riki » 17 cze 2011, 23:03

Elmerwawa napisał(a):okazała się uszkodzony przewód idący do filtra powietrza

fajno, że tak się skończyło...... tak czułem, że to jakaś "pierdółka" – ufam, że teraz masz pogniecioną koszulę na plecach ;)
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Enduro » 18 cze 2011, 10:58

Riki napisał(a):.. że teraz masz pogniecioną koszulę na plecach ;)

tylko wigotny rowek.. <lol> a to z nerwów spowodowanych usterką i ewentualnymi kosztami naprawy
no ale wsio okay i może dalej wypalać ON...
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez maromarcin » 18 cze 2011, 21:14

witam

panowie rzecz jest taka:

mazda dostala nowa uszczelke pod glowica, glowica zrobiona – wszystko zlozone- odpalila – wyjechalem na droge i sie okazuje ze nie ma mocy – wogole do 2 tys i powyzej nich tal samo – mul – z rury wali czarny dym – co moglismy zlozyc nie tak??????

gosciu powiedzial ze zawor od turbiny sie nie otwiera – i nie zalacza turbiny – w poniedzialek bedzie dalej grzebal – moze ktos mi z was podpowie na co zwrocic mu uwage zeby nie grzebal niepotrzebnie

dodam ze przed wymiana uszczleki wszystko dzialalo sprawnie – mial moc i nie dymil – a uszczelke zmienialem dlatego ze sie grzal pod obciazeniem:)
Forumowicz

Od: 9 lip 2010, 11:50
Auto: Mazda 6 2.0 CD 136KM Sport Combi

Postprzez Enduro » 18 cze 2011, 22:28

maromarcin napisał(a):... moglismy zlozyc nie tak??????
...
tak, to co rozbieraliście!
proponuje sprawdzić czy przewody gumowe systemu podciśnien nie są pozamieniane...
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez maromarcin » 19 cze 2011, 08:10

tylko ktore te przewody? – przy rozbieraniu cos tam zaznaczali ktore gdzie maja isc

no i teraz nastepony problem:(

ktos moze cos wiecej pomoze?
Forumowicz

Od: 9 lip 2010, 11:50
Auto: Mazda 6 2.0 CD 136KM Sport Combi

Postprzez eszo67 » 19 cze 2011, 11:31

maromarcin napisał(a):– przy rozbieraniu cos tam zaznaczali ktore gdzie maja isc
zaznaczyli i zle podlaczyli,najlepiej ja by obok druga magda stala bo metoda prob i bledow <dupa>
Forumowicz

Od: 14 lut 2010, 17:35
Auto: M6 Hatchback MZR-CD 136HP 2005r.

Postprzez Enduro » 19 cze 2011, 11:35

eszo67 napisał(a):
maromarcin napisał(a):– przy rozbieraniu cos tam zaznaczali ktore gdzie maja isc
zaznaczyli i zle podlaczyli,najlepiej ja by obok druga magda stala bo metoda prob i bledow <dupa>

znam takich, co zaznaczali,fotorafowali, zapisywali a i tak mieli mocno pod górke, aby poskładać auto
jak trzeba..
pozdr./E
Forumowicz

Postprzez dziara » 21 cze 2011, 19:24

Mam taki "mały" problem w swojej M6...
Kiedyś od ok 1800obr zauważalnie czuć było działanie turbiny. Teraz sytuacja się trochę zmieniła. Mianowicie taki "ciąg" jaki daje turbo odczuwam dopiero przy ok.2200-2400obr. Ponadto kiedyś naciśnięcie gazu powodowało ruch.Obecnie przy wciśnięciu do końca gazu przez sekundę lub nawet dwie (albo wydaje mi się, że dłużej)nic się nie dzieje- turbo dziura, że kosmos widać. Dodam, że na turbinie nie widać wycieków. Auto wolno ale systematycznie słabnie. Przy wyprzedzaniu na trasie trzeba się gimnastykować i cały czas przeciągać na biegach. Kiedyś tak nie było. komputer w ASO nic nie pokazał, kontrolki się nie świecą. Ale- EGR często klekocze (nie pracuje normalnie) i nie wiem czy się zacina czy w ogóle tylko załącza się raz na jakiś czas. Kolejna sprawa- auto dymi po przekroczeniu 2500-3000obr i przeciąganiu na biegach. Nie ma takiej mocy jak kiedyś.
Planuję spróbować wyczyścić EGR nie demontując go. Może to przyniesie poprawę.
Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić (jako kompletny laik).. <glupek2>
dziara

Postprzez Enduro » 21 cze 2011, 20:20

dziara napisał(a):....
Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić (jako kompletny laik).. <glupek2>

tylko udac sie do kogos, kto ma troche wiecej pojecia o tym silniku,
bo jakielkolwiek naprowadzania ciebie przez net, niewiele da, no bo ty laik jestes..
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez szatek » 22 cze 2011, 09:02

Jako kompletny laik możesz wymienić filtr powietrza ;]
Magda lubi świeży powiew
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 12:16
Auto: Mazda 6 '03 CiTD GG 136KM

Postprzez Enduro » 22 cze 2011, 09:40

szatek napisał(a):Jako kompletny laik możesz wymienić filtr powietrza ;]
..

no ale to tez nie jest tak proste, jak "wysikac dziurke w sniegu" <lol>
E.
Forumowicz

Postprzez dziara » 22 cze 2011, 17:54

szatek napisał(a):Jako kompletny laik możesz wymienić filtr powietrza ;]
Magda lubi świeży powiew
Enduro napisał(a):no ale to tez nie jest tak proste, jak "wysikac dziurke w sniegu

Bez obrazy Panowie....ok?
Po pierwsze wczoraj popatrzyłem na siłownik turbiny- u mnie czy to przy odpalonym aucie czy zgaszonym jest w jednej pozycji (jak w pierwszym poście na zdjęciu nr2). Sprawdzałem na wolnych obrotach. Nie wiem jak jest przy gazowaniu bo nie miałem z kim tego sprawdzić. Spróbuję dziś.
Po drugie EGR znów pracuje normalnie (podnosi się i opada co jakiś czas)– widać to.
Po trzecie- wężyk idący do EGR-a jest nieco popękany na tej nasadce, która jest w EGR.
Po czwarte- wężyk idący od filtra powietrza też.
Może to są jakieś przyczyny (a nie filtr powietrza, który wymieniam często)...?
dziara

Postprzez Enduro » 22 cze 2011, 18:33

dziara napisał(a):.... u mnie czy to przy odpalonym aucie czy zgaszonym jest w jednej pozycji (jak w pierwszym poście na zdjęciu nr2). ...

to zdejmij rurke gumową, jedną z trzech ze zbiorniczka podciśnień przy filtrze powietrza i sprawdz, czy dzwignia zm. geometrii turbiny się ruszyła/cofneła do pozycji wyjściowej.
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez dziara » 22 cze 2011, 18:39

Enduro napisał(a):to zdejmij rurke gumową, jedną z trzech ze zbiorniczka podciśnień przy filtrze powietrza i sprawdz, czy dzwignia zm. geometrii turbiny się ruszyła/cofneła do pozycji wyjściowej.

I...o tego typu odp. mi chodziło.jutro spróbuję bo dziś w pracy bez samochodu.
Pozdr.
dziara

Postprzez kancin » 27 cze 2011, 09:52

Podłącze się pod temat...
Mam problem z podćiśnieniem a w zasadzie z jego brakiem w rurce dochodzącej do zaworu EGR.
Podciśnienie dochodzące do siłownika kierownic turbiny ewidentnie jest bo po zapaleniu silnika zmienia on położenie. Możecie podpowiedzieć za co odpowiedzialny jest elektrozawór na zaznaczony na zdjęciu? Widziałem na innych zdjęciach, że normalnie dochodzą do niego rurki a u mnie jest on pozaślepiany i nie wiem o co chodzi...
Obrazek
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 9 maja 2010, 10:44
Auto: Mazda 6 CiTD 2.0 136KM 2004r