Problem z rozłączeniem półosi od piasty.
Strona 1 z 1
Mam uszkodzone łożysko podpory półosi prawej. Aby się do niego dostać trzeba rozłączyć półoś na wieloklinie od piasty. Pomimo wielu prób wybicia półosi z piasty nie da się w żaden sposób jej ruszyć. Byłem z tym u mechanika i też nic nie poradził. Zalał całe gniazdo płynem penetrującym i podejdziemy do tego jeszcze za klika dni. Moje pytanie... czy istnieje inny sposób na wymianę tego łożyska lub wybicie półosi z piasty.
Darek
- Od: 14 wrz 2005, 21:42
- Auto: Mazda Premacy 2.0 TD -2001r.
No tak, tylko że zjeździłem już wszystkie warsztaty w okolicy i nikt takich narzędzi nie posiada. Co najwyżej proponowali mi demontaż całej zwrotnicy i na prasę hydrauliczną D; ...a przy tym spore dodatkowe koszty. Szukam dalej... nie udało się tego ruszyć przy drugiej próbie wybicia.
Jeżeli ktoś z okolic Opola ma stosowny sprzęt do wyciśnięcia tej półosi z piasty bez demontażu połowy zawieszenia to proszę o kontakt.
Jeżeli ktoś z okolic Opola ma stosowny sprzęt do wyciśnięcia tej półosi z piasty bez demontażu połowy zawieszenia to proszę o kontakt.
Darek
Opis objawów uszk. łożyska podpory półosi: Podczas pełnego
skręcania w lewo lub w prawo słychać jakby szorowanie czasem nawet pukanie pod podwoziem.
(Efekt podobny jakby kończyły się klocki hamulcowe).
Po podniesieniu auta na podnośniku i wykonywaniu skrętów
przy włączonym 5-biegu ten dźwięk zlokalizowano w miejscu zamontowanego tego właśnie łożyska.
skręcania w lewo lub w prawo słychać jakby szorowanie czasem nawet pukanie pod podwoziem.
(Efekt podobny jakby kończyły się klocki hamulcowe).
Po podniesieniu auta na podnośniku i wykonywaniu skrętów
przy włączonym 5-biegu ten dźwięk zlokalizowano w miejscu zamontowanego tego właśnie łożyska.
Darek
Strona 1 z 1