Nierównomierne obroty

Postprzez pyrkadj » 16 mar 2016, 19:05

Witam.Posiadam Mazde Premacy z 2004r z silnikiem 1.8.Autko gdy postoi całą noc rano ma problemy z odpaleniem,trzeba długo kręcic,rozgrzany pali odrazu.Gdy odpali,podczas przyspieszenia poszarpuje w granicach 2-3 tys obrotów ale szarpie ròwniez gdy jade z stałą predkoscia np. na tròjce cos kolo 2,5 tys obrotów,dodajac minimalnie gaz poszarpywanie znika.Wymienilem filtr paliwa,powietrza,swiece,fajki cewek,kable,sprawdzilem rure dolotu,wyczyscilem przepływomierz oraz egr.Teraz mam zamiar wyczyscic wtryski.Ma ktos jeszcze jakis pomysl??
Początkujący

Od: 15 lut 2016, 10:14
Auto: avensis t25

Postprzez Domelek » 26 mar 2016, 11:04

Ja się nie znam, ale w takim wypadku bym sprawdził elektrykę – od alternatora, aku do bezpieczników i na koniec reset sterowania, znaczy odłączenie akumulatora. Tak jakoś ostatnio zawsze elektryka po zimie najwiecej miesza. Ale jak wspomniałem nie znam się <diabełek>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez darnow6839 » 27 mar 2016, 23:21

Ja mam w pewnym sensie podobne problemy. Dotyczą głównie odpalania. Wygląda to tak, że po dłuższym postoju rozrusznik kręci jakby w "zwolnionym" tempie, brakuje mu wigoru. Zmieniłem akumulator i przeprowadziłem konserwację rozrusznika, co nie przyniosło spodziewanych efektów. Kieruję swoje podejrzenia w kierunku masy na drodze akumulator-rozrusznik (czyli akumulator – silnik) ale nie wiem dokładnie jak ona jest prowadzona i które połączenia sprawdzić. Oprócz tego mam lekkie poszarpywania w okolicach 2-3 tys obrotów na zimnym silniku ale na razie nic z tym nie robiłem bo po rozgrzaniu silnika nie są odczuwalne.

Może też skieruj swoją uwagę w kierunku przewodów masowych.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 19 cze 2013, 22:53
Auto: Mazda Premacy, 2003r., 1.8 B+G