Jak przerobić mazdę premacy 5. osobową na 7. osobową
1, 2
Witam jak w temacie czy da się przerobić mazdę premacy 5 osobową na 7-mio osobową. Czy jest to wykonalne. Nigdzie w necie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, dlatego zdecydowałem sie utworzyć nowy wątek. Proszę o konkretne odpowiedzi.
-
doro06
Myślę, że się da. Tylko czy to ma sens?
Ja u siebie mam (we wszystkich pewnie są) przygotowane otwory pod zamontowanie tylnej kanapy. Musiałbyś tylko dorzucić również pasy. Samo przerejestrowanie na 7 osób to już grosze.
Ja u siebie mam (we wszystkich pewnie są) przygotowane otwory pod zamontowanie tylnej kanapy. Musiałbyś tylko dorzucić również pasy. Samo przerejestrowanie na 7 osób to już grosze.
Oddam za rozsądną cenę sprawna pompę z modułem SOLBOX-3 bez silniczka.
- Od: 9 sty 2013, 21:56
- Auto: Mazda Premacy 2.0 benzyna+gaz 131 KM
Witam mnie tez interesuje czy jest możliwości zamontowania trzeciego rzędu siedzeń ? Co trzeba przerobić czy wystarczy dokupić kanapę od 7 osobowej i pasy i to wszystko??
Witam,
Czy komuś z Was udało się przerobić już auto? Kolejne dziecko w drodze, więc pomyślałem że to dobry pomysł. Pasy mam, jakieś dziury w podłodze też.
Wsadziłem butlę z gazem w koło. Instalacja wystaje na około 2cm wyżej niż koło dojazdowe. Ciekawi mnie czy to nie będzie przeszkadzać.
Czy właściciel 7 osobowej mógłby zamieścić zdjęcia mocowania foteli?
Czy komuś z Was udało się przerobić już auto? Kolejne dziecko w drodze, więc pomyślałem że to dobry pomysł. Pasy mam, jakieś dziury w podłodze też.
Wsadziłem butlę z gazem w koło. Instalacja wystaje na około 2cm wyżej niż koło dojazdowe. Ciekawi mnie czy to nie będzie przeszkadzać.
Czy właściciel 7 osobowej mógłby zamieścić zdjęcia mocowania foteli?
-
kurdish
Nieopłacalne to pojęcie względne. Dla mnie nieopłacalnym jest teraz zmiana samochodu. Widziałem na allegro kanapę za 1500zł. Drogo, ale myślę że do 1000zł jestem w stanie wydać na całość.
Czy koszty to kanapa + przegląd i zmiana dowodu?
Czy koszty to kanapa + przegląd i zmiana dowodu?
-
kurdish
Jeszcze dolicz pasy bezpieczenstwa. 
Sent from my HTC One using Tapatalk
Sent from my HTC One using Tapatalk
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Wystarczy zamontować kanapę, pasy masz. Na badania po zaświadczenie i do urzędu. Wyrobią nowy dowód. Zmiana będzie w dowodzie i karcie pojazdu, więc zabierz też kartę.
Oddam za rozsądną cenę sprawna pompę z modułem SOLBOX-3 bez silniczka.
- Od: 9 sty 2013, 21:56
- Auto: Mazda Premacy 2.0 benzyna+gaz 131 KM
Ja mam 7- osobową. Ciężko jest porównywać bo nie użytkuje 5-osobowej ale z tego co się orientuję różnica jest w tym, ze w bagażniku są zaczepy do kanapy + pasy bezpieczeństwa. Różni się też środkowy rząd siedzeń. Jest tam mechanizm do szybkiego odsuwania by dostać się do ostatnich siedzeń (jak w Maluchu). Po za tym środkowy rząd siedzeń ma regulację przód tył, bo jak dostawiam kanapę do bagażnika to środkowe siedzenia muszę przesunąć do przodu. Generalnie przy włożonej kanapie do bagażnika jest ciasno i dlatego wkładam ją sporadycznie. Na co dzień leży w garażu. Myślę, że to nie takie proste przerobić. Trzeba by wymienić środkową kanapę i szyny + mocowania w bagażniku. Podłoga to się w ogóle różni od 5-osobowej. Trzeba się jeszcze zastanowić nad rozmiarem opon bo na pewno się pompuje na inne ciśnienie i nie wiem czy nie ma różnic w zawieszeniu. Moja Mazda jest bardzo twarda.
- Od: 16 cze 2008, 23:30
- Auto: Premacy 2.0 DiTD 7osób 2003
Jako że na co dzień mam do czynienia z przeróbkami samochodów np z furgonów na busy , brygadówki itp itd.
Chciałem wyjaśnić że przeróbka auta z 5cio na 7mio osobowy nie jest taka prosta.
Owszem sam montaż gratów to raczej prosta sprawa większość aut ma przygotowane wszystkie punkty montażu i zostało by ewentualnie przyciąć jakiś plastik na wyprowadzenie pasów.
Problem jednak pojawia się na stacji diagnostycznej ŻADEN diagnosta nie wyda dokumentacji o zmianie konstrukcyjnej pojazdu, jeżeli zmiany te nie zostaną dokonane w odpowiednim zakładzie posiadającym homologację na montaż foteli i zmiany konstrukcyjne w pojazdach.
Taki zakład musi wydać zaświadczenie o dokonanej zmianie konstrukcyjnej z wyszczególnieniem zmian jakie zostały poczynione oraz w jakim celu było to robione, do tego potrzebny jest również wydruk potwierdzający że pod numer regon jaki został nadany firmie jest przypisana konwersja, renowacja pojazdów silnikowych.
Z tymi dokumentami na OSKP tam robią dokumentację zdjęciową wypisują papierki kasują 180zł i dopiero później można bić do UM.
Chciałem wyjaśnić że przeróbka auta z 5cio na 7mio osobowy nie jest taka prosta.
Owszem sam montaż gratów to raczej prosta sprawa większość aut ma przygotowane wszystkie punkty montażu i zostało by ewentualnie przyciąć jakiś plastik na wyprowadzenie pasów.
Problem jednak pojawia się na stacji diagnostycznej ŻADEN diagnosta nie wyda dokumentacji o zmianie konstrukcyjnej pojazdu, jeżeli zmiany te nie zostaną dokonane w odpowiednim zakładzie posiadającym homologację na montaż foteli i zmiany konstrukcyjne w pojazdach.
Taki zakład musi wydać zaświadczenie o dokonanej zmianie konstrukcyjnej z wyszczególnieniem zmian jakie zostały poczynione oraz w jakim celu było to robione, do tego potrzebny jest również wydruk potwierdzający że pod numer regon jaki został nadany firmie jest przypisana konwersja, renowacja pojazdów silnikowych.
Z tymi dokumentami na OSKP tam robią dokumentację zdjęciową wypisują papierki kasują 180zł i dopiero później można bić do UM.
Czyli się da
Tylko podobnie jak przy LPG musisz mieć fakturę wykfalifikowanego zakładu 
Mam pytanie do użytkowników wersji 5 osób. Czy wasze modele mają już zamontowane pasy dla trzeciego rzędu ?
Sent from my GT-S7560 using Forum Fiend v1.3.1.
Sent from my GT-S7560 using Forum Fiend v1.3.1.
kurdish napisał(a):Pasy mam zainstalowane fabrycznie.
Dziwię się

Przód od 5 osobowej, a tył o d 7 osobowej, papiery od 5 osobowej i auto jak nowe
Z tego co mi wiadomo 7 osobowe Premacy były tylko z silnikiem diesla. Były szersze i miały inny rozstaw osi, większe tarcze...
Przerobić się da wszystko tylko trzeba uzyskać na te zmiany homologację.
Tańszym rozwiązaniem jest kupienie MPV
lepiej sprzedać i kupić 7 osobową chyba że do swojej jesteś tak przywiązany 
- Od: 6 gru 2011, 21:01
- Auto: Premacy 1,8 16 v 101 Km 99r
1, 2