Siłowniki, ślimak zamka centralnego
Cześć.
Mnie też to dopadło.
Poszukuję tego plastikowego badziewia...
Czy można takie cudo kupić u Ciebie i za ile?
Mnie też to dopadło.
Poszukuję tego plastikowego badziewia...
zlepek napisał(a):Problem z siłownikiem zamka w Premacy można rozwiązać na wiele sposobów. Zmęczenie materiału następuje w miejscu przejścia 3-krotnego zwoju na średnicę kołową.Element koła zębatego z częścią walcową na której nacięte są zwoje jest jednolity wykonany metodą wtryskową z tworzywa, raczej jako część zamienna nie do zdobycia. W serwisie krzykneli za cały siłownik 600 zł (cena nie do przyjęcia). Ja nie chciałem mieć chińskiej podróby a oryginalny siłownik. Pobawiłem się trochę i skleciłem takie oto rozwiązanie
http://docs.google.com/Presentation?doc ... 2jgt&hl=pl
2 lata prawie mineły i działa do dzisiaj.
Czy można takie cudo kupić u Ciebie i za ile?
Witam jestem posiadaczem mazda premacy 2.0 Ditd 90KM i poszukuję siłownika zamku centralnego do drzwi [jakich?] lewych. Nie wiem czy wymiana samego silniczka poskutkuje bo czasami kręci a czasami nie. Jak się go podłączy bez obciążenia do akumulatora to jakoś sobie radzi w obie strony natomiast jak go zamontuje w obudowie to przy otwieraniu wodzik nie chce wracać do pozycji środkowej. Zdjęcie sprężyny nie rozwiązuje problemu więc chyba najlepszym rozwiązaniem byłby zakup całego siłownika
https://docs.google.com/present/view?hl ... _6cwps2jgt. Może ktoś posiada taki siłownik albo podpowiedzieć może gdzie dostać taki bądź odpowiedni zamiennik do niego bo u mnie na szrotach takowych nie ma.
Pozdrawiam
https://docs.google.com/present/view?hl ... _6cwps2jgt. Może ktoś posiada taki siłownik albo podpowiedzieć może gdzie dostać taki bądź odpowiedni zamiennik do niego bo u mnie na szrotach takowych nie ma.
Pozdrawiam
-
jaroman1980
cześć właśnie dwa tygodnie temu wykopałem na necie sposób jak poprawić działanie silniczka gdy nie radzi już sobie z siłownikiem trzeba rozebrac silniczek za pomocą małego wkrętaka rozgiąć zabezp. na obudowie i delikatnie tak żeby nie pogiąć szczotek wysunąć z niego tą plastikową część .jak to zdejmiesz to zauważysz ze w środku pomiędzy wyjściem na kable zasilające a szczotką jest z jednej strony taki kwadratowy element to jest jakiś bezpiecznik piezoelektryczny trzeba go wyciągnąc i zastąpić jakimś przewodnikiem( ja zastąpiłem go kawałkiem miedzianej blaszki) całość wyczyścić i złożyć z powrotem ja zrobiłem tak w w trzech siłownikach i śmigają jak nowe z rozbieraniem tapicerki zajęło mi to 1.5h powodzenia
-
adamasia
Dzięki wielkie adamasia wymiana piezoelektryka pomogła i teraz centalny śmiga na całego. Pozdrawiam
-
jaroman1980
Dzięki wielkie adamasia wymiana piezoelektryka pomogła i teraz centralny śmiga, a ja już miałem zamki na szrotach szukać ale jak zaśpiewali po 100 za sztukę to sobie odpuściłem
widać po co jest to forum – pomagać sobie wzajemnie i wymieniać infirmacje
pozdrawam
widać po co jest to forum – pomagać sobie wzajemnie i wymieniać infirmacje

pozdrawam
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
nie trzeba go wycinać to jest taka srebrna blaszka i wystarczy ją wyjąć i zastąpić kawałkiem miedzi
siłowniki śmigają do dziś bez problemu
siłowniki śmigają do dziś bez problemu
mam ten sam problem tylko u mnie zębatki są całe a silniczki ledwie kręcą może ktoś ma takie na prawą stronę (przednie i tylne) 
- Od: 13 maja 2011, 18:32
- Auto: Mazda Premacy,2000r DiTD 90KM
marasmuzyk a rozbierałeś je?????????????
mam ten sam problem po prawej stronie tylko że u mnie ślimaki są całe a silniczki ledwie kręcą
Ma może ktoś takie chętnie odkupie 
ponowię pytanie
rozbierałeś je
????????????
rozbierałeś je
rozbierał je znajomy elektryk 
Edit:
spróbuje sposobu adamasia może i moje będą brykać
Edit:
spróbuje sposobu adamasia może i moje będą brykać
Powiem wprost. Boję się te drzwi rozebrać sam 
Tym bardziej, że to najważniejsze drzwi w aucie. W razie niewypału (nie należę do dobrych majsterkowiczów) to coś zepsuję i będę musiał wsiadać do auta od strony pasażera
Czy ma ktoś zdjęcię z takiej naprawy wg sposobu "adamasia"
Nie marzę o fotorelacji wszystkich kroków, bo chyba takiej nie ma na forum (szukałem). Ale przynajmniej fotkę z najważniejszego etapu takiej naprawy, czyli z tym "bezpiecznikiem piezoelektrycznym".
Tym bardziej, że to najważniejsze drzwi w aucie. W razie niewypału (nie należę do dobrych majsterkowiczów) to coś zepsuję i będę musiał wsiadać do auta od strony pasażera
Czy ma ktoś zdjęcię z takiej naprawy wg sposobu "adamasia"

Nie marzę o fotorelacji wszystkich kroków, bo chyba takiej nie ma na forum (szukałem). Ale przynajmniej fotkę z najważniejszego etapu takiej naprawy, czyli z tym "bezpiecznikiem piezoelektrycznym".
Pozdrawiam.
adrian
adrian
- Od: 7 sty 2009, 18:21
- Auto: Premacy 1.9i, 114KM, 2000r.
Cześć właśnie wymieniłem blaszkę w silniczku central bryka jak marzenie dzięki adamaś 
a widzisz
!!!!!!!!!!!
jak sam się nie zabierzesz to na '' elektryków '' nie ma co liczyć

jak sam się nie zabierzesz to na '' elektryków '' nie ma co liczyć
Witam,
jestem całkiem nowy na forum. Bardzo zainteresowała mnie podpowiedź dot. siłownika zamka centralnego bo mam z nim opisywany wyżej problem. Właśnie wykonałem podmiankę blaszki na miedzianą. Jutro zobaczymy z jakim skutkiem, ale fajnie, że jest takie miejsce gdzie można się czegoś dowiedzieć, bo o niektóre części do Madzi trudno
Dam znać czy naprawa się powiodła.
Pozdrawiam.
Jest problem. Silniczek faktycznie działa jednak po kilku razach przestaje. Po rozmontowaniu siłownika i podłączeniu samego silniczka okazuje się że po zadziałaniu wydobywa się dym i śmierdzi spalenizną, co tu robić? Czy ktoś ma jakąś radę? Z góry wielkie dzięki!
jestem całkiem nowy na forum. Bardzo zainteresowała mnie podpowiedź dot. siłownika zamka centralnego bo mam z nim opisywany wyżej problem. Właśnie wykonałem podmiankę blaszki na miedzianą. Jutro zobaczymy z jakim skutkiem, ale fajnie, że jest takie miejsce gdzie można się czegoś dowiedzieć, bo o niektóre części do Madzi trudno
Pozdrawiam.
Jest problem. Silniczek faktycznie działa jednak po kilku razach przestaje. Po rozmontowaniu siłownika i podłączeniu samego silniczka okazuje się że po zadziałaniu wydobywa się dym i śmierdzi spalenizną, co tu robić? Czy ktoś ma jakąś radę? Z góry wielkie dzięki!
-
twentyone_wrc