Mazda3 2.0 Pb, 2011, (otomoto: 6007358027), 38.900 zł, Swarzędz.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez zanzi81 » 12 wrz 2016, 21:19

Jestem po wstępnych oględzinach tego auta i mam niezły zgryz, bo mimo swoich oczywistych walorów Madzia ma swoje za uszami mimo, że na allegro jest opisana jako
JEST W STANIE
PERFEKCYJNYM!!!
(ZARÓWNO TECHNICZNIE, JAK I WIZUALNIE)

Co jest oczywiście bujdą na resorach (chodzi najbardziej o określenie "perfekcyjnym" ;) , ale nie będę za bardzo wnikał w szczegóły, chodzi mi bardziej o pewne zagwostki, których sam nie jestem w stanie rozwikłać.
Zacząć trzeba od tego, że auto w ogóle za pierwszym razem nie odpaliło, dopiero po podpięciu aku zagadało, oczywiście pracownik komisu tłumaczył się, że długo stał, zapalona lampka, pierdu pierdu. Coś czuję, że do wymiany, ale przejdźmy do sedna...
Auto było bite z przodu od strony pasażera, mają zdjęcia "przed" i nie był to jakiś dramat, jakaś drobna stłuczka, ale generalnie chodzi mi o reflektory przednie. Pomijając fakt, że auto pod maską jest wylizane co dobrym znakiem ogólnie nie jest, nie ma na nich nawet grama kurzu, wyglądają jakby dopiero co wyszły z fabryki stąd być może pochopne domniemanie, że były wymieniane i czy są aby na pewno oryginalne. Nie wiem nawet czy istnieje jakiś rynek tanich zamienników i jak rozpoznać je od oryginałów, czy logo wybite w górnej części reflektora z kodem BBM5 51030 załatwia sprawę?
Druga sprawa to kultura pracy. Na włączonym silniku w zasadzie nie dzieje się nic złego, odgłosy całkowicie w normie. Po odpaleniu klimy coś zaczęło lekko pulsacyjnie świstać jakby kręcąca się rolka / pasek (?), do tego co kilkanaście sekund dość głośno cyka jakby coś przeskakiwało. Mogę podrzucić linki na yt, ale wiadomo, że nagrywane komórką brzmieć będzie trochę inaczej niż w rzeczywistości.
Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać te wątpliwości :) Być może zauważycie coś jeszcze, z góry dziękuję o opinie.

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-2-0-mz ... cba7ca6004
Ostatnio edytowano 12 wrz 2016, 22:09 przez zanzi81, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 16 lut 2016, 09:57

Postprzez e-tomek » 12 wrz 2016, 21:30

Cześć, nie wiem czy znasz:
viewtopic.php?f=92&t=150511&start=2020&hilit=dsr
VIN się zawsze przydaje, sporo można wyczytać.

Z załączoną klimą u mnie też pod maską różne dźwięki się tworzą.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez mysiak » 12 wrz 2016, 21:45

nie wiem,czy to kwestia fotek, ale wg mnie spasowanie tego przodu jest tragiczne. Do tego z tylnymi drzwiami po stronie kierowcy też coś chyba nie halo
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez zanzi81 » 12 wrz 2016, 21:56

e-tomek napisał(a):Cześć, nie wiem czy znasz:
viewtopic.php?f=92&t=150511&start=2020&hilit=dsr
VIN się zawsze przydaje, sporo można wyczytać.

Zasiliłem już konto Marianka i forum ;) Pod tym względem jest OK. Nie wiem tylko jak rozkodować wyposażenie itp. ale w sumie nie spodziewam się tu żadnych niespodzianek.
e-tomek napisał(a):Z załączoną klimą u mnie też pod maską różne dźwięki się tworzą.

Wrzuciłem na YT ten stukot, który powtarza się co kilkanaście sekund Do usłyszenia na samym początku i końcu nagrania.
mysiak napisał(a):nie wiem,czy to kwestia fotek, ale wg mnie spasowanie tego przodu jest tragiczne. Do tego z tylnymi drzwiami po stronie kierowcy też coś chyba nie halo

Co do zderzaka przedniego to tak, masz rację, pozostawia dużo do życzenia zwłaszcza od strony pasażera gdzie było bite. Ale tylne drzwi?
Początkujący

Od: 16 lut 2016, 09:57

Postprzez Bigbluee » 13 wrz 2016, 10:46

Ja też jestem ze Swarzędza i jeśli chcesz tym samochodem podjechac do odpowiedniego mechanika na przegląd to podam Ci namiary na PW. Przypadłość z klimą też sprawdzi.
Co do stukania na klimie to nie jest tak że zmieniaja się obroty/obciążenie po stuknięciu? Może sprzęgło rozłącza i załacza klime co chwile.
Forumowicz

Od: 23 lut 2016, 13:50
Auto: Volvo S80 2.0 PB+LPG

Postprzez Mr_Bartek » 13 wrz 2016, 12:26

Ten stukot to załączana/wyłączana sprężarka klimatyzacji.
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Od: 7 kwi 2014, 13:44
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez mysiak » 13 wrz 2016, 16:03

no ta szczelina na krawędzi drzwi i błotnika jakoś dziwnie wygląda. Może to tylko gra światła i cienia. A może po tym zdarzeniu nie wszystko naprawiono jak trzeba, o czym świadczy choćby to spasowanie zderzaka, które sam zauważyłeś
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez talk_about85 » 15 wrz 2016, 10:01

Radzilbym dobrze ogladnac auto pod katem tego zdarzenia. To ze maja zdjecia to jeszcze o niczym nie swiadczy. Spotykana praktyka jest naprawiania do etapu gdzie szkody wygladaja na minimalne. Wtedy klient lyka to od razu. Moze w tym wypadku tak nie jest ale to dobry blacharz musi ocenic.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007