Zwykle zastanawiałem się za długo. Dlatego teraz, po obejrzeniu, zostawiłem zadatek i zarezerwowałem auto do przyszłego tygodnia, kiedy ma przyjść reszta dokumentów rejestracyjnych.
Mam jednak coraz więcej wątpliwości...
VIN JMZGG12F661632103 sprawdzany w Marianka – bez wpisów w DSR. W internecie znalazłem jedynie coś takiego:
Książka papierowa prowadzona regularnie w serwisie Mazdy, przebieg się zgadza, reszty niewiele po litewsku rozumiem.
Ogólnie samochód zrobił na mnie dobre wrażenie. Jestem jednak totalnym laikiem i chciałbym dopytać o kilka rzeczy:
1) Skrzynia biegów jest wg relacji sprzedawcy – krótka/sportowa. Polega to gównie na tym, że bardzo łatwo wbić wsteczny zamiast jedynki (bez przyciskania drążka).
Czy to normalne w tym modelu? (to moja pierwsza styczność z Mazdą)
2) Po uruchomianiu silnika przez ok. 1 sek. słychać turkot, jakby drżenie/wibracje pod silnikiem. Sprzedawca twierdzi, że to „jakaś luźna blaszka” albo „łopatka rozrusznika”. Podczas jazdy bez dziwnych dzięków.
3) Tylny lewy błotnik wydawał się malowany, podobno przetarcie parkingowe, ale może ognisko korozji? Ogólnie karoseria wydaje się w dobrym stanie (pojedyncze drobne ryski, obicie tylnego plastikowego zderzaka) ale nie miałem miernika lakieru.
Chętnie obejrzałbym samochód z kimś bardziej doświadczonym. Nie chcę trafić na bubla. Czytając na forum o Mazdaszrotach ogarnia mnie prawdziwa rozpacz
Mam wrażenie, że jestem trochę bajerowany przez sprzedawcę...