Mazda6 1.8 Pb, 2007, (otomoto: 6002210079), 17.800 zł, Jasin.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez powaserowska » 11 sty 2016, 20:54

Czołem !

Zwracam się pierwszy raz do forumowiczów Mazdy z prośbą o pomoc :)
Niestety nadszedł moment, kiedy muszę zakupić samochód z racji powiększającej się rodziny.
Przerobiłam wszelkie marki od A – Z, włącznie z radami taty – nie kupuje się Fiatów, Fordów i Francuzów. O wymarzoną Hondę bardzo ciężko, a że zależy mi na czasie padło na Mazdę 6. Odpowiada mi wizualnie, wielkościowo i cenowo.

Jestem z Poznania i mam na oku kilka modeli, zwracam się do Was z prośbą o opinię samochodów z linków lub pomoc bezpośrednią w kupnie konkretnego modelu, może znacie mechanika lub fanatyka Mazdy z mojego rejonu, który mogłby pojechać ze mną do komisu i sprawdzić samochód od stóp do głów (oczywiście odpłatnie) ?

Dzisiaj byłam w komisie, jednak model który mnie interesował jak się okazało sie ma książki serwisowej (podejrzewam, że większośc takich ksiązek dla samochodów w komisach i tak pochodzi z allegro, więc nie przeraziło mnie to zbytnio) posiada nr VIN, jednak co mi z tego numeru, jeśli naprawy u Pana Mietka w garażu nie są w to wpisywane. Auta nie udało się odpalić, bo akumulator był padnięty. Szkoda mi trochę, bo samochód wyglądał dosć dobrze, jak na mój kobiecy gust.

Mowa o tym modelu:

http://otomoto.pl/oferta/mazda-6-1-8-12 ... a4b2472186

będę wdzięczna za każdą sugestie, opinię i radę,
pozdrawiam,
Aga !
Ostatnio edytowano 11 sty 2016, 21:56 przez powaserowska, łącznie edytowano 1 raz
powaserowska

Postprzez matthies » 11 sty 2016, 21:22

bycie kobietą nie zwalnia z przestrzegania zasad i regulaminów, zapraszam do lektury viewtopic.php?f=95&t=112324
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez e-tomek » 11 sty 2016, 21:50

powaserowska napisał(a):Przerobiłam wszelkie marki od A – Z, włącznie z radami taty – nie kupuje się Fiatów, Fordów i Francuzów.

Cześć.
Na wstępie polecam zmienić doradcę ;)
Samochód kupuje się "poprzez" stan techniczny i model, który zapewnia bezawaryjną jazdę (a takie modele występują również na literkę F), dlatego nie warto kierować się takimi sloganami.

Jeśli szukasz Mazdy to na początek polecam Tobie zapoznać się z tym wątkiem na forum:
viewtopic.php?t=150511&f=92

Moderatorzy rozdzielają (pewnie nie z uśmiechem na twarzy ;)) tematy, gdzie jest więcej niż 1 auto, tzn. taka zasada tutaj jest, że 1 samochód = 1 temat.
widmo82 :)

Osobiście jestem przeciwnikiem kupowania sprowadzanych przez handlarzy (duża niewiadoma), polecam za to samodzielne sprowadzanie, z Poznania w okolice Berlina można się dostać w 2 godziny, są osoby, z którymi można jechać, wybrać kilka samochodów do obejrzenia w Niemczech i polować.

A tutaj Mazdy 6 z Niemiec:
http://www.mobile.de/pl/kategoria/samoc ... :estatecar
najtańsze pochodzą od ... Hamiego, Sarbinowski Automobile, Autohandel Abdullah, itd.
Niestety, dobry samochód w Niemczech kosztuje swoje.

Szkoda mi trochę, bo samochód wyglądał dosć dobrze, jak na mój kobiecy gust.

Tak nie. Zdecydowanie polecam znajomego mechanika, albo, w przypadku podjęcia decyzji na tak – skorzystanie z usług rzeczoznawcy.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez powaserowska » 11 sty 2016, 22:03

1 / Zmieniłam temat :) / przepraszam, faktycznie niedoczytałam i zamieściłam dodatkowo więcej ofert, ale nie chciałam zaśmiecać.

2 / Dziękuje za link – przejrzę i o ile nie znajdę interesującego mnie modelu na miejscu skontaktuje się z tymi osobami, nie wiem tylko jak przelozy się to na cenę, kiedys podpytywałam i aut do jakiejś kwoty po prostu nie oplaca się sprowadzac na wlasna reke bo oprocz samego samochodu, przerejstrowania trzeba jeszcze oplacic samo sprowadzenie, czy tak ? Czy przy takich "niskich"kwotach będzie to oplacalne ?
powaserowska

Postprzez e-tomek » 11 sty 2016, 22:23

Wszystko jest kwestią kalkulacji. W kosztach sprowadzenia zmiana:
http://superauto24.se.pl/porady/sprowad ... 57149.html
nie wiem jak to się przekłada w praktyce, czy nie dorzucili czegoś innego. W Niemczech trzeba wykupić tablice exportowe + ubezpieczenie, to koszt max. 100 EUR. Do tego paliwo. W Polsce zarejestrowanie.
Niestety Mazdy 6 kosztują, wrzuciłem jeszcze Nissana Primerę i Forda Mondeo:
http://www.mobile.de/pl/kategoria/samoc ... :estatecar
O Mondeo:
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/czy-wa ... ndeo/6f7cc

Wybierając samochód za ok. 3500EUR z kosztami wyjazdu, sprowadzeniem i zarejestrowaniem myślę, że można zamknąć się w kwocie 18 000 – 19 000 zł, korzystając z usług pośrednika sprowadzającego. Sprowadzając samodzielnie można zbić te koszty o ok. 1000-2000zł.

Primera z silnikiem 1.8 ma takie sobie opinie, jednak 2 znajome mają Primery 1.8 i naprawdę samochody jeżdżą aż miło (trzeba uważać na olej w 1.8 – mało wchodzi do silnika, i szybko ubywa, trzeba kontrolować często).
Silnik 2.0 Primery ma trochę lepsze opinie od 1.8.

W Niemczech można jeszcze szukać na:
http://www.autoscout24.pl/?ipc=ContryPi ... rectPoland
Forumowicz

Postprzez Goth » 12 sty 2016, 21:59

e-tomek napisał(a):wrzuciłem jeszcze Nissana Primerę i Forda Mondeo:

Nie proponuj jej nawet tych aut ;)
Nissan Primera ma ogólnie bardzo słabą opinię (odkąd Renault zaczęło macać w nim paluchy), a Ford Mondeo to padaka. Diesle mają mega czułe i kosztowne wtryski, a benzyniaki lubią trochę "spalić" :) Z kolei do LPG średnio się nadają (choć silniki prawie identyczne jak w M6, ale to prawie, robi różnicę).
Niech już zostanie przy Maździe. Jak trafi dobry egzemplarz to chociaż pojeździ.
Jedno jest pewne. Dobre i sprawdzone auto swoje kosztuje, nieważne jakiej jest marki. I tak jak ktoś mądrze powyżej napisał, szukaj auta w dobrym stanie. To podstawa. Oczywiście opinie o marce warto znać. Polecam Ci stronę www.autocentrum.pl Mi bardzo ułatwiała wybór gdy szukałem kiedyś mojej Madzi, a później obecnego auta (Francuza ;) ). Znajdziesz tam zarówno dane techniczne producenta jak i opinie użytkowników z rozbiciem nawet na poszczególne wersje silnikowe (bo czasami jeden rodzaj silnika okazuje się mega problematyczny, a inny jest strzałem w dziesiątkę, mimo, iż to ten sam model samochodu).
Forumowicz

Od: 11 lis 2012, 13:01
Auto: była: Mazda 6 kombi, 2003r, 2.0 benzyna + LPG
jest: Citroen C5, 2.0HDi 163KM, 2011
będzie ....?

Postprzez e-tomek » 13 sty 2016, 00:04

Co ja mogę z Tobą Goth dyskutować, jak piszesz teksty w stylu "Ford Mondeo to padaka" ;)
Poza tym nikt w tym temacie nie skupia się na dieslach, ani na LPG – poza Tobą ;)
Forumowicz

Postprzez Goth » 14 sty 2016, 00:15

Diesla opisałem żeby nie przyszło komuś kupić Mondziaka na tym paliwie. Zbyt wielu znajomych mam, którzy kilka razy przeklęli ten samochód :) A sam osobiście jeździłem służbowymi Fordami, miałem często (za często) styczność z ASO i znam opinie również pracowników, którzy pewne rzeczy mówili mi szczerze, jak koledze. Ot, co ;)
Forumowicz

Od: 11 lis 2012, 13:01
Auto: była: Mazda 6 kombi, 2003r, 2.0 benzyna + LPG
jest: Citroen C5, 2.0HDi 163KM, 2011
będzie ....?

Postprzez e-tomek » 14 sty 2016, 00:27

Widzisz, różnie to bywa, ojciec ma Mondeo TDDi 115 koni z 2003, przebieg obecny to 270 000 km ... już od pewnego czasu mówię, by sprzedawał, bo zaraz się wszystko rozleci (teoretycznie), a samochód nadal jeździ.
Nie mówię, że to super fura, ale nie ma co tak generalizować, że padaka. Z dobrych rąk, z dobrym przebiegiem, pośmigać może dłużej niż Mazda od handlarza.

Tak samo Primery, 2 znajome mają i zadowolone, jak już wspomniałem o 1.8 i olej trzeba dbać, a tak poza tym nic się wielkiego nie dzieje (poza jeszcze czujnikiem położenia wału korbowego, u 1 daje się we znaki). Jeden ma 140 000 km (ten, gdzie czujnik trochę nawala), drugi ma 210 000 km.

Także, różnie to bywa.
Forumowicz