Mazda3 BK Y6 '05 1.6 MZ-CD "RED PEARL"

BP / BN / BM / BL / BK

Postprzez makmarc » 15 mar 2017, 19:36

Dlatego taki cichutki i spokojniutki, nawet nie zadzwoni do kolegi :(
makmarc

Postprzez macvas » 15 mar 2017, 21:12

Marcin, nie chciałem Ci zakłócać miesiąca miodowego z polerką przy tych laleczkach, ale jak już skończysz zabawę to możesz zarzucić dremel i pomóc mi pierwsze wykwity rudej z rantów nadkoli ściągnąć :P
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez makmarc » 1 kwi 2017, 22:28

Jak tam sytuacja wygląda :)
makmarc

Postprzez rafałmazda » 1 kwi 2017, 23:11

też jestem ciekawy :P
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez macvas » 2 kwi 2017, 10:05

Jutro, po tygodniu rozłąki wybieram się do warsztatu i mam nadzieję odebrać auto ze zregenerowanym ślimakiem. Usiądę na powrót za kierą, to będę wiedział co i jak. Mam zamiar nabić trochę kilometrów i jeśli będzie ok to jeszcze w kwietniu planuję wrzucić program.

Póki co czekam na podsumowanie kosztów tej całej "nieprzyjemności". U mechaników, jak zwykle przy rozebraniu na czynniki pierwsze wyszło jeszcze kilka kwestii pod maską, które zostały/zostaną w aucie zrobione. Są zastrzeżenia co do stanu kata i łącznika elastycznego, więc ten temat też czeka na swoją kolej. :(

Faktycznie – zgodnie z tym co zaobserwowaliśmy w moim garażu – trochę sobie ten olej powędrował gdzie nie powinien, ale w trakcie robót, szczęśliwie poza usyfioną i zmęczoną życiem odmą większych zniszczeń nie odnotowano. Wymienione zostały wszystkie kluczowe połączenia na linii silnik-turbo, usunięte sitko w śrubie drążonej, sprawdzona, wyczyszczone z syfu icek, micha wraz ze smokiem. Rzecz jasna zrobiony pełny serwis olejowy + filtry. W miejsce Dexelii zalany Liqui Moly 5w30 (bodaj TOP TEC 4200).
Powinien być zatem spokój na dłuższy resurs.

W tym tygodniu wpadają nowe kapcie, a blachy -z braku czasu- chyba ogarnę po powrocie z Poznania.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez makmarc » 2 kwi 2017, 10:12

A co chcesz z blachami ogarniać? Wpadaj do mnie i się zrobi :)
makmarc

Postprzez macvas » 2 kwi 2017, 10:19

Wspominałem jakoś wyżej, że ruda po zimie zaczęła przy rantach nadkoli chrupać. Narazie biedy nie ma, bo w śladowej ilości i trzeba się przyjrzeć aby dojrzeć. Gorzej jak zacznie wychodzić na zewnątrz. <nie>
Rzucę to chyba po całości do Michała "na konserwę" do ogarnięcia. Nie bardzo mam kiedy machać dremlem i się paciać zaprawkowym.

Za to do Ciebie bym wpadł na szybkie odswieżenie zacisków <faja>

EDIT:
(poniedziałek)
No i <dupa> Cały dzień zalatany w pracy, z wywieszonym jęzorem wróciłem z buta do chaty, ale cały ten czas wyczekiwałem na telefon od mechaników, z nadzieją na dobre wieści. Tymczasem zadzwonili do mnie po 17:00 i ponoć Panowie finalnie poskładali moje auto. Mało tego twierdzą, że turbo jak nowe.. i tylko ten problem, że mocy dalej brak hahaha <glupek2> i "Panie Macku.. to auto nie jedzie" <płacze> Obstawiają nieszczelność na dolocie i skoro do tej pory wymienili większość połączeń to zalecają wymianę kolektora ssącego <oczy>

Miałem ochotę rzucić coś nieparlamentarnego przez słuchawkę, ale jutro jadę tam zrobić porządek tj. wykręcam żarówkę schowka i odjeżdżam na pełnym bucie papa

Yhh, a na poważnie coś ostatnio nie mam szczęścia do napraw :(
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez ezg_siwy » 4 kwi 2017, 08:34

Uuu no to kiepsko. Może weź wolne i podjedź do Auto Jaksy?
Forumowicz

Od: 22 lip 2014, 11:58
Auto: Mazda 3 Kintaro

Postprzez francesco_franco » 4 kwi 2017, 15:05

Skasuj błędy ;) może masz jeszcze ten czujnik ciśnienia na dolocie do wyczyszczenia, jak turbo puszczało, to czasem olejem zajdzie i robi awaryjny :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 27 lip 2014, 20:41
Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue

Postprzez rafałmazda » 4 kwi 2017, 15:17

macvas napisał(a):wykręcam żarówkę schowka i odjeżdżam na pełnym bucie

hahaha hahaha hahaha
macvas napisał(a):mocy dalej brak

no jeśli to nie od żarówki to co <co?> dobra: egr, wtryski, (dpf'a nie masz? Bo nie pamiętam :P ), katalizator, podciśnienia – tak na szybko co przychodzi do głowy w kwestii sprawdzenia <oczko> rura od IC do turbo, ale to pewnie chłopaki już sprawdzili. Może sam IC coś z nim nie tak? Filtra paliwa chyba nie zawaliło czymś? Albo coś w powietrza wpadło, jakiś dinozaur :P do głowy przychodzi mi też ta gruszka od sterowania turbo. Pewnie powiedziałem o wszystkim co wiesz, ale może coś do głowy Ci przyjdzie dodatkowo jak spojrzysz na to co napisałem :) a poza brakiem mocy są jakieś objawy? Dymi czy coś? Pali ciężko? Jakoś coś mi się nie chce wierzyć żeby kolektor był winny <oczy>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez macvas » 4 kwi 2017, 18:11

Wróciłem właśnie od mechaników, oczywiście zamiast "na pełnym bucie" to "z buta" :|
Panowie są w 99% przekonani, że rozszczelnił się kolektor ssący, co by w jakimś tam stopniu zgadzało się z tym co usłyszało moje ucho w trakcie jazdy kiedy miała miejsce ta feralna usterka – przytłumiony wystrzał i świst pod maską jakby "eksplozja petardy przykrytej plastikowym wiadrem". Wpierw myślałem, że to jakiś przewód się rozszczelnił vel. słynna harmonijka, ale oględziny to wykluczyły. Z chłopakami sprawdzaliśmy poglądowo szczelność dolotu na jałowym, a wystarczyło ponoć przygazować aby zobaczyć jak kolektor syczy i "skacze w górę". <nie powiem>

Szczerze powiedziawszy wertowałem Nasze forum i nie znalazłem aby ktoś miał taką pechową przypadłość jak Czerwona, bo większości strzelał własnie przewód. Kolektor pękał natomiast chłopakom z forum w Volvo i Fordzie :|

Nic to, zanosi się na pozytywny finał tej historii, w istotnej mierze dzięki koleżeńskiej pomocy xRafalx <uklon> , bo u nas na Podlasiu to oczywiście części tylko do białoruskiej technologii mają.

rafałmazda napisał(a):a poza brakiem mocy są jakieś objawy? Dymi czy coś? Pali ciężko? Jakoś coś mi się nie chce wierzyć żeby kolektor był winny

Też nie uwierzę dopóki go nie wymienią i auto nie odżyje.
Kopciła, ale ponoć to bardziej od padniętego turbo niż od kolektora i jak ślimaka ogarnęli to już jest znośnie tzn. jak w zdrowym dieslu. Pali normalnie, chociaż wiem, że w nieodległej perspektywie mam świece do zrobienia, ale nie mam zamiaru tego zlecać przed Poznaniem, bo jak łby pourywają to nici z wyjazdu. <nie>
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez makmarc » 12 kwi 2017, 09:44

I jak Czerwona się miewa?
makmarc

Postprzez macvas » 12 kwi 2017, 09:51

Trwało to trochę, ale stwierdzam że pod maską zrobiona zgodnie ze sztuką proszę Pana, auto odżyło <faja>
Tak jak wspominałem powyżej "wystrzelił" kolektor ssący, ale po drodze zregenerowana została turbina.
Skrobnę coś więcej jak w końcu zarzucę letni setup, ogarnę lakier i porobię foty, chociaż na Zajączka zapowiadają śnieg hahaha
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez Weelkoo » 14 kwi 2017, 15:04

To gdzie te Enkei? ;)
Forumowicz

Od: 25 paź 2011, 21:48
Auto: BMW 330e xDrive

Postprzez macvas » 14 kwi 2017, 18:32

hahaha :D
Cii wszystko zepsujesz ;)

Z uwagi na kiepskie prognozy pogody i fakt, że na wiosnę u teścia podjazd na posesję to amfibią ledwo przejdzie, odłożyłem montaż na po Świętach. Do tego czasu dojdzie jeszcze kilka gratów, które dopełnią całość. <diabełek>

Jeszcze trochę cierpliwości Panie i Panowie <faja>
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez makmarc » 18 kwi 2017, 11:25

Dobra nie marudź tylko wpadaj w tym tygodniu to ogarniemy lakier :) bierz wolne
makmarc

Postprzez macvas » 20 kwi 2017, 21:32

Dobra, pora uchylić rąbka tajemnicy co tam u Nas na tydzień przed wyjazdem na Poznań.
Jak już wiadomo, pod maską to i owo zostało ogarnięte i jestem zadowolony z tego jak to działa na trasie, chociaż latem z pewnością wpadnie strojenie. <diabełek>

A dzisiaj z rana na pokład wpadły wspomniane wcześniej 17' Enkei, które nabyłem od kolegi Pab <uklon> Dalej wybraliśmy się z Czerwoną na salon spa i urody do Wujka Miodnego. <faja> <peace> Krótka piłka i w niespełna 5 godzin auto wzorcowo ogarnięte. Najpierw aktywna piana i szybka deironizacja na myjni. Później Makmarc w swoim stylu zajął się lakierem, ja ogarnąłem środek (Porboys World NL + Shiny Morning Dew) i pod maską (IPA), gdzie mechanicy zostawili niezły chlew.

Całość zamknęliśmy powłoką w spray'u TAC System: MOON LIGHT SPRAY. Jutro jak się utwardzi podbiję kolor CHEMICAL GUYS WET MIRROR FINISH.

Jak zwykle moje wyrazy uznania w kwestii warsztatu i podziękowania za nakład pracy w stronę Marcina. <spoko>

Poniżej porcja fotek, jak to się teraz przedstawia. Na konkretniejszą sesję zabrakło czasu, ale obiecuję nadrobić papa

01.JPG
02a.JPG
02.JPG
03.JPG
04.JPG
05.JPG
06.JPG
07.JPG
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez xebo » 20 kwi 2017, 21:35

Zacnie wyglada :D
Lakier lusterko, jakby dopiero co z fabryki wyjechał :D
Forumowicz

Od: 21 wrz 2014, 14:57
Auto: Mazda 3 2.0 LF Kintaro '07

Postprzez rafałmazda » 20 kwi 2017, 21:37

kolejna bardziej się świeci niż moja <oczy> Twoja jest następna do wypalcowania, zaraz po miodnej hahaha całkiem dobrze na tej 17" siedzi <oczko>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez xRafalx » 20 kwi 2017, 21:39

Prezentuje się super :) Co ja bym dał za taką pogodę :( u nas śnieg :(
& Marta