wydziargane na petorowym SGS3
Mazda3 BK LF '04 Top Sport Monte Carlo Yellow
Folia nad progami jest git. Jakbyś miał właśnie takie zdjęcie, gdzie widać i dach i progi, wtedy byłoby widać całą kompozycję. 
W piątek tj. 23 maja w aucie wymieniłem akumulator
.
Wymieniając żarówki postojowe z przodu musiałem zdemontować łapacz powietrza do akumulatora oraz górną obudowę akumulatora. Właśnie przez to odkryłem że coś jest nie tak z akumulatorem. Wyciekał z niego elektrolit przez brak zaślepek odpowietrzających. Na spodzie obudowy akumulatora była kałuża elektrolitu
. Po wymontowaniu starego akumulatora i obejrzeniu go stwierdziłem że nie jest on pęknięty ani uszkodzony ale i tak podjąłem decyzję że go wymienię
.
Wyglądał tak po lekkim umyciu

Podstawa akumulatora została wymyta, ślady po wylanym elektrolicie wyczyszczone, odtłuszczone, pomalowane podkładem antykorozyjnym i czarnym lakierem wysokotemperaturowym (taki miałem pod ręką).
Po tych czynnościach tak to się przedstawiało

Zdjęcia nowego akumulatora przed założeniem i już na miejscu

Żeby to wszystko zrobić musiałem zdemontować dolot a jak już go zdemontowałem to była okazja żeby umyć stożek i całą obudowę stożka

A tak już po złożeniu wszystkiego do kupy

Wiem wiem brakuje jeszcze górnej części obudowy akumulatora
. Już została założona ale nie mam zdjęcia
Wszystkie zdjęcia robione telefonem na szybko. Sorki za jakość
Wymieniając żarówki postojowe z przodu musiałem zdemontować łapacz powietrza do akumulatora oraz górną obudowę akumulatora. Właśnie przez to odkryłem że coś jest nie tak z akumulatorem. Wyciekał z niego elektrolit przez brak zaślepek odpowietrzających. Na spodzie obudowy akumulatora była kałuża elektrolitu
Wyglądał tak po lekkim umyciu

Podstawa akumulatora została wymyta, ślady po wylanym elektrolicie wyczyszczone, odtłuszczone, pomalowane podkładem antykorozyjnym i czarnym lakierem wysokotemperaturowym (taki miałem pod ręką).
Po tych czynnościach tak to się przedstawiało

Zdjęcia nowego akumulatora przed założeniem i już na miejscu

Żeby to wszystko zrobić musiałem zdemontować dolot a jak już go zdemontowałem to była okazja żeby umyć stożek i całą obudowę stożka

A tak już po złożeniu wszystkiego do kupy

Wiem wiem brakuje jeszcze górnej części obudowy akumulatora
Wszystkie zdjęcia robione telefonem na szybko. Sorki za jakość
Malutka, na dodatek spalona żarówka W5W tak pozytywnie wpłynęła na uporządkowanie tylu istotnych elementów.
. Teraz elektrownia powinna długo i dobrze posłużyć. 
Hehe dokładnie.
Przed wymianą akumulatora sprawdziłem napięcie ładowania czy aby nie za wysokie jest i nie "gotowało" akumulatora. Wynik 14,1V czyli ok.
W czwartek, piątek biorę się za wygłuszanie bagażnika. Maty STP Silver a na to pianka butylowa 6mm.
Przed wymianą akumulatora sprawdziłem napięcie ładowania czy aby nie za wysokie jest i nie "gotowało" akumulatora. Wynik 14,1V czyli ok.
W czwartek, piątek biorę się za wygłuszanie bagażnika. Maty STP Silver a na to pianka butylowa 6mm.
Czekam na relację, bo może też mnie to czeka 
- Od: 17 lis 2013, 21:03
- Auto: Mazda 3 BK 2004 2.0
Wczoraj wygłuszyłem bagażnik matami StP ANTICOR plus samoprzylepna pianka kauczukowa – grubość 6mm. Po zdemontowaniu wszystkich plastików i boczków oraz wyczyszczeniu i odtłuszczeniu blach bagażnik tak się prezentował

po wyklejeniu matami

niestety po wyklejeniu pianka mam tylko jedno zdjęcie
(skleroza zapomniała zrobić fotki)

A tak prezentuje się bagażnik po złożeniu wszystkiego do kupy

Dodatkowo zakleiłem dwa większe otwory w klapie bagażnika. Na więcej nie starczyło mi materiału
Przy okazji montażu pouzupełniałem brakujące spinki i śrubki
Teraz mniej trzeszczy tył i jest dużo ciszej. Wydech słychać ale mniej za to nie słychać żadnych odgłosów z zawieszenia itp.

po wyklejeniu matami

niestety po wyklejeniu pianka mam tylko jedno zdjęcie

A tak prezentuje się bagażnik po złożeniu wszystkiego do kupy

Dodatkowo zakleiłem dwa większe otwory w klapie bagażnika. Na więcej nie starczyło mi materiału
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Przy okazji montażu pouzupełniałem brakujące spinki i śrubki
Swietna robota, sam planowalem sie za to zabrac ale zawsze cos innego przychodzilo do glowy
duzo jest roznica jesli chodzi o tlumik?
radzi89 napisał(a):Swietna robota, sam planowalem sie za to zabrac ale zawsze cos innego przychodzilo do glowyduzo jest roznica jesli chodzi o tlumik?
Jest ciszej ale ten tłumik ma być słychać
petoro napisał(a):Ładnie zrobione.Ile to zajmuje czasu?
Tak na spokojnie cały dzień (10-18) plus umycie auta (delikatne mycie i wytarcie do sucha)
Pisze że mata waży 2,5kg/m2 a ja maiłem 2,6m2 plus 2,6m2 pianki da jakieś 8kg.
Nawet jeśli waży 10 czy 15kg dla mnie to nie ma znaczenia
Nie ścigam się żeby liczyć każdy kilogram masy auta
W przyszłości planuję wyłożyć matami drzwi przednie. Polecam sklep "bitmat" tam dobiorą odpowiednie maty i pianki w zależności do czego są potrzebne. A przy większym zamówieniu dają rabaty
Nawet jeśli waży 10 czy 15kg dla mnie to nie ma znaczenia
W przyszłości planuję wyłożyć matami drzwi przednie. Polecam sklep "bitmat" tam dobiorą odpowiednie maty i pianki w zależności do czego są potrzebne. A przy większym zamówieniu dają rabaty
Dzisiaj wymieniony filtr kabinowy. Tak prezentował się otwór po wyjęciu filtra

Wszystko ze środka zostało usunięte chociaż było ciężko. Założyłem filtr Filtrona z aktywnym węglem.
Wymieniłem żarówki tylne: cofania i przeciwmgielne na takie

Wszystko ze środka zostało usunięte chociaż było ciężko. Założyłem filtr Filtrona z aktywnym węglem.

Ostatnio edytowano 4 lut 2015, 22:00 przez adidom, łącznie edytowano 1 raz
kacha napisał(a):Na żywo robi dopiero wrażenie!
Bardzo ładne auto jak na trójkę
Zazdroszczę
Dziękuję.
Ps. Nie trzeba było swojej sprzedawać
Seraf napisał(a):to jeszcze czysto jeśli chodzi o miejsce filtru kabinowego
Zawsze staram się mieć czysto auto więc i to musiałem wysprzątać bo by mnie sumienie gryzło

Przyszły maty do wygłuszania drzwi przednich
[/quote]
i jak ci swieci ta żarówka jak cofasz duża różnica w porównaniu do zwykłej żarówki?bo na ogół słabe jest to światło cofania w naszych m3

i jak ci swieci ta żarówka jak cofasz duża różnica w porównaniu do zwykłej żarówki?bo na ogół słabe jest to światło cofania w naszych m3
Moja M3 viewtopic.php?f=332&t=161756