Mazda3 BK LF '05 Top Sport
czytałem , pytałem , odpowiedzi nie było konkretnej , po pół roku konkretnie umyć auto , oczyścić i wosk na kolejne pół wystarczy ?
Ja myślę że spokojnie porządne mycie na wiosne,bo wątpię żeby tem sonax tyle pociągnął.Wosk coli ok,ale możesz kupić jakiś letni wosk i woskowanie co 1,5 miesiąca. Do tego po myciu jakiś Qd ja stosuję Meguairsa i blask masz jakby było świeżo po woskowaniu.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a): woskowanie co 1,5 miesiąca.
Piszą , że wystarcza na 1/2 roku myślałem o woskowaniu co 3 mies.
Beny napisał(a):Do tego po myciu jakiś Qd
A co to ?
QD to Quick Detailer. Spray nakładany po myciu by wosk dłużej leżał na lakierze. 
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nie. Mycie->Wosk i po kolejnych myciach (nie zaraz po wosku) QD. Może być ten Megs. Ja używam sonax Sonaxa Brillant shine detailer 
Jak skusisz się już na wosk to polecam polozyc pierwszą warstwę i po wypolerowaniu wystawiasz na słonce. Wosk wypoci się i polerujesz raz jeszcze. Chowasz w cień i po ostygnięciu nakladasz jeszcze raz wosk, polerujesz i na słoneczko. Wypoci się po paru godzinach i polerujesz
Tak przygotowane auto da piękny efekt kropelkowania wody a tym samym ochronę przed np. ...ptakami srakami 
Ja jak już mam wosk to po kolejnych myciach, lece Sonaxem a na niego po kilku tygodniach tryskam GYEON Q2M WetCoat
Nie kupuj najtanszych srodkow. Po dobrej korekcie ktora juz masz zrobioną czas, żebyś sam sobie robił efekt lustra
Jak skusisz się już na wosk to polecam polozyc pierwszą warstwę i po wypolerowaniu wystawiasz na słonce. Wosk wypoci się i polerujesz raz jeszcze. Chowasz w cień i po ostygnięciu nakladasz jeszcze raz wosk, polerujesz i na słoneczko. Wypoci się po paru godzinach i polerujesz
Ja jak już mam wosk to po kolejnych myciach, lece Sonaxem a na niego po kilku tygodniach tryskam GYEON Q2M WetCoat
Nie kupuj najtanszych srodkow. Po dobrej korekcie ktora juz masz zrobioną czas, żebyś sam sobie robił efekt lustra
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
uf....wszystkie 68 stron przejrzałem
bo zaciekawiły mnie te wstawki kolorów w Twoim aucie. Oglądając swoje auto przemykały mi przez głowę podobne pomysły ale myślałem, że zwariowałem ale ktoś tu 'zwariował' przede mną
No i chciałem podpatrzeć jak obklejałeś folią ale to już chyba dawno było i zdjęcia nie aktywne. Ja u siebie z racji lakieru wstawki innego koloru mam zamiar zrobić ale trochę 'zgapię' od Ciebie.
W sumie po przejrzeniu 68 stron muszę stwierdzić, że ciut mądrzejszy jestem ale uświadomiłem sobie jak mało znam się na autach a przynajmniej by robić niektóre rzeczy samemu ;p Pouczająca lektura
a auto .....super
Jakbym mógł wybierać lakier przy zakupie to bym sobie właśnie czarną wybrał. Fotele wymiatają
też chcę takie ......
W sumie po przejrzeniu 68 stron muszę stwierdzić, że ciut mądrzejszy jestem ale uświadomiłem sobie jak mało znam się na autach a przynajmniej by robić niektóre rzeczy samemu ;p Pouczająca lektura
a auto .....super
- Od: 12 gru 2014, 11:36
- Auto: Mazda 3 Top Sport, 2004; 2.0 MZR. http://tinyurl.com/o388wwb
widmo82 napisał(a):Nie. Mycie->Wosk i po kolejnych myciach (nie zaraz po wosku) QD.
czyli teraz przez 3 mies po tej powłoce nano coś tam , tylko mycie na tych QD piszą "do codziennego czyszczenia lakieru " czyli jak zostaną zaschnięte krople i usunę QD będzie ok ?
ValisX napisał(a):No i chciałem podpatrzeć jak obklejałeś folią ale to już chyba dawno było i zdjęcia nie aktywne.
http://wrap-car.pl/mazda.html
ValisX napisał(a):a auto .....super
dzięki
ValisX napisał(a): Fotele wymiatają też chcę takie ....
można zapolować
Niektórzy nazwą to lenistwem, ale ja brakiem czasu na przekopywanie się przez 68 stron. Chciałem zapytać o kierownicę na zdjęciach na pierwszej stronie, czy to ori skóra plus podmienione czerwone nici?
- Od: 30 sty 2014, 01:10
- Auto: Mazda3 2.0 150KM Sport 2008
Tak dokładnie ale na wiosnę dam całą do obszycia na miękką skórę
kupiłem na razie MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER , jakąś fibrę do tego na razie wystarczy , rozumiem że , na myjnie ręczą i po myciu tym QD ?
kupiłem na razie MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER , jakąś fibrę do tego na razie wystarczy , rozumiem że , na myjnie ręczą i po myciu tym QD ?
marcin255 napisał(a):na tych QD piszą "do codziennego czyszczenia lakieru " czyli jak zostaną zaschnięte krople i usunę QD będzie ok ?
Xtreme Brilliant Shine Detailer delikatnie i skutecznie usuwa drobne zabrudzenia bez zarysowań. Polepsza wygląd powłoki lakierowanej i tworzy gładką powierzchnię oraz głęboki połysk. Odnawia powłokę wosku.
Sposób użycia:
– umyć auto ręcznie lub na myjni automatycznej a nastepnie wytrzeć do sucha
– Spryskać czyszczoną powierzchnię niewielką ilością płynu i natychmiast wytrzeć do sucha załączoną ściereczką z mikrofibry
Pamiętaj, że użycie niektórych środków razem... może skrócić życie powłoki. Krążą opinie, że położenie POORBOY'S BLACK HOLE na wosk Collnie 476, obniża jego trwałość w przeciwieństwie do Wolfgang Paintwork Polish Enhancer.
-
Moderator "3BK" -Paweł
MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER
"Środek do usuwania lekkich zabrudzeń i poprawy połysku (650 ml)
Najbardziej zaawansowany produkt do usuwania lekkich zabrudzeń, który mocno skrapla wodę i daje głęboki połysk "
Czyli na czysty lakier i wystarczy aż przestanie być widać efekt kropelkowania wody ?
"Środek do usuwania lekkich zabrudzeń i poprawy połysku (650 ml)
Najbardziej zaawansowany produkt do usuwania lekkich zabrudzeń, który mocno skrapla wodę i daje głęboki połysk "
Czyli na czysty lakier i wystarczy aż przestanie być widać efekt kropelkowania wody ?
widmo82 napisał(a):– umyć auto ręcznie lub na myjni automatycznej.
Broń cię Panie Boże na myjnię automatyczną jechać. Przecież dopiero co usunąłeś efekty jej używania.
Jak myć auto
Ostatnio edytowano 1 lut 2015, 23:28 przez mass13, łącznie edytowano 1 raz
Dzięki wszystkim za pomoc , coś tam już się dowiedziałem 
mass13 to był cytat z opisu środka.
Niektórzy nie mają możliwości innego mycia (wiaderko itp) więc Megs dodał ten zapis zapewne specjalnie dla nich.
Niektórzy nie mają możliwości innego mycia (wiaderko itp) więc Megs dodał ten zapis zapewne specjalnie dla nich.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Rinseless Wash
Dla tych którzy nie mogą porządnie umyć samochodu. Dodatkowo środek ten posiada wosk dzięki czemu QD staje się zbędny.
Dla Ciebie Marcin255 najlepszy szampon to Sonus Gloss Shampoo zawierający wosk/sealant, wiec nie trzeba po nim QD. Przy dosyć czystym samochodzie QD też działa jak Rinseless Wash.
Dla tych którzy nie mogą porządnie umyć samochodu. Dodatkowo środek ten posiada wosk dzięki czemu QD staje się zbędny.
Dla Ciebie Marcin255 najlepszy szampon to Sonus Gloss Shampoo zawierający wosk/sealant, wiec nie trzeba po nim QD. Przy dosyć czystym samochodzie QD też działa jak Rinseless Wash.
panowie , jeszcze raz na spokojnie , nie myję auta sam , myjnia ręczna , auto zabezpieczone powiedzmy na 3 mies .
Teraz po każdym myciu MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER , po 3 mies. , dokładne mycie , oczysczenie i nakładam COLLINITE 845 INSULATOR + i kolejne kilka mies. po myciu QD i tak w kółko
zamierzam taki zestaw zakupić :
Meguiar's ULTIMATE QUIK DETAILER
Meguiar's Ultimate Compound
Meguiar's ULTIMATE POLISH
COLLINITE 845
do tego jakieś aplikatory i ręczniki z microfibry
Teraz po każdym myciu MEGUIARS ULTIMATE QUIK DETAILER , po 3 mies. , dokładne mycie , oczysczenie i nakładam COLLINITE 845 INSULATOR + i kolejne kilka mies. po myciu QD i tak w kółko

zamierzam taki zestaw zakupić :
Meguiar's ULTIMATE QUIK DETAILER
Meguiar's Ultimate Compound
Meguiar's ULTIMATE POLISH
COLLINITE 845
do tego jakieś aplikatory i ręczniki z microfibry
Dwa posty wyżej masz link jak umyć auto w tabelce masz porównanie mycia bieżącego i odszczurzania. Ciebie interesuje pierwsza kolumna. Środki Meguiars Ultimate Compound i Ultimate Polish to pasty polerskie które zniszczą twoją powłokę. Przy właściwym postępowaniu z lakierem będą ci potrzebna za kilka lat.
Co do myjni ręcznych to większość z nich używa zbyt agresywnej chemii myjac na dwa wiadra płuczą rekawicę 1-2 razy na całe auto wycierają szorujac lakier szmatami. To prowadzi do zniszczenia powłoki i porysowania lakieru. Dlatego na początku radziłem ci jeździć do tej samej firmy na mycie lub mycie samemu. Pamiętaj ze każdy lakier ma określoną grubość i można go polerować ograniczoną ilość razy.
Powodzenia.
Co do myjni ręcznych to większość z nich używa zbyt agresywnej chemii myjac na dwa wiadra płuczą rekawicę 1-2 razy na całe auto wycierają szorujac lakier szmatami. To prowadzi do zniszczenia powłoki i porysowania lakieru. Dlatego na początku radziłem ci jeździć do tej samej firmy na mycie lub mycie samemu. Pamiętaj ze każdy lakier ma określoną grubość i można go polerować ograniczoną ilość razy.
Powodzenia.
podłączając się do dyskusji o pielęgnacji auto polecam kosmetyki Mothersa. Ja używam wosku California Gold® Pure Carnauba Wax, szamponu mothers, dodatkowo kupiłem kule do nakładania wosku. Do czarnego auta polecam Reflections® Top Coat. Na jesieni nałożyłem dwie warstwy carnauby i jak w sobotę myłem auto to jeszcze woda ładnie kropelkowała. Dodam jeszcze że mothers ma super ręczniki do osuszania auta. Świetna sprawa to też pianownica pneumatyczna.
http://www.motherspolska.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=ThQ0ycGLeb8 – pianownica przy 7 barach nawet tanie mydło w płynie doprowadza do efektu śniegu.
http://www.motherspolska.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=ThQ0ycGLeb8 – pianownica przy 7 barach nawet tanie mydło w płynie doprowadza do efektu śniegu.