Mazda6 GG LF 2003 by swirek
a ja mam rozpórkę, jest dobrze skręcona, a mimo to na podszybiu za kierownicą mi trzeszczy
rozwiązanie? wd-40
rok temu jak zaaplikowałem to dopiero teraz znów zaczęło się odzywać trzeszczenie
trzeba znowu zaaplikować
a jak nie chcesz psiukać wd-40 to tak jak niektórzy na forum włóż kawałek jakiejś gumy między deskę a szybę i pomoże 

em_dzej napisał(a):matthies napisał(a):no albo rozpórka albo uszczelki........
A rozpórka ma na to też wpływ ? Coś mi się zdaje że wpadnie do mnie już w styczniu :roll:
Tapniete z Jeziowego HTC
Oczywiscie ze ma!! U mnie deska minimalnie i tylko w zimie lub przy wiekszych wertepach zgrzytala.Po zalozeniu rozporki totalna cisza.

-
WisniaUs
rafalmazda6 napisał(a):a ja mam rozpórkę, jest dobrze skręcona, a mimo to na podszybiu za kierownicą mi trzeszczy
Widzę że to jest przypadłość większości M6 i u mnie jest dokładnie tak samo ale tylko w chłodniejsze dni.
U mnie w chłodniejsze dni trzeszczało, w cieplejsze nie. Nie jestem pewien czy to na podszybiu trzeszczy, jak wciskam ręką plastik poduszki lub obok niej słyszę identyczny dźwięk jak podczas jazdy. Jakby jakaś śrubka była luźna i się o coś obijała. Przyjdzie wiosna będę myślał co z tym zrobić, teraz nawet nie ma gdzie 
swirek napisał(a):U mnie w chłodniejsze dni trzeszczało, w cieplejsze nie. Nie jestem pewien czy to na podszybiu trzeszczy, jak wciskam ręką plastik poduszki lub obok niej słyszę identyczny dźwięk jak podczas jazdy. Jakby jakaś śrubka była luźna i się o coś obijała. Przyjdzie wiosna będę myślał co z tym zrobić, teraz nawet nie ma gdzie
Moze masz zerwany wieszak deski rozdzielczej??
-
WisniaUs
swirek napisał(a):, jak rozbiorę deskę będę wiedział
ok rozbieraj,ja tez rozbieralem calkiem niedawno bo we wrzesniu,mialem dwa mocowania deski oberwane.Dwa dni wyjete z życia heh.Tylko u ciebie moze to byc pierdolka,zamontuj rozpórke wczesniej,jak nie pomoze to wtedy rozbieraj.Mi nie pomogla do konca wiec rozbieralem do zera deche.
-
WisniaUs
swirek napisał(a):I tak muszę rozebrać całą deskę, bo podczas zrywania poprzedniej naklejki rejestracyjnej mały nożyk wpadł mi w nawiew
To magnesem go nie wyjmiesz????
-
WisniaUs
swirek napisał(a):Nie ma szans, spadł za głęboko. Właściwie to nie ja wrzuciłem tam ten nożyk, ale stało się i trzba go wyciągnąć. Dużo roboty żeby tą deskę ściągnąć? Jest gdzieś na forum jakiś poradnik, ja nie mogę nic znaleźć.
Nalej pepsi to rozpusci go
-
WisniaUs
tu masz mniej więcej jak to powinno wyglądać szkoda tylko, że takie tempo 

Po tym zdjeciu nadal chcesz ryzykowac??? Bo mi rece opadly jak to zobaczylem hehe.niezle puzle 
-
WisniaUs
Wisniaus napisał(a):niezle puzle
Delikatnie to ująłeś.To jest armagedon z rozp...em czaszki

swirek napisał(a):No puzzle straszneDa się wyjąć samą poduszkę pasażera bez rozpinania tego wszystkiego?
Ponoc sie da od dolu jak zdejmiesz schowek to ją tam masz.Przypomnij mi sie jutro to zapytam tego coo mi to robil
Dopisano 10 sty 2015, 21:28:
MIRAS M6 napisał(a):I weź to teraz złóż żeby nic nigdzie nie trzeszczało
Too jeszcze nic,ale wez to rozbierz nie urywajac niczego po drodze heheh
-
WisniaUs
Przypomnę się
. A jak doszedłeś do tego że mocowania oberwane miałeś oberwane? U mnie trzeszczy jakby w tym miejscu które zaznaczyłem na Twoim zdjęciu.
Ostatnio edytowano 10 sty 2015, 22:38 przez swirek, łącznie edytowano 1 raz
swirek napisał(a):Przypomnę się. A jak doszedłeś do tego że mocowania oberwane miałeś oberwane?
Zlapalem za daszek nad zegarami mocno dwoma rękami i ruszalem przód tył.Deska sie ruszala mniej wiecej na srodku pod szyba i slychac bylo dokladnie to co mnie wqrfialo.Bylo ok 3-4 mm luzu.Ruszajac tak patrz na linie deski z szyba czy sie przemieszcza troszku.
Ostatnio edytowano 10 sty 2015, 22:39 przez WisniaUs, łącznie edytowano 1 raz
-
WisniaUs
Wisniaus napisał(a):Too jeszcze nic,ale wez to rozbierz nie urywajac niczego po drodze heheh
Bez szczegółowego schematu wszystkich punktów mocowania przy pierwszym podejściu do tego jest to niemożliwe. Masakra po prostu. To już wole żeby raz na jakiś czas w chłodniejszy dzień zatrzeszczało przy podszybiu za dechą