przez Adoz » 28 lis 2020, 00:31
Ja np. dużo jeździłem benzynami jak i na gazie teraz mam diesla i szczerze ? następne auto będzie napewno tylko w czystej benzynie. Diesle oszczędny do puki nie tzreba robić (ja w pierwszej kolejności zaślepienie egr i wytłuczenie dpfa), gaz ? no co niby oszczędność ale jak ja robiłem przebiegi w granicach 40 tysięcy rocznie to słaba oszczędność bo to świece co chwile od wymiany, przewody delikatne przebicie to już perkalowy na gazie, reduktor wymieniałem bo membrana nie trzymała, badania techniczne droższe, oc też inne, w razie kolizji trzeba robić nową homologacje butli, jakość gazu mocno wpływająca na spalanie no i oczywiście na początku auto paliło 10 litrów na sto a już pod koniec użytkowania przezemnie spalało nawet 14 litrów gazu na sto ! poprostu instalacje gazowe szybko się zużywają. Już tutaj nie będę wspominać o drobnostkach typu co chwile filtry gazu. Czysta benzyna, świece wymieniasz najwczesniej co producent przewiduje, cewki i przewody nie padają tak szybko, lejesz tej benzyny cyz na orlenie, shellu cyz jakimś auchanie to spalanie mocno podobne. Ogólnie ja swoje już zjeździłem i wiem że gaz to jednak jak ktoś WSZYSTKO spisuje na kartce co wydał to ten gaz nie jest taki super tani. W każdym badz razie napewno przy takim przebeigu co robisz przez dwa lata się nacieszysz oszczędnościami a później sprzedawaj bo będą co chwila serwisy. Napewno też kwestia mechanika co wstawia ten gaz i jakości osprzętu.