Mazda kupiona i serwisowana w jednym salonie, ostatni w wpis w bieżącym roku,
w brifie ilość poprzednich właścicieli to 0, zadbana, no i kolor dokładnie ten – czyli w końcu znalazłem.
Wypas chyba standartowy, brak czujnika zmierzchu, czujnika deszczu, xenonów, przeciwmgielnych przednich, grzanych foteli...
Reszta jest
Kupiona w dobrej cenie, z pełną świadomością że będę musiał zrobić kilka rzeczy.
Więc zrobiłem.
Najpierw najważniejsze, czyli:
– kompletny rozrząd z pompą wody, wsio oryginał
– olej i filtry,
– pasek wielorowkowy + napinacz + rolka
– kontrola smoka (było ok), wymiana podkładek pod wtryski i przelewy, uszczelka pokrywy
– regulacja zaworów
Póżniej mniej ważne, acz istotne:
– alarm z blokadą zapłonu
– roleta – wymiana tulei
– felgi stalowe 15 cali + opony zimowe
– konserwacja podwozia środkami Normfest
No i wisienki na torcie:
– rozbudowa webasta z użyciem timera 1533
– montaż tweeterów z wersji Bose
– zmiana podświetlenia licznika
– wyłącznik szyny CAN webasta
– "zenony" H1 4300k – (tutaj miałem największe wątpliwości, ale po przestawieniu przysłony jest nieżle)
w planie jeszcze kilka
Webasto:
Posiłkowałem się opisem na forum – dziękuję autorowi.
Niestety z braku czasu nie zrobiłem wiązki sam.
Kupiłem gotową, jest ok, ale d... nie urywa.
Na dzień dobry podczas uruchamiania padło sterowanie z timera –
wina przerywającej wtyczki do timera lub dwóch przekażników podłączonych równolegle.
Nie chciało mi się dokładnie analizować.
Naprawiłem timer i nieco zmodyfikowałem sterowanie przekażnikami żeby odciążyć samo "jajko",
oraz wymieniłem wtyczkę na oryginalną.
Wiązka prowadzona w górnej części grodzi, oczywiście w peszlu.
Do środka przewody przeprowadziłem przez oryginalny przepust, nad pedałami.
Pompa wody pasuje idealnie z Audi, niestety nie odpisałem numeru pompy :–(
Do oryginalnego uchwytu pompy znajomy dospawał płaskownik,
a całość przykręciłem do śrub mocujących osłonę webasto.
Wszystko działa aż miło. Planuje jeszcze wymienić przekażnik nawiewu na taki za zwłoką czasową,
no i zdalne sterowanie.
Kilka razy piecyk włączył się w dość wysokiej temperaturze otoczenia, co skłoniło mnie
do zrobienia wyłącznika sieci CAN do samego pieca. Tutaj również korzystałem z opisu zamieszczonego na forum.
Przewody CAN (jak to w konstrukcji sieci CAN są dwa, tutaj – czerwony i niebieski) odłączyłem oba.
Podłączenie zrobiłem w wiązce na prawym nadkolu, obok przewodów masowych.
Licznik ?
Łatwo i przyjemnie, czysta robota
Podświetlenie licznika z nudnego czerwono-pomarańczowego zmieniłem na jedyne słuszne –
czerwone wskazówki i biały cyferblat. Jest idealnie
W poprzednim samochodzie miałem lampy xenon i niestety żadne H1 (próbowałem kilka droższych zestawów) nie dawały zadowalającego efektu (niektórzy sugerowali wizytę u okulisty, a nie kombinowanie ze światłami). Zamontowałem zestaw palników H1 4300k z przetwornicami w wersji mini, przestawiłem też przesłony w reflektorach. Rozważam montaż spryskiwaczy. Najgorsze dla mnie to zdjąć zderzak. Po prostu nie lubię...
Fotki z komórki, zawsze przy pracy jakoś aparatu pod ręka nie było.