Łączniki stabilizatorów, jakie polecacie ?
W mojej 323f ba stuka tak od roku właśnie kiedy opada koło w dołku w tym tygodniu wymieniłem łączniki i nic nie pomogło. Jutro jadę na wymianę końcówki drążka i sworznia to ci napisze czy coś to zmieni. Ale ja się już przyzwyczaiłem, że tłucze i tyle. A co do łączników to używam JC i po prostu raz w roku wymieniam nie wiem czy warto szukać jakichś innych, podejrzewam, że wielkiej różnicy nie będzie.
Moja żona jest zazdrosna o Madzię...
- Od: 15 lut 2005, 23:35
- Auto: 323f 15 16v DOHC `94
Sprawdź jeszcze ten sworzeń. Mi on padł i walił na nierównościach. Wymieniłem i jest cicho 
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
To na mur beton będzie sworzeń. Z którego roku masz furkę – bo jak po 1994r. to mam taki sworzeń w bdb stanie (oryginał) i mogę odstąpić
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Przy uszkodzonym sworzniu każdy łącznik stabilizatora padnie ekspresowo. Osobiście polecam porządną diagnostykę CO STUKA tak naprawdę a nie ciągłe wymienianie łączników.
Same łączniki robi polska firma www.ramech.pl i te są niezwykle wytrzymałe na polskie drogi. Tylko nie wiem czy mają do wszystkich modeli.
Same łączniki robi polska firma www.ramech.pl i te są niezwykle wytrzymałe na polskie drogi. Tylko nie wiem czy mają do wszystkich modeli.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
brii nie pozostaje mi nic innego jak poprosić o podrzucenie sworznia do Wyrazowa
Byłem na diagnostyce i stwierdzili tylko łącznik i dlatego sam teraz stawiam na sworzeń.
Cena w Ramech rewelacyjna
xANDy napisał(a):Osobiście polecam porządną diagnostykę CO STUKA tak naprawdę a nie ciągłe wymienianie łączników.
Byłem na diagnostyce i stwierdzili tylko łącznik i dlatego sam teraz stawiam na sworzeń.
Cena w Ramech rewelacyjna
- Od: 22 kwi 2005, 10:15
- Auto: 6 kombi 2.0 diesel 2004r
Marcino przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz – samo ZAWIESZENIE STABILIZATORA – na takich dwóch gumach przykręcony jest do karoserii. One mogą wyglądać na całkiem dobre a jednak stukać pod obciążeniem. Sam tak miałem, jak padł mi lewy przedni amor – to zmiażdżyło miseczkę od łącznika (rozpadł się na kawałki) więc wymieniłem amory oraz komplet łączników. Pomimo tego – ciągle stukało.
Po czasie w końcu dokupiłem te gumki (ory) i założyłem same gumki zawieszenia stabilizatora i jak makiem zasiał.
Słyszałem o takiej metodzie (można ją zastosować dla sprawdzenia i nie tylko) – pod te gumy zawieszenia włożyć kawałki starego pasa bezpieczeństwa (on ma dużą wytrzymałość). Wtedy będziesz wiedział co stuka...
Po czasie w końcu dokupiłem te gumki (ory) i założyłem same gumki zawieszenia stabilizatora i jak makiem zasiał.
Słyszałem o takiej metodzie (można ją zastosować dla sprawdzenia i nie tylko) – pod te gumy zawieszenia włożyć kawałki starego pasa bezpieczeństwa (on ma dużą wytrzymałość). Wtedy będziesz wiedział co stuka...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
xANDy nawet nie myślę o mocowaniu stabilizatora bo dostać się tam to graniczy z cudem
ale nie wykluczam takiej możliwości a stuki są z jednej strony i tylko wtedy gdy koło opada w dół typu zjazd z krawężnika bądź uskok na drodze
ale nie wykluczam takiej możliwości a stuki są z jednej strony i tylko wtedy gdy koło opada w dół typu zjazd z krawężnika bądź uskok na drodze
- Od: 22 kwi 2005, 10:15
- Auto: 6 kombi 2.0 diesel 2004r
Miłej gimnastykiMarcino napisał(a):nawet nie myślę o mocowaniu stabilizatora bo dostać się tam to graniczy z cudem

Więc albo jest to sworzeń albo zawieszenie stabilizatora. No może być jeszcze jakiś feler w samym amortyzatorze/sprężynie.Marcino napisał(a):stuki są z jednej strony i tylko wtedy gdy koło opada w dół
Witam panów! Ja mam to samo w swoim autku i będe wymieniał po majowym weekendzie łączniki przód i tył jak również gumu na stabilizatorze. Bo strasznie puka na uskokach. Jak przestanie to z checią podziele sie tą inforamcją a jak nie przestanie to będzie trzeba poszukać dalej.
-
Fasola
Jak ktoś kupi JGRy to polecam dołożyć trochę smaru. Chłopaki z JGR są minimalistami hehehe
Ogólnie bardzo fajne łączniki ale trochę lipa jest z montażem ponieważ zwłaszcza przy górnym mocowaniu cieżko przytrzymywać sobie kluczem (piętnastką) trzpienie żeby się nie okręcały przy dokręcaniu nakrętek. Nakląłem przy tym że huhu

Ogólnie bardzo fajne łączniki ale trochę lipa jest z montażem ponieważ zwłaszcza przy górnym mocowaniu cieżko przytrzymywać sobie kluczem (piętnastką) trzpienie żeby się nie okręcały przy dokręcaniu nakrętek. Nakląłem przy tym że huhu
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Ja dzis zamontowałem w Elblagu łączniki całe metalowe właśnie z allegro...Na razie nic nie moge powiedziec bo przejechalem 60km...Wymieniałem tez tuleje na wachaczach i 1 sworzen. Wczesniej nie dalo sie juz jezdzic Madzia tak rzucala po drodze...Opony az mi zjechalo z przodu:–( Po wymianie jest duzo lepiej ale musze jeszcze sprawdzic zbieznosc... A tak w ogole jak jedziecie i puscicie kierownice to kierownica wam leciutko "chodzi" lewo prawo
???
- Od: 8 maja 2006, 17:12
- Auto: Niedługo Mazda GH 2.2 :–)
Rychu
- Od: 11 lip 2006, 12:01
- Auto: Premacy 2.0 DiTD '99
5 2.0 B '07
tez jestem w trakcie wymiany łączników na JGRy przed kupnem poprosiłem o opinie kupujących z przed ponad pół roku i mówia ze sa okej, zreszta jak sie nie sprawdza to bedziesz w plecy 50 dych i wymienisz sobie na takie po 80 dych na za sztuke ...
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 6 lis 2006, 09:27
- Auto: 323 F
właśnie zamówiłem JGR'y zdam relacje jak się sprawują – ostatnie chyba z JC wytrzymały niecałe 8 miesięcy (10 kkm)
pierwsze padły z tyłu a za 2 tyg zaczęło pukać z przodu 
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
po przejechaniu trochę ponad 5 tyś sprawują się OK, nic na razie nie stuka i nie puka
– zobaczymy co będzie po przejechaniu następnych 5 tyś – jeśli padną przy 10 tyś to następne do testów będą oryginały
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Dajcie spokój z tymi oryginałami i innymi wynalazkami. Kupcie rodzime produkty przeznaczone na rodzime dziury a nie delikatne elementy!NBR napisał(a):jeśli padną przy 10 tyś to następne do testów będą oryginały
www.ramech.pl
PS. nie słyszałem, żeby komukolwiek padły łączniki tej firmy a cenę mają wręcz śmieszną.
xANDy napisał(a):Dajcie spokój z tymi oryginałami i innymi wynalazkami. Kupcie rodzime produkty przeznaczone na rodzime dziury a nie delikatne elementy!NBR napisał(a):jeśli padną przy 10 tyś to następne do testów będą oryginały
www.ramech.pl
PS. nie słyszałem, żeby komukolwiek padły łączniki tej firmy a cenę mają wręcz śmieszną.
no ja właśnie mam JGR z Ramech'a i na razie są beż zarzutów – odpukać
kolejne 5 tyś zrobione na JGR'ach po naszych doskonałych drogach i jeszcze nic nie stuka i nie puka