Oleje silnikowe
w sklepie oglądałem dwa Mobile o lepkości 10w40. Pierwszy to "FORMULA S" a drugi to "SUPER S" różni się szatą graficzną z przodu a z tyłu gdzie są informacje w różnych jezykach m.in po polsku na super s to w formula nei ma polskiego, są tylko kraje europy zachodniej o ile się nie mylę a po polsku ma dodatkową naklejkę małą. Co wy na to??
czyżby pochodził z innego źródła czyli był gdzie indziej rozlewany 
- Od: 4 sie 2007, 11:36
- Auto: 626GE 2.016V
nie ma to jak zniszczyc silnik mineralem, a potem wrocic wlasciwego oleju, czyli do syntetyka
przyjrzyj sie czy sa wycieki czy czasem silnik zwyczajnie nie przepala oleju.
Jesli sa zacieki to nie ma rady, musisz powymieniac uszczelki, jak to zrobisz to spokojnie mozesz nadal stosowac syntetyk. Na nowych, oryginalnych uszczelkach przejedzie spokojnie kilka obwodow kuli ziemskiej bez wyciekow.
Jesli silnik spala olej to powazniejsza sprawa, zmiana oleju nie pomoze, najlepiej udac sie do fachowca na delikatny remont silnika.
damian212121 napisał(a):nieco ponad 2 500 km, i zjadł mi ok. 2 litrów
przyjrzyj sie czy sa wycieki czy czasem silnik zwyczajnie nie przepala oleju.
Jesli sa zacieki to nie ma rady, musisz powymieniac uszczelki, jak to zrobisz to spokojnie mozesz nadal stosowac syntetyk. Na nowych, oryginalnych uszczelkach przejedzie spokojnie kilka obwodow kuli ziemskiej bez wyciekow.
Jesli silnik spala olej to powazniejsza sprawa, zmiana oleju nie pomoze, najlepiej udac sie do fachowca na delikatny remont silnika.
Lagi ja myślę że jakikolwiek syntetyk jest ok do twojej madzi
- Od: 4 mar 2008, 22:18
- Auto: 626GF 2,0DiTD 1998, Astra II
2004r
wątpię – na DPF to nie ten rocznik raczej
W instrukcji masz coś o DPFie? Jak nic, to nie masz.
malkolm2 napisał(a):Lagi ja myślę że jakikolwiek syntetyk jest ok do twojej madzi
Synetyk syntetykowi nierówny!
Każdy olej ma inną specyfikację i normy, które są dedykowane pod konkretne silniki.
U mnie mogę stosować oleje o specyfikacji API SL, ACEA A1/B1, ILSAC GF-3, Ford WSS-M2C913-A, Ford WSS-M2C913-B
U Ciebie natomiast API CF, ACEA A3/B3/B4, C3, MB 229.31, VW 505.00
Prawda, że jest różnica?
Nie znaczy, że jeżeli na butelkach jest napis 5W30 czy 5W40 to to samo
Lagi patrząc na olej najważniejsza jest część API, jeśli się zgadza z tym co zaleca producent to lej, http://www.elf.com.pl/dobor_olejow/www/oleje.php tutaj masz stronkę, przejrzyj sobie
Lagi – witam i na wstępie zapraszam na spotkania grupy Śląskiej:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=35937&start=0
Co do oleju – Elf Evolution SXR spełnia normy Energy Conserving – można liczyć na nieco niższe zużycie paliwa
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=35937&start=0
Co do oleju – Elf Evolution SXR spełnia normy Energy Conserving – można liczyć na nieco niższe zużycie paliwa
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Moja pani kupiła dla mnie w weekend w prezencie castrolka, bo podobno mają jakiś konkurs w internecie, w którym można wygrać bilety na Euro2008 jeśli przedstawi się paragon zakupu i odpowie na jakieś pytanie. Nic o tym nie wiem poza tym (ale się dowiem!), ie ja jej o tym powiedziałem, sama wyszła z inicjatywą – aż się wzruszyłem, bo to wszystko dlatego, że nie udało mi się wylosować biletów na kupbilet i chodziłem jak struty wtedy. Zrobiła miłą niespodziankę "na pocieszenie".
- Od: 21 cze 2007, 13:43
ravo napisał(a):Lizak napisał(a):castrolka, bo podobno mają jakiś konkurs
no to tez jest jakies kryterium doboru oleju do silnika

malkolm2 napisał(a):ravo napisał(a):Lizak napisał(a):castrolka, bo podobno mają jakiś konkurs
no to tez jest jakies kryterium doboru oleju do silnika
Zawsze w razie czego zostaje olej do frytek

Oj
Nie powiedziałem, że wlałem ten olej. Kupiła mi go z dobrego serca, myślała, że zainteresuję się konkursem. Może zresztą zagram, nie jest chyba szczególnie skomplikowany, znacie go? Tam chodzi o coś z dobieraniem piłkarzy w drużynę na jakiejs stronie internetowej.
Na pewno Castrol chciał zachęcić ludzi do zastosowania właśnie tego kryterium
Inaczej nie sponsorowałby UEFA i nie organizował takich zabaw. No i udało mu się przekabacić przynajmniej jedną osobę, płci pięknej... A i tak uważam jej gest za bardzo miły. 
Nie powiedziałem, że wlałem ten olej. Kupiła mi go z dobrego serca, myślała, że zainteresuję się konkursem. Może zresztą zagram, nie jest chyba szczególnie skomplikowany, znacie go? Tam chodzi o coś z dobieraniem piłkarzy w drużynę na jakiejs stronie internetowej.
ravo napisał(a):no to tez jest jakies kryterium doboru oleju do silnika
Na pewno Castrol chciał zachęcić ludzi do zastosowania właśnie tego kryterium
- Od: 21 cze 2007, 13:43
Lizak napisał(a):A i tak uważam jej gest za bardzo miły. język
no pewnie że miły,
no mnie tez by bylo milo
a ten konkurs w castrolu znam tak ogolnie rzecz biorac. http://best11.castrolindex.pl mam swoja druzyne. mala szansa na bileciki, bo mozgiem futbolowym nie jestem ale nie zawadzi liczyc na lut szczescia.

a ten konkurs w castrolu znam tak ogolnie rzecz biorac. http://best11.castrolindex.pl mam swoja druzyne. mala szansa na bileciki, bo mozgiem futbolowym nie jestem ale nie zawadzi liczyc na lut szczescia.
- Od: 4 wrz 2007, 09:49