Saab 9-5 Aero 2.3T Podwójna moc hybrydy
No niestety. Dlatego są takie 'tanie'
Ale ja tam lubię od czasu do czasu sobie śmignąć Kotem 

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Po tym jak uciekło mi czarne aero sprzed nosa kupiłem kota, fajne auto ale dość problematyczne. Chyba jedynym którego bym kupił obecnie to XF. Wcześniejsze drogie lub bardzo drogie w utrzymaniu.
Oczywiście sprawa wypłacenia pieniążków z TU ciągnie się tak długo jak tylko się da. Postanowiłem, że kupię drzwi na własny koszt. Im szybciej tym lepiej... bo jeszcze komuś się zachce znowu mi wjechać w bok i będą dopiero jaja
I za chwilę odbieram z Bestoils końcówki drązków + sworznie
Była wczoraj również mała próba reanimacji drugiego autka tak nam zaś ale ni cholery nie chce jeździć
I za chwilę odbieram z Bestoils końcówki drązków + sworznie
Była wczoraj również mała próba reanimacji drugiego autka tak nam zaś ale ni cholery nie chce jeździć

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Schabowy poszedł na rozrząd+ szweda, czyli robimy górę i dół silnika 
Również w końcu wymieniłem drzwi – jak ktoś jeszcze ma wątpliwości czy można zaufać kurierom w kwestii przesyłek większych niż paczka – nie można. 3 na 4 drzwi uszkodzone.
Została jeszcze prawa strona do wymiany. Tymczasem poruszam się Astrolotem3000
Również w końcu wymieniłem drzwi – jak ktoś jeszcze ma wątpliwości czy można zaufać kurierom w kwestii przesyłek większych niż paczka – nie można. 3 na 4 drzwi uszkodzone.
Została jeszcze prawa strona do wymiany. Tymczasem poruszam się Astrolotem3000
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Ja troche też odpakowalem przy kurierze, wyglądało OK. Dopiero jak obejrzałem je przed montażem to sie okazało, że górne ranty mają wgięcia po 2-5cm ;/
Nigdy więcej kuriera nie puszczę bez odpakowania towaru. A nie chciałem być upierdliwy.
A schabowy piecze się dalej
Nigdy więcej kuriera nie puszczę bez odpakowania towaru. A nie chciałem być upierdliwy.
A schabowy piecze się dalej

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
aaaa straszne jaja są...
Z pierwszej szkody, bez problemu, sami zadzownili z propozycją ugody i wypłacili dobry pieniądz.
W przypadku drugiej szkody zaczyna się kombinowanie.
Ja nie dostalem jeszcze kasy za 1 szkodę, więc nie moglem naprawić auta. Po 9 dniach dostałem drugi strzał, więc zostłąem podwójnie poszkodowany.
I oni zrobili tak: wartość auta – wartość 1 szkody = ileśtam minus wartość wraku 1000zł i 2,100 wyplacaja za całke.
Co lepsze, wypłacili te 2,100 a wczoraj dostałem maila, że mam 300zł oddać, bo sobie 30.12 zrobili drugi raz wycenę (bez auta ofc).
I sytuacja jest trochę lipna, bo w teorii mają prawo tak zrobic w kwestii wartości auta a w praktyce ja byłem podwójnie poszkodowany. Jeszcze wszystko się trafiło w 1 ubezpieczalni.
Ja nie naprawiałem tej lewej strony od razu z powodu 1. braku czasu 2. jakieś powtórne oględziny itp
Tak to wygląda
A kwotami nie chcę tu rzucać, jak coś to pw.
Z pierwszej szkody, bez problemu, sami zadzownili z propozycją ugody i wypłacili dobry pieniądz.
W przypadku drugiej szkody zaczyna się kombinowanie.
Ja nie dostalem jeszcze kasy za 1 szkodę, więc nie moglem naprawić auta. Po 9 dniach dostałem drugi strzał, więc zostłąem podwójnie poszkodowany.
I oni zrobili tak: wartość auta – wartość 1 szkody = ileśtam minus wartość wraku 1000zł i 2,100 wyplacaja za całke.
Co lepsze, wypłacili te 2,100 a wczoraj dostałem maila, że mam 300zł oddać, bo sobie 30.12 zrobili drugi raz wycenę (bez auta ofc).
I sytuacja jest trochę lipna, bo w teorii mają prawo tak zrobic w kwestii wartości auta a w praktyce ja byłem podwójnie poszkodowany. Jeszcze wszystko się trafiło w 1 ubezpieczalni.
Ja nie naprawiałem tej lewej strony od razu z powodu 1. braku czasu 2. jakieś powtórne oględziny itp
Tak to wygląda
A kwotami nie chcę tu rzucać, jak coś to pw.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Na maila to sobie mogą pisać, póki listu tradycyjnego nie otrzymasz to mogą spamowac.
Wyliczenia jednak z kosmosu, za wrak na złomie to może z 500-600zeta można dostać, przynajmniej u mnie w B-B.
No ale w obecnej sytuacji kiedy za ubezpieczenia płacimy słono, to nie powinni zydzic na wyplatach. Najważniejsze żebyś nie był stratny.
Mógłbyś zdać relację jaki jest zakres prac przy zabawie z silnikiem
Wyliczenia jednak z kosmosu, za wrak na złomie to może z 500-600zeta można dostać, przynajmniej u mnie w B-B.
No ale w obecnej sytuacji kiedy za ubezpieczenia płacimy słono, to nie powinni zydzic na wyplatach. Najważniejsze żebyś nie był stratny.
Mógłbyś zdać relację jaki jest zakres prac przy zabawie z silnikiem
E tam, niech sie bujają. Najpierw zapłacili całke potem chcą zwrotu części kasy bo złożyłem reklamację? Zwykły straszak
Miałem 9 samochodów, za każdy OC płaciłem, więc nie mam wyrzutów sumienia żeby się kłócić.
Co do silniczka
– głowica już zrobiona, jutro ląduje. Była dośc mocno skatowana
– tłoki całe sa OK
– panewki wymieniam wszysktie, mimo że rok temu już to robiłem, ale szkoda nie wymienić
Z braku Penrite na ten moment docierać będę na Valvo 5W40 jak zwykle od Bestoils.pl
.
Ogólnie na spokojnie i na razie bez jakichś komplikacji szczęśliwie.
Po robocie jeszcze muszę złapać lakiernika i umówić się na strojenie i przegląd LPG od razu
Jutro może dorzucę jakieś fotki, ale nie mam nic szczególnego.
Z ogólnych wrażeń – spory blok jest. Zdziwiłem się szczerze. No i kawał tłoka. Szkoda, ze podobno są strasznie słabe.
Na ten moment incognito zasuwam Astrolotem3000 i szczerze mam juz tak dość tego auta, że w głowie się nie mieści
Co do silniczka
– głowica już zrobiona, jutro ląduje. Była dośc mocno skatowana
– tłoki całe sa OK
– panewki wymieniam wszysktie, mimo że rok temu już to robiłem, ale szkoda nie wymienić
Z braku Penrite na ten moment docierać będę na Valvo 5W40 jak zwykle od Bestoils.pl
Ogólnie na spokojnie i na razie bez jakichś komplikacji szczęśliwie.
Po robocie jeszcze muszę złapać lakiernika i umówić się na strojenie i przegląd LPG od razu
Jutro może dorzucę jakieś fotki, ale nie mam nic szczególnego.
Z ogólnych wrażeń – spory blok jest. Zdziwiłem się szczerze. No i kawał tłoka. Szkoda, ze podobno są strasznie słabe.
Na ten moment incognito zasuwam Astrolotem3000 i szczerze mam juz tak dość tego auta, że w głowie się nie mieści
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Panewek nie wymienić za 130zł przy remoncie silnika całego to po prostu głupota 
Nie podchodzi niestety
Nie podchodzi niestety
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Schabowy był grzeczny, wygląda na to, że wszystko się udało. Wczoraj pierwsze odpalenie, dziś testy kompresji i szczelności.
W nagrode takie oto rzeczy przyleciały straight from China![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W najbliższym czasię muszę ogarnąc tulejkę, któa steruje mieszaniem powietrza ciepłe/zimne.
I ostrożnie jeździć
Dopisano 13 sty 2017, 23:03:
Autko odebrane. Chodzi pięknie, nie marudzi. Teraz mozolny proces docierania silniczka
A ja do cierpliwych nie należę. Jutro mijak rok jak jest Saab u mnie
W nagrode takie oto rzeczy przyleciały straight from China
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W najbliższym czasię muszę ogarnąc tulejkę, któa steruje mieszaniem powietrza ciepłe/zimne.
I ostrożnie jeździć
Dopisano 13 sty 2017, 23:03:
Autko odebrane. Chodzi pięknie, nie marudzi. Teraz mozolny proces docierania silniczka
A ja do cierpliwych nie należę. Jutro mijak rok jak jest Saab u mnie
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Robię pierwsze przymiarki, chyba będzie dobrze. Nie zasłania za dużo.
Teraz jeszcze rozkminić przepuszczenie przewodu do boost'a i przewód od termopary.
Elektrykę podłącze chyba do dimmera bezpośrednio. Ciekawe czy night panel też będzie wtedy ściemniał te zegary
Teraz jeszcze rozkminić przepuszczenie przewodu do boost'a i przewód od termopary.
Elektrykę podłącze chyba do dimmera bezpośrednio. Ciekawe czy night panel też będzie wtedy ściemniał te zegary
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
No i jest fajnie. Śmiga sobie schabik spokojnie, silnik dotarty i o dziwo nie wziął nic oleju na docierce.
Czuć różnice w mocy. Kompresja, która była na poziomie 12,6-13,4 wzrosła do 14,2-14,5.
Autko chodzi dużo bardziej kulturalnie niż do tej pory, a od 80 km/h to już jest teleporter
W najbliższym czasie grubsze mody, ale na razie cisza
Zmieniłem w końcu wszystkie drzwi i znowu jest piękny
Aaaaa no i bym zapomniał. Była pierwsza awaria, ale to typowe dla zamienników. Wywaliło mi zawór DV i miałem Turbo Slutter. Fajnie to brzmi, ale nie jest zdrowe dla burbo
W 10 minut naprawione i to za friczko, bo miałem drugi zaworek!
Czuć różnice w mocy. Kompresja, która była na poziomie 12,6-13,4 wzrosła do 14,2-14,5.
Autko chodzi dużo bardziej kulturalnie niż do tej pory, a od 80 km/h to już jest teleporter

W najbliższym czasie grubsze mody, ale na razie cisza
Zmieniłem w końcu wszystkie drzwi i znowu jest piękny
Aaaaa no i bym zapomniał. Była pierwsza awaria, ale to typowe dla zamienników. Wywaliło mi zawór DV i miałem Turbo Slutter. Fajnie to brzmi, ale nie jest zdrowe dla burbo
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Studia się kończą z dobrym wynikiem, więc zrobiłem sobie prezent, a co!
Coś mi skrzeczy stabilizator, ale kupiłem już nowe gumy do niego
Coś mi skrzeczy stabilizator, ale kupiłem już nowe gumy do niego
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium