Chciałbym tutaj przedstawić mój zeszłoroczny zakup. W październiku minie rok to w ramach świętowania zarejestruję się tutaj i przedstawię moją perełkę
Ogólnie samochód kupiłem taki jaki jest na zdjęciach i w opisie, ale oczywiście modyfikację maksymalnie zaplanowane – kwestia rozbicia w czasie i pieniądzach. Auto kupione do codziennej jazdy.
W każdym razie mój RX posiada:
– rok produkcji 2004; pochodzenie – Niemcy; swap zrobiony w maju 2014. Od razu mówię, że nie zrobiony przeze mnie a przez wielkich fanów motoryzacji i wyciskania z aut to co najlepsze. Zrobili dla siebie ale jako, że auta zmieniają jak rękawiczki to udało mi się wyrwać ten okaz. Przejechałem już ponad 10 tys km i jestem ciągle zachwycony
– Silnik: 3,0l 6 cylindrów 2JZ-GE z Supry
– Moc: 240km 310nm , przyspiesza do 100km/h w 6 sekund, prędkość maksymalna 240km/h na lpg
– Skrzynia: oryginalna 5 biegowa, manualna
– Sprzęgło wzmocnione z wytrzymałością do dalszych modów do 400 km z Mazdy MPV
– Napęd: tył; szpera płytkowa
– Hamulce tarczowe wentylowane 330mm
– komputer standalone VEMS ECU
– sonda szerokopasmowa afr – ciągłe korekcje składu mieszanki po afr
– Przebieg karoserii na dziś to 125000km, przebieg silnika 146000km
– brak nawigacji, szyberdachu, tempomatu oraz oryginalnie brak xenonów – aktualnie są ale bez spryskiwaczy
– kontrola trakcji
– kontrola toru jazdy DSC
– klimatyzacja
– wszystkie systemy bezpieczeństwa działają idealnie tak jak z oryginalnym silnikiem ABS ASR TRC DSC
– radio ze zmieniarką na 6 CD + możliwość podpinania pendriva z USB oraz odczyt kart pamięci oraz subwoofer w bagażniku
– instalacja LPG LPGTECH z wbudowanym wlewem gazu pod klapką wlewu paliwa
– Mazda jest przygotowana pod zestaw Twin Turbo, ale na razie cieszę się obecną mocą. Przepaść między tym a poprzednim autem. w przyszłości pewnie będzie mało...
– Kolor taki jaki wymarzyłem, środek taki jaki wymarzyłem
To chyba tyle na razie z opisu. W każdym razie auto spisuje się fantastycznie
W takim stanie jak powyższy opis i zdjęcia pokazują kupiłem RX'a. A co zrobiłem do tej pory to:
Dokupiłem:
– Felgi Japan Racing JR3 czarny mat
– lotki na skrzela
– siatka przy halogenach
– złote nakrętki do kół D1 Spec
– złote wentyle
Aktualne zmiany:
– Hydrografika:
* na zewnątrz – grill, lotka, dyfuzor, przednia dokładka zderzaka, lusterka, znaczki i napisy, lotki na skrzelach
* wewnątrz – listwy przy tunelu środkowym, ramki klamek, głośniki w drzwiach przy lusterkach
– Folia: czarny połysk na tyłach foteli kierowcy i pasażera oraz znaczek na kierownicy
– Lakierowanie na kolor karoserii – ramki nawiewów i licznika, pokrętła nawiewów, raka do skrzyni biegów, ramka na gałce skrzyni biegów, guzik ręcznego, ramki w nagłówkach foteli i przycisk świateł awaryjnych
– Lakierowanie na złoto zacisków hamulcowych
– Lakierowanie na czarno ramek wewnątrz przednich reflektorów
– Nowa skóra z czerwonym szwem obszyta w okół gałki oraz mieszka skrzyni biegów
– Przyciemnienie tylnych lamp
Oprócz tego wykonane prace konserwacyjne progów i błotników oraz wyczyszczona tylna belka z rdzy.
Nie obyło się również bez wymiany akumulatora i maglownicy – przez pęknięte osłony od maglownicy dostał się brud, który ja uszkodził.
Na dniach będzie czyszczone i zabezpieczane podwozie.
Poniżej zdjęcia ze zmian:
Po za tym bezproblemowo i niedługo będzie więcej! Nie będę wchodził w szczegóły tylko po prostu uaktualniał po zmianach. Oby pozostało tylko upiększanie auta i obym unikał usterek
Trzymajcie kciuki,
Piona!
P.S. Na koniec mały bonusik. Do ślubu tylko on mógł mnie zawieźć