Mazda Xedos 6 CA KF 1996 MT + LPG

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez radar88 » 19 cze 2013, 23:39

l3mur91 napisał(a):<serduszka>
<nie> :P
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez rafał88 » 20 cze 2013, 07:43

Wyglada teraz zayebiscie :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez radar88 » 20 cze 2013, 23:21

Lecz lada dzień wraca na swoje kółka.
Lakier zamówiony jutro odbieram. Dzisiaj jeszcze trafiła do mnie Omega C na rozbiórkę...jutro wstawię zdjęcie. Z gaci wyrwie.
]
Kamil
Moderator

Postprzez deejay27 » 21 cze 2013, 14:27

Wygląda bardzo ładnie na felach z X9 , ale większa siostra też musi na czymś jeździc .Chyba że jakieś nowe lepsze założysz do X9 <serduszka>
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez radar88 » 21 cze 2013, 22:23

Nie, wszystko będzie wracało na swoje miejsce ;)

Dzisiaj odebrałem lakier na el ;)
]
Kamil
Moderator

Postprzez radar88 » 30 cze 2013, 16:24

Więc dawno tu już nie zaglądałem, trza to odkurzyć trochę, jak pojechałem po odbiór lakieru itp, to spotkałem coś takiego :]
Obrazek
Ale do rzeczy:
Demontaż, poszło szybko:
Obrazek
Obrazek

Szykowanie zderzaka, wczoraj jak i dzisiaj :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wczoraj już byłem taki dumny z siebie że ho ho, do póki clar nie stwierdził że czemu nie zrobić się w skórę pomarańczy.... I tak dzisiaj zeszlifowałem błotnik na nowo...
Obrazek
Obrazek

Zderzak, czemu tak go połatałeś ?? Ponieważ ma mnóstwo dziurek, rysek, a z lewej strony już kiedyś był łatany i wyszła dziura jak we <dupa> . Dzisiaj zarzucę podkład, zeszlifuję i może uda się samą bazę wrzucić.

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Postprzez Setritus » 30 cze 2013, 17:14

Jak ci wychodzi skórka pomarańczy to ją po prostu zdjemij papierem ok 1000, potem wyszoruj na równo 2000, potem na koniec bardzo dokładnie 2500, na to dobra pasta polerska i odpowiednia tarcza, dzieki temu uzyskasz idealnie gładki lakier z pięknym połyskiem. Nie trzeba wcale nakładać kolejnej warstwy lakieru, bo też może się ona "zpomarańczyć". Warunkiem powodzenia zabiegu o którym pisze jest dość gruba warstwa klaru (min 2 warstwy) żeby przy wyrównywaniu i polerowaniu nie dotrzeć się do bazy.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez Crenshaw » 30 cze 2013, 17:42

ten ford ma większego grilla niż Xedos przednią szybę :P
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez radar88 » 30 cze 2013, 23:54

Crenshaw napisał(a):ten ford ma większego grilla niż Xedos przednią szybę :P

Tak troszeczkę
Setritus napisał(a):Jak ci wychodzi skórka pomarańczy to ją po prostu zdjemij papierem ok 1000, potem wyszoruj na równo 2000, potem na koniec bardzo dokładnie 2500, na to dobra pasta polerska i odpowiednia tarcza, dzieki temu uzyskasz idealnie gładki lakier z pięknym połyskiem. Nie trzeba wcale nakładać kolejnej warstwy lakieru, bo też może się ona "zpomarańczyć". Warunkiem powodzenia zabiegu o którym pisze jest dość gruba warstwa klaru (min 2 warstwy) żeby przy wyrównywaniu i polerowaniu nie dotrzeć się do bazy.
Pozdrawiam

Dzięki za radę lecz już się uporałem. Wiem że tak można by zrobić jak piszesz, wsio jest....Tylko maszyny polerskiej brak <płacze> Błotnik już naprawiłem a co do claru to moja wina....Za daleko trzymałem pistolet, to raz, dwa że się pośpieszyłem i drugą warstwę claru nałożyłem po 5min...A wiadomo ile powinno się odczekać aż odparuje. Skórka pomarańczy to było b.delikatnie powiedziane, to była tartka.

Ale dzisiaj już potrenowałem na innych el. z 323F BA, po 10 próbach doszedłem co i jak. Do 100 claru+50utardzacz + 25 rozpuchu, dobrze wymieszane efekt ten sam, lecz łatwiej się nakłada.
Wiadomo że perfekcyjnie nie będzie, musiał bym sporo roboczo godzin pracować z pistoletem aby dojść do wprawy, cudów również nie oczekuję. W jednym miejscu spartaczyłem szpachlę, nie przyłożyłem się za bardzo, słabe światło ETC. Lecz człowiek się uczy cały czas.
Kolor chyba jaśniejszy za co powieszę gościa od dorabiania. Tak wiem, powinno się perłę rozprowadzać na sąsiedni el, ale moje doświadczenie jest za małe abym coś takiego praktykował, może kiedyś ;)
Na przyszłość muszę lepiej zadbać od pomieszczenie, aby baboli było jak najmniej, chociaż i tak siadły chyba tylko 3 pyłki ;)

Wyszło coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jakość słaba, bo robione 10min temu.
]
Kamil
Moderator

Postprzez Setritus » 1 lip 2013, 00:48

radar88 napisał(a):Do 100 claru+50utardzacz + 25 rozpuchu, dobrze wymieszane efekt ten sam, lecz łatwiej się nakłada.

Nie spływa ci ten klar po nałożeniu? Ja pamietam że dawałem tylko 2 jednostki lakieru na 1 jednostkę utwardzacza, bez rozp. Rozpuszczalnik powodował że lakier był zbyt płynny i robił zacieki, nieważne jak ostaożnie go kładłem.

Dopisano 01 lip 2013 0:50:

I z tego co widze kolor jest mocno inny, składaj reklamacje u lakiernika, o ile dorabiałeś lakier w profesjonalnym zakładzie a nie u Zdzicha w misce za garażem :D
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez noxes » 1 lip 2013, 08:24

radar88 napisał(a):to była tartka.

Bo nie wylałeś klaru :)
Setritus napisał(a):Nie spływa ci ten klar po nałożeniu? Ja pamietam że dawałem tylko 2 jednostki lakieru na 1 jednostkę utwardzacza, bez rozp. Rozpuszczalnik powodował że lakier był zbyt płynny i robił zacieki, nieważne jak ostaożnie go kładłem.

To zalezy od lakieru przeważnie 2;1 + 10-30% rozcieńczalnika.
Znacznie łatwiej lakieruje się rzadszym klarem majac mały kompresor pistolet "super profesjonalny" i nie mając manometra pod nim. Fakt faktem łatwiej o zacieki.
Na zderzaku też masz morkę, czy to tylko takie zdjęcie?
Dlaczego Ty polakierowałeś zderzak na zielono skoro xeda masz czarnego? Czyżby mieszalnia tak Ci dobrała jak mojemu znajomemu- zamiast kawy z mlekiem był szary <lol>
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez radar88 » 1 lip 2013, 11:38

Setritus napisał(a):Nie spływa ci ten klar po nałożeniu? Ja pamietam że dawałem tylko 2 jednostki lakieru na 1 jednostkę utwardzacza, bez rozp. Rozpuszczalnik powodował że lakier był zbyt płynny i robił zacieki, nieważne jak ostaożnie go kładłem.
Nie nie spływa o dziwo, nawet czytałem na nie których forach że rozrzedzają. Dzisiaj błotnik będę dokańczał.
Setritus napisał(a):I z tego co widze kolor jest mocno inny, składaj reklamacje u lakiernika, o ile dorabiałeś lakier w profesjonalnym zakładzie a nie u Zdzicha w misce za garażem :D
Dokładnie sklep profesjonalny, dorabiałem u nich już 3x i nie było problemu, teraz nie wiem co się stało. Może dzisiaj do nich podjadę, lecz jak udowodnić reklamację jak nie mam auta i zderzaka razem ze sobą. Coś będę myślał.
noxes napisał(a):Bo nie wylałeś klaru :)
Dokładnie tak.
Setritus napisał(a):Na zderzaku też masz morkę, czy to tylko takie zdjęcie?
Przypuszczam że kiepskie zdjęcie, raz że brak oświetlenia i ciemno jak w <dupa>
noxes napisał(a):Dlaczego Ty polakierowałeś zderzak na zielono skoro xeda masz czarnego?
Nie jest czarny – Z8 Deep Sea Pearl, nawet w słońcu jest widać że jest ciemny zielony.

Może lampa za bardzo rozjaśniła kolor, zobaczę jak to wygląda za dnia , błotnik widać że jest znacznie inny w stosunku do zderzaka.
]
Kamil
Moderator

Postprzez deejay27 » 1 lip 2013, 20:11

Przepoleruj resztę auta ,żeby wyciągnac głebie koloru ze starego lakieru , to sie pewnie bardziej wyrównają odcienie.
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez radar88 » 1 lip 2013, 21:00

deejay27 napisał(a):Przepoleruj resztę auta ,żeby wyciągnac głebie koloru ze starego lakieru , to sie pewnie bardziej wyrównają odcienie.

radar88 napisał(a):Tylko maszyny polerskiej brak <płacze>

To raz, dwa że przedni prawy błotnik był już polerowany na bank i żeby było ciekawiej zacierany papierem również.

Przymierzałem zderzak i ....dużej różnicy nie ma lecz coś tam widać, przypuszczam że w słońcu będzie dopiero widać.

Co najgorsze dzisiaj....ten błotnik mnie nie lubi i to ewidentnie. Położyłem pierwszą warstwę, ni z <dupa> osiadł jakiś pyłek....Wkur...łem się już zdrowo, lecz aby było mało tego siadła sobie jeszcze muszka...co gorsze, brak polerki...brak bazy...została na maskę. Będzie ohydnie wyglądać, lecz teraz nic na to nie poradzę, będzie jak będzie, za jakiś czas poprawię jak trochę $$ wpadnie. I tak najważniejsze że będzie w prawie tym samym kolorze i nie będzie się tak rzucać w oczy (prócz błotnika)....

Muszę pomyśleć o jakiejś polerce na przyszłość, przydała by się.
]
Kamil
Moderator

Postprzez BratCukierka » 1 lip 2013, 23:00

Co do koloru to nie masz co reklamować, bo to tylko możesz po wykonaniu natrysku próbnego a tak to <dupa> . W tym wypadku wina leży po twojej stronie.

A podkład jaki zastosowałeś?? Bo każdy z producentów może pod ten sam kolor zalecać inną szarość widmową podkładu, zawsze spróbuj podpytać w mieszalni czy jest jakaś wzmianka. A wtedy może Ci ściemnić lub rozjaśnić kolor przy nieodpowiedniej sile krycia bazy.
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19

Postprzez radar88 » 1 lip 2013, 23:09

Podkład firmy Delta, lecz musiał bym spojrzeć dokładnie na opakowanie. Różnicy ogromnej nie ma, to zdjęcie zderzaka jest rozjaśnione przez lampę aparatu i totalnie zmieniło kolor w porównaniu do tego co jest w rzeczywistości. Nie sugerujcie się nim wcale ;) Różnica polega na tym że nie robię natrysku na sąsiedni element, ponieważ tak jak pisałem, nie mam doświadczenia w tym. Może kiedyś będę próbował, to są pierwsze moje kroki, i jak sobie spartolę to sobie nie komuś. Warto się uczyć wielu rzeczy, w przyszłości sporo $$ zostaje, a czasami się jeszcze coś zarobi.
Nauka w las nie pójdzie, a auto nie kosztowało mnie znowu 30tyś abym aż tak bardzo się przejmował delikatną różnicą odcieni. To ma jeździć i być bezpieczne, a wyglądać będzie za jakiś czas ;)
Edit:
Składanie w toku, jeszcze czekam na maskę:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i wparowały nowe kierunki, białe lepiej wyglądają ;)

Edit 3 Lipca
Wczoraj poskładałem...niestety jak się nie ma dobrych warunków to wychodzi <dupa> Następnym razem muszę dobrze dostosować pomieszczenie.
Obrazek
ObrazekObrazek

Teraz posprzątać i w drogę do Sulejowa <jupi>

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 22 lip 2013, 19:09 przez radar88, łącznie edytowano 1 raz
]
Kamil
Moderator

Postprzez radar88 » 14 lip 2013, 14:21

Siostra wróciła z naprawy, aż się jej mordka uśmiechnęła <lol>
Obrazek
]
Kamil
Moderator

Postprzez radar88 » 16 lip 2013, 20:25

I na chwilę obecną takie coś wpadło, czekam na resztę ;) Czekam jeszcze na sterownik do CZ, w końcu będzie pilot :D
Obrazek
Ta jest najlepsza <czarodziej>
Obrazek
]
Kamil
Moderator

Postprzez radar88 » 22 lip 2013, 19:02

W czwartek przestał mi działać wentylator w środku, domyśliłem się co to może być, lecz obstawiałem różne warianty.
Dzisiaj się wziąłem za demontaż panelu sterowania nawiewem, i oczywiście moje myśli były trafne :
Obrazek
Obrazek
Przełożyłem ustrojstwo z panelu z wesji uk, przy okazji wymieniłem sobie przełącznik, ponieważ stary już zaczynał być biały.
Dzisiaj przyszła do mnie naklejka na którą czekałem :
Obrazek

Lecz oczywiście jak to mazda, na dodatek xedos... Strzela focha i dzisiaj stwierdziła że miło by było podnieść sobie temperaturę co mnie ogromnie zaskoczyło. Sprawdziłem na szybko czy jest płyn, tak jest, czy kręci wentylator, tak kręci. Więc został termostat na którego obstawiam. Na szczęście leży taki w garażu więc go wymienię. Co się jeszcze zmieni.

Będę wymieniał sondy, NTK KL lecz jak zauważyłem to są oryginały więc pewnie długo nie po chodzą przy LPG ale zobaczymy, zacznie się walka z podciśnieniami, wymiana uszczelek pod deklami jak i kolektorem dolotowym, przy okazji przemaluję je aby trochę lepiej wyglądało pod maską. Do wymiany mam regulator/podciśnienie na listwie PB, wywala mi jego błąd. Wykręcę również przepustnicę i włożę od mojego starego Xeda ponieważ tej coś dolega, zacina się i sama podnosi obroty na biegu jałowym.
]
Kamil
Moderator

Postprzez Mieczyslaw » 24 lip 2013, 20:49

sie kurna narobisz przy tym samochodzie, daj spokoj. Plusy sa takie ze wiesz ze robisz samemu i mamona zostaje w kielni.
Co do naklejek to jak dla mnie do xeda nie dy ry dy ale gusta itd. Swoja droga musze ja swoje wreszcie ponaklejac :P
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

Od: 3 lut 2008, 16:38
Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'