Przyszedł czas by pochwalić się, podzielić moim najnowszym zakupem, mianowicie mazdą 5 w wersji sport. Mazdę zakupiłem z Niemiec przy pomocy Bartka z CARPASJA. Podczas kupna auto miało 117tkm.
Zanim na dobre zacząłem nią jeździć dokonałem kilku napraw/usprawnień, ale o tym później.
Dane techniczne :
* Wersja Sport
* Kolor GALAXY GRAY
* Data produkcji: 2008
* Benzyna 146KM
* Welurowa tapicerka
* Podgrzewane fotele przód
* Skrzyniam manualna 6-cio biegowa
* Klimatronic
* Przyciemniane tylne szyby
* Radio CD (zmieniarka na 6 płyt)
* Tempomat
* Alufelgi 17"
* Xenony + halogeny
* Czujnik zmierzchu
* Czujnik deszczu
* Hak
Wykonane usprawnienia:
* Wymiana Tarcz (TRW) oraz klocków (ATE) tylnych hamulców
* Wymiana oleju na mazda original oil 5W30
* Profesjonalna konserwacja podwozia z zabezpieczeniem elementów zawieszenia (hydropiaskowanie, dwa rodzaje podkładów, farba właściwa), profili zamkniętych oraz pomalowanie szmacianych tylnych nadkoli farbą AKSILBET (patent ściągnięty z forum, bo w drugim aucie: Premacy, robiłem to samo.
* Woskowanie z półrocznym środkiem chroniącym warstwę woskową.
* Zakup opon zimowych Continental
* Montaż Instalacji LPG z następującymi elementami: zbiornik 47 litrów (trzeba było podnieść 3 rząd siedzeń), wielozawór TOMASETTO ACHILLE AT.02, parownik AC S.A. R01, wtryskiwacze HANA 2000, sterownik STAG Q-BOX PLUS.
* Naprawa zmieniarki CD, dzięki dla kolegi "airbob"
* Wygłuszenie skrzyni biegów (w porównaniu do Premacy pracuje głośniej, ale pewnie dlatego, ze jest dużo wyżej zamontowana. Wygłuszenie pomogło.
Jak na razie oprócz paru kosmetycznych poprawek, m.in., montaż skrzyneczek w bagażniku obok zbiornika gazu (ściągnięte od kolegi "hrabia82") nie zamierzam póki co nic upiększać, tuningować etc. Najważniejsze, by się dobrze i bezawaryjnie jeździło.
Poniżej trochę zdjęć, jakość kiepska, bo robiona kiepskim telefonem, jak ogarnę się bardziej i pogoda się poprawi to wrzucę coś lepszego. Enjoy