Mazda 323 BG GT BP '89 – sekwencyjne kierunkowskazy – strona 15
Dawno nie zaglądałem, a tu takie bajery
Gratulacje!

Kierunkowskazy są obłędne!!!
Podzielisz się patentem jak już powstanie wersja finalna?
Podzielisz się patentem jak już powstanie wersja finalna?
- Od: 1 lip 2015, 14:25
- Auto: Protege – ,,Andżej" :)
EX – 323c BA B3 '95
To już jest wersja finalna
Podzielę się, podzielę:
I Zacznijmy od lamp:
Lampy trzeba rozkleić to oczywiste. Wcześniej jednak trzeba przygotować:
Baza 24 led:
http://allegro.pl/radiator-baza-96cm-na ... 29250.html
8x Led zółte 1W:
http://allegro.pl/dioda-led-1w-zolta-am ... 02865.html
8x driver led 300mA:
http://allegro.pl/sterownik-stalopradow ... 16937.html
Z bazy wycinamy odcinki po 4 diody, przecinamy ścieżki (bo to w sumie jest baza do RGB) i robimy podłączenie 8 przewodami do każdej płytki. Na płytkę lutujemy ledy pamiętając o paście termo-przewodzącej i nie myląc +/–. Tak przygotowane płytki umieszczamy w lampie w jakiś stabilny sposób. Aha, bezpiecznie płytka moze mieć 4x10cm żeby się zmieściła.
II Jeśli to było ciężkie, to nie czytaj dalej. Elektronika.
Teraz trzeba wziąć płytkę uniwersalną, dość sporą i zrobić tak, żeby Arduino mogło sterować tymi przetwornicami. Żeby tego dokonać trzeba 8 par tranzystorów, ja użyłem BC547 do wysterowania BD137 który steruje driverem. I tak 8 razy. Do tego będziecie potrzebowali 2x BC547 lub podobnych żeby przyjąć 12V z kierunkowskazu samochodu. Generalnie działa to tak, że minus jest podłączony przez tranzystor a plus do przerywanego +12 z kierunkowskazu parami (L+P) przez diody. Dzięki temu na pewno będzie migać w rytm.
III Jak Cię to nie przeraża, jedziemy dalej. Mikrokontroler Arduino
Jeśli w życiu napisałeś jakiś program z IFem to sobie poradzisz. Ale najpierw trzeba podłączyć wyjścia PWM do wejść tranzystorów. Będziemy używać tylko 4 wyjść, bo jak wspominałem, sterujemy parami diod z lewej i prawej lampy. Prócz tego potrzebujemy sygnał z kierunkowskazów, czyli dwa wejścia Arduino. Ja użyłem do tego tranzystorów, ale pewnie lepiej by było użyć optoizolatora – akurat nie było.
Sam program jest banalny, w pętli sprawdzam czy jest sygnał z kierunkowskazu, jak tak, to odpalam sekwencję. W sumie to tyle. Z samą sekwencją to można by się pobawić w jakieś efekty rodem z nightridera, ale juz czasu nie było i chciałem żeby to wyglądało "w miarę" fabrycznie
I teraz tak, czy mam schemat? nie mam, walka trwała parę dni, to co powstało jest 4 wersją... tworzoną na bieżąco. Czy mam program? Tak, mam. Czy pomogę: Tak, w miarę możliwości.
1 odpalenie
I Zacznijmy od lamp:
Lampy trzeba rozkleić to oczywiste. Wcześniej jednak trzeba przygotować:
Baza 24 led:

8x Led zółte 1W:

8x driver led 300mA:

Z bazy wycinamy odcinki po 4 diody, przecinamy ścieżki (bo to w sumie jest baza do RGB) i robimy podłączenie 8 przewodami do każdej płytki. Na płytkę lutujemy ledy pamiętając o paście termo-przewodzącej i nie myląc +/–. Tak przygotowane płytki umieszczamy w lampie w jakiś stabilny sposób. Aha, bezpiecznie płytka moze mieć 4x10cm żeby się zmieściła.
II Jeśli to było ciężkie, to nie czytaj dalej. Elektronika.
Teraz trzeba wziąć płytkę uniwersalną, dość sporą i zrobić tak, żeby Arduino mogło sterować tymi przetwornicami. Żeby tego dokonać trzeba 8 par tranzystorów, ja użyłem BC547 do wysterowania BD137 który steruje driverem. I tak 8 razy. Do tego będziecie potrzebowali 2x BC547 lub podobnych żeby przyjąć 12V z kierunkowskazu samochodu. Generalnie działa to tak, że minus jest podłączony przez tranzystor a plus do przerywanego +12 z kierunkowskazu parami (L+P) przez diody. Dzięki temu na pewno będzie migać w rytm.
III Jak Cię to nie przeraża, jedziemy dalej. Mikrokontroler Arduino
Jeśli w życiu napisałeś jakiś program z IFem to sobie poradzisz. Ale najpierw trzeba podłączyć wyjścia PWM do wejść tranzystorów. Będziemy używać tylko 4 wyjść, bo jak wspominałem, sterujemy parami diod z lewej i prawej lampy. Prócz tego potrzebujemy sygnał z kierunkowskazów, czyli dwa wejścia Arduino. Ja użyłem do tego tranzystorów, ale pewnie lepiej by było użyć optoizolatora – akurat nie było.
Sam program jest banalny, w pętli sprawdzam czy jest sygnał z kierunkowskazu, jak tak, to odpalam sekwencję. W sumie to tyle. Z samą sekwencją to można by się pobawić w jakieś efekty rodem z nightridera, ale juz czasu nie było i chciałem żeby to wyglądało "w miarę" fabrycznie
I teraz tak, czy mam schemat? nie mam, walka trwała parę dni, to co powstało jest 4 wersją... tworzoną na bieżąco. Czy mam program? Tak, mam. Czy pomogę: Tak, w miarę możliwości.
1 odpalenie
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Patent jak w nowych Audi. Podoba mi się, że jest to zrobione ze smakiem. Niby szczegół, a jak cieszy. 
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Hmm, no aż tak dobrze chyba sobie nie radzę z elektroniką.
Tzn samo polutowanie pewnie by nie stawiało problemu, za to programowanie jest już cięższym tematem a sam arduino jest mi całkowicie obcy
Tak czy inaczej, czy te kierunkowskazy działają tylko po włączeniu awaryjnych i osobno modułu, czy dzieje się to samoczynnie i przy miganiu w jedną stronę efekt jest taki sam?
Jeśli to pytanie nie miało sensu, nie krzyczcie za głośno
Tzn samo polutowanie pewnie by nie stawiało problemu, za to programowanie jest już cięższym tematem a sam arduino jest mi całkowicie obcy
Tak czy inaczej, czy te kierunkowskazy działają tylko po włączeniu awaryjnych i osobno modułu, czy dzieje się to samoczynnie i przy miganiu w jedną stronę efekt jest taki sam?
Jeśli to pytanie nie miało sensu, nie krzyczcie za głośno
- Od: 1 lip 2015, 14:25
- Auto: Protege – ,,Andżej" :)
EX – 323c BA B3 '95
Coś Wam powiem... chyba czas zająć się kolejnym projektem. Ten został w 99% skończony, osiągnął swój cel, dał mi powód do dumy... jest to chyba obecnie najładniejsza BG w Polsce. Ale czas się z nią pożegnać i ruszyć dalej. Jeśli ktoś chciałby przejąć projekt to zgłaszajcie się na priv.
Cena jak mnie interesuje to 3000€, jest to jakies 2/3 poniesionych nakładów... wiec mam nadzieję uczciwie.
Pozdrawiam,
Powiem jak Mike Brewer " Jest warta każdego pensa".
Na poważnie, gdybym w swoją nie wsadził tyle pracy, kasy i czasu najprawdopodobniej już by stała u mnie w garażu. Cena jak najbardziej uczciwa, a ja drugiej BG nie potrzebuję niestety.
Oby trafiła w dobre ręce
Na poważnie, gdybym w swoją nie wsadził tyle pracy, kasy i czasu najprawdopodobniej już by stała u mnie w garażu. Cena jak najbardziej uczciwa, a ja drugiej BG nie potrzebuję niestety.
Oby trafiła w dobre ręce
-
Benzin im Blut
- Od: 20 sty 2011, 00:16
- Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99
Bagieta na wypasie
Masz fotki rozporki przedniej Staffy? Jaka jest odleglosc rozporki od kolektora ssacego? Planuje zalozyc taka do MX-3 V6, ale nie wiem czy nie bedzie za niska.

Masz fotki rozporki przedniej Staffy? Jaka jest odleglosc rozporki od kolektora ssacego? Planuje zalozyc taka do MX-3 V6, ale nie wiem czy nie bedzie za niska.
-
und CRX fan
- Od: 2 kwi 2011, 23:58
- Auto: Mazda MX-3 EC KL-ZE '93
Toyota Yaris I 1SZ-FE
Korzystając z chwili pogody pojechaliśmy sobie dzisiaj na mały spacer. Ależ jej chce się żyć! Widać, że jest znudzona staniem w garażu. Mieli asfalt, miło mruczy, prze naprzód!

Jednak nadal jest do sprzedania. Także Panowie, żarty się skończyły, rozbijać świnki skarbonki – idzie wiosna. Promocja forumowa, z ciężkim sercem, bez negocjacji: 9999. Ewentualna wersja bieda bez felg i śrub 8999.
Ewentualnie zamienię na MX5

Jednak nadal jest do sprzedania. Także Panowie, żarty się skończyły, rozbijać świnki skarbonki – idzie wiosna. Promocja forumowa, z ciężkim sercem, bez negocjacji: 9999. Ewentualna wersja bieda bez felg i śrub 8999.
Ewentualnie zamienię na MX5
Pozdrawiam,
franek1974 napisał(a):Gdyby była w automacie...
Litości...
Oby została w klubie, bo świetna jest!
-
z kropką nad z
- Od: 4 sty 2010, 22:12
- Auto: Jest: MX-5 NC 2.5 + M5 CR
Było: MX-3 B6-D, 626 GF FS, 6 GY L3, Lancer CX_3A, 323F BA Z5, Maxima A32 VQ30, Logo, Ave T22 2.0
Mazda przepiękne zrobiona , mam pytanie co do emblematów z tyłu(naklejek) gdzie można takie dostać , bo nic nie mogę znaleźć na allegro 
- Od: 6 gru 2011, 17:42
- Auto: Mazda 121 1.1 1993
Mazda 323 BG 1.3 16v 93
Mazda 323 BG 1.3 16v 92 sedan
Naklejki na klapę i błotniki dostaniesz w ASO Mazda ceny od 15 zł szt.
VW Passat B8 2.0 TDI -190 KM DSG
Generalnie takie ornamenty drobne i inne pierdoły są w ASO i nie są drogie. Np nakładki na pedały po chyba 25zł.
Aha, no i warto napisać, że rezerwacja do soboty.
Aha, no i warto napisać, że rezerwacja do soboty.
Pozdrawiam,
Naklejki od 10zł/szt, nakładki na pedały 25zł/szt, nie ma nakładki na pedał gazu.
Szkoda że musisz ją sprzedać... Takich rodzynków już nie będzie. Gdybym potrzebował kolejnego auta nawet bym chwili się nie zastanawiał
Szkoda że musisz ją sprzedać... Takich rodzynków już nie będzie. Gdybym potrzebował kolejnego auta nawet bym chwili się nie zastanawiał

-
Benzin im Blut
- Od: 20 sty 2011, 00:16
- Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99
Trochę szkoda ale najpierw trzeba gdzieś zamieszkać a potem... no co ja mam powiedzieć AWD/RWD + koniecznie turbo
Pozdrawiam,
Zajeb te kierunki
good job! 

- Od: 21 lis 2014, 00:27
- Auto: Mazda 323f BA, 1.8, '95