przez Klonio SZ » 4 lut 2024, 22:57
Witam,
Posiadam Mazdę CX 9 TC 2.5 benzyna z LPG od KTM, ostatnio dwa razy zdarzyło mi się, że w trakcie jazdy wyskoczyło mi szereg błędów i auto przeszło w jakiś tryb awaryjny, nie reagowało na dodanie gazu, chociaż wciąż byłem w stanie utrzymać prędkość około 100km/h.
Błędy które wyświetliło to check engine , dokładnie usterka układu sterowania silnikiem i chyba 5 błędów odnośnie radaru, tempomatu i automatycznego hamowania. Po zatrzymaniu auta, zgaszeniu i ponownym uruchomieniu błędy się skasowały oprócz check engine (to zniknęło następnego dnia) i mogłem kontynuować podróż przez kolejne 600km bez problemu. Po kilku dniach wydarzyło się to ponownie mojej żonie i tak samo po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu mogła jechać dalej (tym razem stało się to gdy jechała na benzynie,bo gaz jej się skończył).Teraz od kilku dni jest jest ok.
Pytanie, czy może ktoś się spotkał z takimi objawami i mógłby coś podpowiedzieć, co może być tego przyczyną?.
W środę sprawdzi to gazownik, bo kiedyś już wyskoczył mi check i okazało się, że był problem z dawkami paliwa. Po korekcie oprogramowania było ok.
Teraz zastanawiają mnie te błędy od radaru, o co z tym chodzi. Radar na bieżąco czyszczony... więc co z tym może być???
Za wszelkie sensowne sugestie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Marcin.