Jaki Sub do 250 zł ?

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez EquinoX » 14 paź 2008, 15:25

Mam takiego Magnata 240 classic producent podaje 240 watt rms na mostku i tu moje pytanie co by było optymalne pod ten wzmak. Wymyśliłem ze kupie głośnik i pod niego zamówię skrzynie z najlepiej pasującym litrażem. Nie chciał bym wydać więcej niż 250 zł.

Czy cały ten plan ma w ogolę sens ? lepiej kupić juz gotowy produkt niż bawić się w składanie ?

Znalazłem 2 głośniki które mnie zainteresowały:

Pioneer – http://www.allegro.pl/item455477295_pio ... _gw2l.html
Lanzar – http://www.allegro.pl/item443794884_now ... ewkow.html

Pozdrawiam i Proszę o rade :)
Forumowicz

Od: 30 maja 2008, 22:59
Auto: 323f 1.5i 1995

Postprzez Ache » 14 paź 2008, 22:32

Magnaty maja dziwnie pisane papierki, czasem moce sie nie zgadzaja :P A te glosniki sa oba za mocne do tego pieca.. Moze Magnat Xpress??

http://allegro.pl/item450105045_glosnik ... ancja.html

Teraz tylko 10" czy 12"?? W zaleznosci jakiej muzyki sluchasz i jaka chcesz obudowe..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez EquinoX » 15 paź 2008, 15:30

Myślę o 12" w obudowie zamkniętej czy BassReflex to specjalnie nie robi mi różnicy ;) nie chce żeby zajmowała pół bagażnika a jedynie 1/4 ;D

Muzyki słucham różnej zaczynając od trance poprzez hardcore po disco i hh co mi wpadnie w ucho w danym dniu ;P

A myślałem nad głośnikiem lepszym od tego piecyka bo jak będzie za mało basu to wystarczy zmienić wzmak a nie zestaw ;P

Ale ogólnie duża będzie różnica w graniu dobrze dopasowanego głośnika do wzmacniacza a głośnikiem mocniejszym ? :P
Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 15 paź 2008, 15:36

jak będziesz miał za słaby wzmak możesz zabić głośnik mocniejszy większymi zniekształceniami

dobrze mieć ta samą moc wzmaka i głosnika a najlepiej troche mocniejszy wzmak

zastanow sie dobrze bo ten wzmak jest cienki te magnaty ogólnie są cienkie i jakościowo i mocowo

bo jak chcesz kupic dobry głośnik i pakować go do skrzyni zamknietej to może coś z JL audio

ale wtedy trzeba szukać fajnego wzmaka signat, audison, axton
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez marcus_87 » 15 paź 2008, 15:59

ja mam pioneera ts-w257d2 i w b-r gra duzo lepiej niz w zamknietej. wzmacniacz mac audio 180w w mostku
Forumowicz

Od: 3 paź 2007, 11:50
Auto: Prelude BB9

Postprzez EquinoX » 15 paź 2008, 16:24

Idąc waszymi wskazówkami wynalazłem coś takiego to tego mojego Magnata 240:
http://www.allegro.pl/item459036527_pro ... nacor.html
Ale znów pytanie:
chyba nie zniszczę aż tak szybko mocniejszego głośnika typu pionner czy lanzar słabszym wzmakiem ;p
Za 2-3 miechy się wymieni na coś bardziej odpowiedniego mocą :P
Forumowicz

Postprzez Ache » 15 paź 2008, 17:44

Jak sluchasz tak roznej muzyki, to powiem Ci tak: BR jest glosniejszy, ale wolniejszy, przy trance bedzie gral conajmniej "dziwnie", a closed jest bardziej uniwersalny, ale troche cichszy, za to szybszy.. I polecalbym 10" jednak..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez mlody1921 » 15 paź 2008, 23:00

jakos mi ten CP nie podchodzi wygląda jak ladniejsza kopie lanzara max pro

ja bym polecił

http://www.allegro.pl/item456811781_xet ... ml#gallery

http://www.allegro.pl/item453868966_ear ... sylka.html

http://www.allegro.pl/item452848196_inf ... ml#gallery

poźniej zmienisz na signata albo axtona i bedzie bardzo miło
Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 15 paź 2008, 23:01

Forumowicz

Postprzez marcus_87 » 15 paź 2008, 23:51

mlody1921 glosniki ktore polecasz maja mala efektywnosc, jak z tym jest? czy od efektywnosci zalezy wylacznie glosnosc? na jakie parametry zwracac szczegolna uwage przy wyborze glosnika? powiem szczerze ze swojego pioneera kupilem dlatego bo u znajomego ladnie gral, raczej sie szczegolnie parametrom nie przygladalem

poza tym przegladam na allegro wzmacniacze wymienionych przez Ciebie firm i niewiele z nich do 1000zl przekracza moc 150w w mostku a wczesniej pisales za najlepiej wzmacniacz tej samej albo wiekszej mocy do suba... nie czaje, czy taki audison ma moc w innych jednostkach niz popularne wzmacniacze z nizszej polki cenowej jak np mac audio?
Forumowicz

Od: 3 paź 2007, 11:50
Auto: Prelude BB9

Postprzez magicadm » 16 paź 2008, 00:01

marcus_87 napisał(a):czy od efektywnosci zalezy wylacznie glosnosc?

Generalnie – tak :)
SPL podawana jest jako dB/W
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez chudy » 16 paź 2008, 00:22

marcus_87 napisał(a):najlepiej wzmacniacz tej samej albo wiekszej mocy do suba

Według mojej skromnej opinii wzmacniacz powinien mieć moc większą od głośnika, a wszystko jest kwestią regulacji by moc kierowana na głośnik mieściła się w jego znamionowej. Przy mocy wzmacniacza graniczącej w 2/3 jego możliwości nie dochodzą do głosu zniekształcenia. Jednak przy wzmacniaczu słabszym również można uzyskać czysty dźwięk ograniczając mu moc sygnału na wejściu i unikając jego przesterowania, czego skutkiem będzie mniejsza moc ale również brak słyszalnych zniekształceń. Kolega EquinoX jak sądzę audiofilem nie jest i zależy mu raczej na "dodaniu" basu do zestawu audio w samochodzie aby dźwięk nie był tak płytki. Nie sądzę więc, aby konieczne było uciekanie się do markowych firm za które trzeba słono płacić, lecz raczej do rozsądnego subwoofera za nieduże pieniądze, który może nie będzie demonem mocy i jakości, lecz napewno ubarwi słuchanie muzyki w samochodzie. Z tego powodu, nie wiem czy dobrym pomysłem jest "pakowanie się" w budowę skrzyni we własnym zakresie, bowiem często trudno jest uzyskać dobry dźwięk dysponując nawet przyzwoitym głośnikiem przy braku doświadczenia i odpowiedniego przygotowania takiej obudowy. Proponowałbym poszukać gotowej skrzyni z głośnikiem – niekoniecznie znanej, markowej firmy, bo czasem takie "no name" to całkiem przyzwoite "rodzynki" które dla typowego użytkownika spokojnie wystarczają. Mi osobiście po dwóch tygodniach poszukiwań i śledzenia aukcji udało się zakupić skrzynię z 2-cewkowym głośnikiem 12" za kosmiczna kwotę 120zł (oczywiście używaną) który wbrew pozorom okazuje się być całkiem porządnym, dobrze wykonanym sprzętem, i bez problemu przetwarza 200W RMS oferując dynamiczny a jednocześnie głęboki bas – całkiem dobrze wyważony – nie ma głuchego, nieprzyjemnego dudnienia, ani też płytkich pustych uderzeń.Właśnie dlatego uważam że fabryczne zabudowy z odpowiednio dobranym kształtem i objętością są lepsze, bo mogą dać więcej pewności iż uzyskany dźwięk będzie zadowalający. Budując we własnym zakresie nigdy nie znamy efektu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)