Dobór wzmacniacza do subwoofer'a (tuby)
no ale zawsze lepiej zagra sub niż podpięty pod samo radio nie?
ogólnie to mam głośnik 30cm w kole zapasowym pod radio z tego co wiem to nie można podłączać bo albo rozwali radio albo głośnik,podłączyłem raz na sprawdzenie jak zagra ale od piełem
a od wzmacniacza nie wymagam wiele tylko żeby podbijał lekko bass i nie wiem czy brać za flache
a od wzmacniacza nie wymagam wiele tylko żeby podbijał lekko bass i nie wiem czy brać za flache
na stronie magnata napisane jest ze ma 200 Rms/max 450
to ten głośniczek bedzie za mocny na ten wzmacniacz
to jest taka chińszczyzna że nawet za darmo musiał bym się zastanowić czy warto brać-przemyśl to jeszcze 

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.
143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
- Od: 13 lut 2009, 17:43
- Auto: Mazda 6 2.3GY 03r
Jaki wzmak za 350zł do Solinga CP123? Skrzynia te 300W RMS ma. Teraz miałem Renegade V8 Ren1200 (mostek 150W RMS) i był za słaby, co dało się odczuć. No i dzisiaj poszedł z niego dym... I to sporo, więc sam bezpiecznik raczej nie bardzo, jutro będę sprawdzał bo dziś nie miałem czasu. Myślałem nad Crunchem GTI 2200 – dobry wybór? W używki się już raczej nie chcę bawić, tego wyżej używałem od czerwca
. Dwukanałowy wystarczy, przód mam słaby i podłączać go do wzmaka nie ma sensu. A zestaw odseparowany może kiedyś, po prostu drugi wzmacniacz bym podłączył.
Edit. Dzięki za odpowiedzi
, w/w Crunch zamówiony 
Edit. Dzięki za odpowiedzi
powoli odnawiam sprzęt audio w vołovinie i mam takie pytanko
bagażnik; 2 głośniki 3 drożne PR-6390 turbo około 350w rms do tego wzmacniacz pionieer gm-1000a(2x60w)
skrzynia basowa domowej roboty 2 głośnikowa JBL-gt5-12 okoł 270w rms na głośnik (30') do tego wzmacniacz ZR450a 2x150 rms
środkowe drzwi 2 głośniki PY-1310C 60w do tego wzmacniacz około 30w żeby gdzieś go pod dywanem schować
przednie drzwi 2 głośniki DSX 120 80w rms
podszybie 2 głośniki PR-3577KW 60w rms do przodu wzmacniacz 60w
co sądzicie o takim zestawie
sprzęt z niskiej pułki ale ma grać i być miłe dla ucha
bagażnik; 2 głośniki 3 drożne PR-6390 turbo około 350w rms do tego wzmacniacz pionieer gm-1000a(2x60w)
skrzynia basowa domowej roboty 2 głośnikowa JBL-gt5-12 okoł 270w rms na głośnik (30') do tego wzmacniacz ZR450a 2x150 rms
środkowe drzwi 2 głośniki PY-1310C 60w do tego wzmacniacz około 30w żeby gdzieś go pod dywanem schować
przednie drzwi 2 głośniki DSX 120 80w rms
podszybie 2 głośniki PR-3577KW 60w rms do przodu wzmacniacz 60w
co sądzicie o takim zestawie
sprzęt z niskiej pułki ale ma grać i być miłe dla ucha
- Od: 27 kwi 2009, 20:42
- Auto: volvo 850
Witam otóż zakupiłem tubę magnat 1200 W
http://allegro.pl/tuba-basowa-magnat-edition-tr30-subwoofer-blue-gw-i2816231007.html a , że jestem zielony w temacie ca to chciał bym was prosić o pomoc w dobrze wzmacniacza kondensatora i ewentualnie kabli.Jeśli macie jakieś dobre rady dla mnie to z chęcią skorzystam bo myślałem że to wszystko jest prostsze .Dodam jeszcze że posiadam oryginalne radio i chce zakupić inne z ramką.Samochód to Mazda 323f bj

Ostatnio edytowano 27 lis 2012, 11:00 przez rafalpppp, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 paź 2011, 14:40
najlepiej będzie jak to oddasz i kupisz coś innego takie tuby nie grają zbyt fajnie
jak chcesz wzmacniacz tylko pod to kup jakiegos magnata co ma z 200w rms i kable 10 mm2 wystarczą
ale szczerze to zmień to bo to jest złee
kondensator nie potrzebny do tego
jak chcesz wzmacniacz tylko pod to kup jakiegos magnata co ma z 200w rms i kable 10 mm2 wystarczą
ale szczerze to zmień to bo to jest złee
kondensator nie potrzebny do tego
potwierdza się to co napisałeś, że nie do końca wszystko wiesz. kolega celowo napisał 200W rms bo to jest prawdziwa moc. poszukaj sobie ile ta twoja tuba ma w RMS a bedziesz wiedzial ze to nei za malo.
inna sprawa, polecam rozważyć wskazówki miłego kolegi
inna sprawa, polecam rozważyć wskazówki miłego kolegi
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
RMS to dej tuby podają 300W, więc wzmacniacz niech też tyle ma (jeśli w jego przypadku producent też zawyży to będzie akurat
). Kable lepiej 16mm2. Albo i nawet 20, nie będziesz musiał ciągnąć nowych przy rozbudowie.
jeśli masz zamiar rozbudowywać to faktycznie grubsze kable a jak nie to nie ma potrzeby, bezpiecznik jak najbardziej blisko akku. A co do tuby to w zupełności Ci wystarczy jakiś 200 W rms mocy w głośnikach tego typu co masz są często zdecydowanie zawyżone przez producenta.
Mam wzmacniacz MTX X500D
RMS Power Rating:
4 ohms: 300 watts x 1 chan.
2 ohms: 500 watts x 1 chan.
a obstawiam że spalił bym ten głośnik na 1/3 mocy
Mam wzmacniacz MTX X500D
RMS Power Rating:
4 ohms: 300 watts x 1 chan.
2 ohms: 500 watts x 1 chan.
a obstawiam że spalił bym ten głośnik na 1/3 mocy
No dobrze, niby są zawyżone, ale w większości wzmacniaczy również, a autor pewnie nie będzie szukał niczego drogiego do takiego sprzętu . Więc 300W RMS na nalepce wzmaka wydaje się tu być optymalne. Zresztą, sam Solinga CP123 (300W RMS, choć niby ma nadwyżkę mocy) zasilam Crunchem GTI2200 (400W RMS) i jest gitara. A słucham dosyć głośno. Co do rozbudowy, lepiej grubsze kable. Sam się zarzekałem, że jej obić nie będę... A do skrzyni używam już trzeciego wzmaka i myślę o lepszym przodzie. Apetyt rośnie w miarę jedzenia zdecydowanie 
Kto tu mówi o 500zł.
Crunch GTI 2200 – dwa kanały, 400W RMS (więc z regulacją ostrożnie):
http://audio-cars.com.pl/19-crunch-gti2200.html
Jeśli planujesz kiedyś lepszy przód, cztery kanały. 250W RMS w mostku:
http://audio-cars.com.pl/32-crunch-gpx10004.html
Nie jest to może jakaś wysoka półka, ale Crunch robi niezły sprzęt. Używki w tej cenie są lepsze, ale ja wolę nówki z gwarancją. Sam miałem dylemat między w/w wzmacniaczami. Wygrał GTI – doszedłem do wniosku, że w razie rozbudowy mogę po prostu kupić jakiś mały wzmak 2x60W, np któregoś Kenwooda z serii KAC – tanie i dobre.
Crunch GTI 2200 – dwa kanały, 400W RMS (więc z regulacją ostrożnie):
http://audio-cars.com.pl/19-crunch-gti2200.html
Jeśli planujesz kiedyś lepszy przód, cztery kanały. 250W RMS w mostku:
http://audio-cars.com.pl/32-crunch-gpx10004.html
Nie jest to może jakaś wysoka półka, ale Crunch robi niezły sprzęt. Używki w tej cenie są lepsze, ale ja wolę nówki z gwarancją. Sam miałem dylemat między w/w wzmacniaczami. Wygrał GTI – doszedłem do wniosku, że w razie rozbudowy mogę po prostu kupić jakiś mały wzmak 2x60W, np któregoś Kenwooda z serii KAC – tanie i dobre.