Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
Witam wszystkich, pisze ponieważ zastanawiam sie nad zmiana głośników standardowych na zastaw bose w mazda 6i nie wiem czy wystarczy zmienić głośniki, dodać wzmacniacz i sub w kole zapasowym czy trzeba radio tez zmieniać? i czy wogóle opłaca sie wymiana? i co o tym myślicie? Pozdrawiam.
- Od: 25 paź 2013, 18:44
- Auto: Mazda 6 Kombi 2003r. 1.8 benz przebieg 121 tys.km
odpuść sobie bose. Wymień głośniki na jakieś dobre i będziesz bardziej zadowolony.
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Witam chcialbym rozbudowac swoje audio i sie zastanawiam nad takim konwerterem czy juz ktos z was montowal podobny jesli tak niech cos powie o nim ,czy sa jakies problemy przy zamontowaniu ?
- Od: 29 lis 2013, 21:41
- Auto: Mazda 3 BK LF '04 Top Sport Titanium Grey
Czy orientuje się ktoś jaki wzmacniacz muszę kupić do mojej Madzi 6 z 2006r.? W serii wyszła z systemem BOSE ale poprzedni właściciel zabrał wzmaka i subwoofer. Na allegro widzę różne modele: "3M 81-185806-AA" a inne "GM1B-66-92X" (tych jest zdecydowanie więcej) Który więc model powinienem wybrać?
- Od: 26 paź 2013, 20:51
Jutro sprawdzę jakie mam symbole na swoich. Dam znać.
Trochę niewyraźne bo robione mopem, ale może odczytasz. Od modelu 2.0 PB po lifcie.
Trochę niewyraźne bo robione mopem, ale może odczytasz. Od modelu 2.0 PB po lifcie.
Dwa może niegłupie, ale na pewno prozaiczne pytania:
Mazda 6 z 2003 roku standard tzn. bez "Bose", czyli zwykłe "firmowe":
1. Wpływ anteny dachowej na jakość i siłę sygnału odbieranych stacji? Czy zmiana anteny pomoże w jakości sygnału? Głównie mam problem ze stacją ZetClassic, ucieka, szumi również RMF FM.
2. Czy jest sens myśleć o zmianie tych zwykłych głośników w drzwiach? Czy dużo poprawię montując jakieś sensowne, ale budżetowe "firmówki"?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
1. Wpływ anteny dachowej na jakość i siłę sygnału odbieranych stacji? Czy zmiana anteny pomoże w jakości sygnału? Głównie mam problem ze stacją ZetClassic, ucieka, szumi również RMF FM.
2. Czy jest sens myśleć o zmianie tych zwykłych głośników w drzwiach? Czy dużo poprawię montując jakieś sensowne, ale budżetowe "firmówki"?
maziadm napisał(a):Dwa może niegłupie, ale na pewno prozaiczne pytania:
1. Proponuję zacząć od wzmacniacza antenowego, montuje się go za radiem, wygląda jak przelotka do anteny, potrzebuje +12V po stacyjce (można wpiąć się w kostkę radia)
2. Oczywiście. Głośniki, maty (nawet żeby zakleić tylko dziury), tweetery osobne i poprawa będzie. Nawet za 300zł uDimension Elementy i 2 maty za 70zł będzie znaczącą poprawą.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
W drzwi proponuję zestaw 2 drożny DLS r6a ( żaden inny ) do kupienia w granicach 550PLN
W przedziale do 1500PLN lepszych nie ma.
Jednak aby zagrało, drzwi trzeba wygłuszyć bez tego mija się z celem kupowanie porządnych głośników.
W przedziale do 1500PLN lepszych nie ma.
Jednak aby zagrało, drzwi trzeba wygłuszyć bez tego mija się z celem kupowanie porządnych głośników.
- Od: 5 gru 2013, 20:11
- Auto: Xedos 6 ®isto ©oncept, Mazda 323F 2,0 '01 ,
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Były: Trabant Polo, Fiat 125p, Xedos 6 KF '96
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
Mam problem z piskiem w głośnikach, prawdopodobnie powoduje go alternator...?
Co radzicie?
Wspomnę, że właśnie zamontowałem wzmacniacz w bagażniku i doprowadziłem kable do przednich drzwi.
Co radzicie?
Wspomnę, że właśnie zamontowałem wzmacniacz w bagażniku i doprowadziłem kable do przednich drzwi.
- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Starałem się właśnie jak najdalej, mniej więcej na ten wzór:

Z tym, że jeden wzmacniacz w bag.
I kabel remote znalazłem przy antenie w bagażniku, po prawej stronie.

Z tym, że jeden wzmacniacz w bag.
I kabel remote znalazłem przy antenie w bagażniku, po prawej stronie.
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Z radia mam 2x RCA rozdzielone na 4 kanały wzmacniacza.
Masę z aku do wzmacniacza? Jakiej grubości kabel radzisz? Chociaż z tego co wiem masa w każdym miejscu jest taka sama...
Myślę też czy nie pociągnąć RCA z radia do baga tunelem środkowym. Tam prawie wcale nie ma kabli. Jest nadzieja?
Masę z aku do wzmacniacza? Jakiej grubości kabel radzisz? Chociaż z tego co wiem masa w każdym miejscu jest taka sama...
Myślę też czy nie pociągnąć RCA z radia do baga tunelem środkowym. Tam prawie wcale nie ma kabli. Jest nadzieja?
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
przyczyną moze być kiepski kabel RCA , dobry kosztuje od 100 zł wzwyż
RCA puszczam zawsze prawym progiem , a środkiem kable do głośników , lewym zasilające
Dopisano 28 gru 2013, 10:57:
Te Prolinki to minimum , które proponuje :
http://allegro.pl/kabel-przewod-2rca-ci ... 30074.html
RCA puszczam zawsze prawym progiem , a środkiem kable do głośników , lewym zasilające
Dopisano 28 gru 2013, 10:57:
Te Prolinki to minimum , które proponuje :

yhym
Czyli chyba zostaje mi tylko kombinować z kablami. Nagrzeję garaż i po południu się tym zajmę.
Taki zestaw kupiłem, jedynie głośnikowe dokupiłem inne bo te to szmelc.
A coś na temat filtrów p/zakłóceniowych?
Czyli chyba zostaje mi tylko kombinować z kablami. Nagrzeję garaż i po południu się tym zajmę.
Taki zestaw kupiłem, jedynie głośnikowe dokupiłem inne bo te to szmelc.
A coś na temat filtrów p/zakłóceniowych?
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Podobno działają... na wszystkie sygnały łącznie z tymi potrzebnymi 

Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
A te prolinki to gwarancja, że przy obecnym położeniu kabli nie będzie zakłóceń?
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5