Efekt "turbo" i buczenie.
Xionc napisał(a):Jeszcze ktoś sugerował ze to moze być uszkodzony alternator...
ja typuje na uszkodzenie wzmaka!
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Adaś napisał(a):wczoraj włożyłem DIY skrzynkę na wzmacniacze
Moze sie wyglupie, ale co to
Adaś napisał(a):mam efekt turbo
A jakie to radio i ktoredy masz zasilanie pociagniete, a ktoredy czincze
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
- Od: 10 mar 2007, 01:38
- Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D
Odgrzewam kotleta. Mam podobny problem u siebie. Zasilanie do CarPC pociągnięte bezpośrednio z akumulatora kablami 2,5mm średnicy. Komputer podpięty do radia BOSE via port zmieniarki na patencie AUX opisanym w innym wątku na forum. Brak zakłóceń przy wyłączonym silniku. Przy włączonym słychać pracę dysku twardego, pracę silnika-wtrysków (identyczne objawy w wersji Diesel i Benzyna na takim samym CarPC i patencie z AUX), a wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika, również uporczywe wycie. Przy pracującym silniku, po podłączeniu pod AUX urządzenia z własnym zasilaniem – brak zakłóceń. Również przy pracującym silniku podłączenie do komputera tylko słuchawek – brak zakłóceń. Po spięciu komputera z radiem na powrót wracają zakłócenia. Kabel komputer-radio teoretycznie jest ekranowany. Jakieś szybkie sugestie?
Edit, dodaję schemat i nadmienię, że na monitorze także występują zakłócenia – poziome paski, które zmieniają natężenie wraz ze wzrostem szybkości obrotowej silnika.

Edit, dodaję schemat i nadmienię, że na monitorze także występują zakłócenia – poziome paski, które zmieniają natężenie wraz ze wzrostem szybkości obrotowej silnika.

Pozdor Myjk
Moze zamiana masy Ci cos da, ale jest duze prawdopodobienstwo ze kable sygnalowe ida kole jakiegos urzadzenia, ktore generuje zaklocenia, np. jakas nagrzewnica czy jakas grubsza wiazka kabli sterujacych.. Nie wiem jak to u Ciebie wyglada, ale sprobuj w miare mozliwosci wyciagnac te kable na gore i jak leza luzem zdala od reszty kabli o wszystko podlaczyc 
Ache, wszystko w zasadzie jest na wierzchu. Komputer leży póki co w nogach pasażera (ale docelowo też tam będzie, tylko przymocowany),
do radia jest podłączony kabelkiem 60 cm. Ponadto, jak już pisałem wcześniej, nie ma zakłóceń z komputera jeśli użyję słuchawek
-- także ewidentnie zakłócenia powstają po podpięciu komputera do radia.
do radia jest podłączony kabelkiem 60 cm. Ponadto, jak już pisałem wcześniej, nie ma zakłóceń z komputera jeśli użyję słuchawek
-- także ewidentnie zakłócenia powstają po podpięciu komputera do radia.
Pozdor Myjk
Czyli wniosek z tego, że wystarczy masę z komputera podpiąć pod masę radia i powinno być OK? Chciałem tego dokonać
trochę na odwrót, czyli podłączyć radio pod masę z komputera, lecz po odłączeniu masy od radia... to dalej sobie
spokojnie grało
trochę się skołowałem i zarzuciłem taką próbę... Ale podejdę jeszcze raz, w sumie
i tak już po raz piętnasty będę rozbierać konsolę hehe
trochę na odwrót, czyli podłączyć radio pod masę z komputera, lecz po odłączeniu masy od radia... to dalej sobie
spokojnie grało

i tak już po raz piętnasty będę rozbierać konsolę hehe
Pozdor Myjk
marcus_87 napisał(a):w pioneerze
W Pionku pierwsza rzecz jaka sie robi po kupieniu nowego radia, to przylutowanie masy RCA
Myjk kurna ciekawy ten Twoj problem.. A masz tam jakis zewnetrzny wzmacniacz
Czyli jak na CD i FM nie nie trzeszczy syczy pierdzi itd, to na bank za ten bajzel odpowiada tylko i wylacznie kabel sygnalowy komp ==> radio..
Ache napisał(a):Czyli jak na CD i FM nie nie trzeszczy syczy pierdzi itd, to na bank za ten bajzel odpowiada tylko i wylacznie kabel sygnalowy komp ==> radio..
Chyba jednak nie... bo...
marcus_87 napisał(a):może na wyjściach z kompa nie ma masy
Jest masa. Podłączyłem kompa pod "ścieżkę" masy z radia – ale zakłócenia jak były tak pozostały. Przepiąłem też monitor pod zasilanie i masę tą samą
pod którą jest komputer i zakłócenia z monitora ustąpiły całkowicie. Jak był podpięty do radia, to były paski poziome. Czyli to jednak kwestia masy.
W takim razie co z tą masą z radia? Czemu jest jak jej być nie powinno?
Pozdor Myjk
Tak, masę na kabelku PC>Radio testowałem na początku. Dawałem masę zarówno z radia (z wtyku, z wiązki, z obudowy),
jak i z komputera... "masowiona" była też obudowa komputera – ale wszystko na nic.
jak i z komputera... "masowiona" była też obudowa komputera – ale wszystko na nic.
Pozdor Myjk