Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
Dokładają sub bose to nic artystycznego nie będzie z założenia
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
airbob napisał(a):
Jeszcze potrzebny jest sumator sygnału wszystkich 4 kanałów aby regulacja F/R i L/R nie miała wpływu na poziom z suba.
Ale po co
Ja mam spiętę do kupy pod jedno pokrętło i myślę że to najlepsze rozwiązanie. Ale jeśli się mylę to oczywiście przeczytam Twoje racje.
- Od: 5 gru 2013, 20:11
- Auto: Xedos 6 ®isto ©oncept, Mazda 323F 2,0 '01 ,
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Były: Trabant Polo, Fiat 125p, Xedos 6 KF '96
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
risto77 napisał(a):to w Twoim przypadku po każdym regulowaniu głośności trzeba później dodatkowo regulować subem.
No właśnie nie trzeba regulować, sumator to zapewnia.
Przecież jak weźmie się sygnał tylko z jednego z 4 dostępnych kanałów to właśnie każda regulacja F/R lub L/R wpłynie na poziom sygnału w tym kanale a tym samym i poziom suba.
Każde "normalne" rozwiązanie kanału sub jest tak zrobione, czy to w w car audio czy w home. Każdy aktywny sub ma przynajmniej wejścia RCA jako L i R.
W car-audio w "marketowym" wzmacniaczu, sumowanie odbywa się poprzez podłączenie głośnika w mostek pomiędzy dwa kanały L i R.
W systemie bose w m6 gg/gy sumowanie basu odbywa się w głównym wzmacniaczu pod fotelem pasażera a następnie zsumowany sygnał idzie do bagażnika na wzmacniacz suba.
Pozostaje jeszcze kwestia, że w kanałach L i R wcale nie jest (w danej chwili) tyle samo basu.
Załóżcie taką sytuację:
Sygnał na suba mamy wzięty z tylnego prawego głośnika (tam np. było nam najwygodniej).
Słuchamy materiału dźwiękowego gdzie nagrany jest przejeżdżający z lewa na prawo motocykl np. Harley (dużo basu).
I co ?
Jak motocykl jest po lewej stronie to sub milczy, dopiero się odezwie jak motocykl będzie zbliżał do środka i pojedzie w prawo.
Poza tym wieziemy upierdliwą teściową która marudzi że z tyłu jej za głośno więc regulujemy F/R na przód. I co ? Sub już całkiem się nie odezwie a z dźwięku Harleya zrobi się komarek.
Kolejnym przykładem może być muzyka elektro gdzie często bas "szaleje" pomiędzy kanałami L i R. Wtedy połowa treści nam umknie.
risto77 napisał(a):Ja mam spiętę do kupy pod jedno pokrętło i myślę że to najlepsze rozwiązanie.
Tego to akurat nie zrozumiałem, zbyt skrótowo jak dla mnie.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Ale kolega nie ma bose tylko chce sobą od bose więc jak da liniowe z radia wylutowane z płyty głównej lub zastosuje przetwornice napięcia
Po czym jak w tanich Subach połączy sygnały lewy z prawym to na pewno będzie chodziło
A tak musiałby zastosować 2 przetwornice i dopiero wtedy sumator
Moim zdaniem dla podstawowych zastosowań brak sumatora nie będzie błędem
Po czym jak w tanich Subach połączy sygnały lewy z prawym to na pewno będzie chodziło
A tak musiałby zastosować 2 przetwornice i dopiero wtedy sumator
Moim zdaniem dla podstawowych zastosowań brak sumatora nie będzie błędem
Przepraszam, ale nie rozumiem co piszesz. Mylisz chyba pojęcia. Nie wiem co do tego wszystkiego ma jakaś przetwornica napięcia, budujemy przy okazji jakiś zasilacz ?
.
To że ktoś nie ma bose, to nie znaczy że ma mieć byle co. Ja przedstawiłem zarys jak to ma wyglądać aby było poprawnie i funkcjonalnie, a kto jak już sobie zdecyduje i zrobi to jego sprawa. Ale jak to mówią pupy szkłem nie podetrzesz.
Rzeczywiście sumator należy zastosować za konwerterami sygnału. Z tego powodu uważam że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie wyprowadzenie wyjść RCA z radia niż kupowanie dwóch konwerterów Hi-Lo.
Jeśli już coś odpuszczać to sumowanie F/R ale L/R zostawić, ale mając komplet RCA to już żaden problem by zrobić sumę wszystkich 4 kanałów.
To że ktoś nie ma bose, to nie znaczy że ma mieć byle co. Ja przedstawiłem zarys jak to ma wyglądać aby było poprawnie i funkcjonalnie, a kto jak już sobie zdecyduje i zrobi to jego sprawa. Ale jak to mówią pupy szkłem nie podetrzesz.
Rzeczywiście sumator należy zastosować za konwerterami sygnału. Z tego powodu uważam że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie wyprowadzenie wyjść RCA z radia niż kupowanie dwóch konwerterów Hi-Lo.
Jeśli już coś odpuszczać to sumowanie F/R ale L/R zostawić, ale mając komplet RCA to już żaden problem by zrobić sumę wszystkich 4 kanałów.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Dzięki chłopaki za wyczerpującą odpowiedź, ale już całkiem się pogubiłem 
Nie wiem czy powinienem sam się za to zabierać jako osoba niedoświadczona,
pytanie do Was, czy jakieś punkty zajmujące się car audio, będą w stanie dołożyć tubę, nie robiąc przy tym fuszery, mierząc radio mazdy miarą innych firm?
Nie wiem czy powinienem sam się za to zabierać jako osoba niedoświadczona,
pytanie do Was, czy jakieś punkty zajmujące się car audio, będą w stanie dołożyć tubę, nie robiąc przy tym fuszery, mierząc radio mazdy miarą innych firm?
- Od: 12 mar 2016, 23:26
- Auto: Mazda 6 GG 2007
Na pewno tak ale Musisz się ujawnić. Bo na x można Cię odesłać dosłownie wszędzie 
- Od: 5 gru 2013, 20:11
- Auto: Xedos 6 ®isto ©oncept, Mazda 323F 2,0 '01 ,
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Były: Trabant Polo, Fiat 125p, Xedos 6 KF '96
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
Cześć,
posiadam od niedawna mazda 3 z 2007 i mam pytanie.
Czy ktoś wymieniał radio w tym modelu na tablet z gps?
Coś takiego:
http://pl.aliexpress.com/item/2014-Newe ... 6797efee68
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak z instalacją, jaki model gps kupił i jak się sprawuje?
Dzięki wielkie.
Coś takiego:
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak z instalacją, jaki model gps kupił i jak się sprawuje?
Dzięki wielkie.
- Od: 15 maja 2016, 15:18
- Auto: Mazda 3, 2007
Diesel 1.6 109 KM
Parę postów niżej jest odpowiedni temat można poczytać jak odpale kompa to przeniosę
dumel7 napisał(a):Cześć,
Coś takiego:
Dzięki wielkie.
Ale masz na myśli założenie tableta w miejsce fabrycznej navi czy zamontowanie tego uniwersalnego radia 2DIN? Jeśli to drugie to potrzebujesz do tego odpowiedniej ramki 2DIN, która kosztuje chore pieniądze i ponadto tracisz całkowicie fabryczny wyświetlacz nad radiem. ...Lepszą opcją jest dołożenie trochę $ i zakup takiej dedykowanej stacji multimedialnej:
W przypadku oryginalnego Eonona w polifcie wiązka powinna pasować bez żadnych modyfikacji. Nie wiem jak z innymi jego klonami.

Fajnie rzeczywiście to wygląda.
Tylko trochę drogi jest eonon koło 2000 zł, to dla mnie za dużo, chyba że źle patrze?
A takie jeszcze pytanie, jakbym chciał słychać muzyki z telefonu w samochodzie, to podłączenie tego kabla z tyłu radia podziała, prawda?
http://allegro.pl/kabel-adapter-aux-in- ... 33405.html
Czy ktoś się orientuje jak się nazywa to wejście z tyłu radia?
Bo wtedy jestem w stanie sobie sam polutować kabelki.
Tylko trochę drogi jest eonon koło 2000 zł, to dla mnie za dużo, chyba że źle patrze?
A takie jeszcze pytanie, jakbym chciał słychać muzyki z telefonu w samochodzie, to podłączenie tego kabla z tyłu radia podziała, prawda?

Czy ktoś się orientuje jak się nazywa to wejście z tyłu radia?
Bo wtedy jestem w stanie sobie sam polutować kabelki.
- Od: 15 maja 2016, 15:18
- Auto: Mazda 3, 2007
Diesel 1.6 109 KM
Witam Bawił się już ktoś z was może Audio w nowej 6
posiadam 6 combi z 2016r mam je 2 miesiąc i audia wciąz mi nie pasuje chciał bym wstawic skrzynię 1200 . moje pytanie czy jest duzo zabawy można się jakoś podpiąc pod seryjnego wzmaka czy trzeba całą instalację przerabiac 
-
szogun516
Witam
Przerabiał ktoś temat dołożenia przycisku do sterowania komputerem pokładowym po wymianie radia fabrycznego na stację Eonon w 3? Auto z 2004 roku, wyświetlacz zamieniłem na poliftowy i wszystko pięknie działa oprócz możliwości sterowania komputerem.
Przerabiał ktoś temat dołożenia przycisku do sterowania komputerem pokładowym po wymianie radia fabrycznego na stację Eonon w 3? Auto z 2004 roku, wyświetlacz zamieniłem na poliftowy i wszystko pięknie działa oprócz możliwości sterowania komputerem.
- Od: 19 sie 2013, 01:15
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 Di Turbo 2004r.
Przytrzymaj kilka sekund przycisk mode na kierownicy az zapiszczy, a następnie strzałkami gora/dół zmieniasz opcje komputera pokładowego. Jedyna funkcja która nie działa to możliwość ustawienia godziny na małym wyświetlaczu. Nie ma za co 

chaos36 napisał(a):Niestety próbowałem i ta opcja u mnie nie działa
A jesteś pewny że w dieslu w ogole występował fabrycznie komputer?

Hi, orientuje się ktoś jakie głośniki max W i ile W max suba mogę wrzucić do Mazdy 6 GH z bose? tzn ile ten wzmak da rade uciągnąć